• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

human traffickCURAÇAO – Curaçao is een bron, doorvoerhaven en bestemming voor vrouwen, kinderen en mannen die worden onderworpen aan vrouwenhandel en dwangarbeid. Dat staat in ‘Trafficking in Persons’ (TIP) rapport van de Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Er zijn volgens het rapport indicaties dat vele van de honderden vrouwen die werken in de seksindustrie van Curaçao, slachtoffer zijn van gedwongen prostitutie. De meeste buitenlandse slachtoffers van mensenhandel op Curaçao zijn afkomstig uit Colombia, de Dominicaanse Republiek, Haïti, en Azië.

Dwangarbeid
In het rapport wordt ook aangegeven dat de “lokale overheid gelooft dat migranten, onder meer van Indiase en Chinese afkomst, onderworpen worden aan gedwongen dwangarbeid in de (land)bouw en detailhandel.” Restaurants en lokale bedrijven op Curaçao zijn daarnaast vatbaar voor schuldslavernij.

Bewustwordingscampagne
Curaçao is in de rapportage voor 2013 geplaatst op de TIER 2 notering. Dit betekent dat er vele verbeteringen nodig zijn op het gebied van de bestrijding van mensenhandel. “De regering van Curaçao werkt niet volledig mee aan de minimale standaards voor het elimineren van mensenhandel, al laat de regering wel belangrijke inspanningen zien om dit te doen.” In het rapport wordt de regering onder meer aangeraden om een bewustwordingscampagne in meerdere talen te starten, die gericht is op mogelijke slachtoffers, klanten van de seksindustrie en het algemene publiek.

25 reacties op “‘Curaçao bestemming voor vrouwenhandel en dwangarbeid’”

 1. What about al die Curacaoenaars, die illegale haitianen hun erf laten schoonmaken of bouw werk laten verrichten en vervolgens als er betaald moet worden, dan bellen we toch gewoon immigratie? Owwww sorry, vergissing, dat moeten Nederlanders en Chinezen geweest zijn inderdaad, want Curacaoenaars, die doen dat soort dingen niet. Lord o Lord. Ignorance is bliss??

 2. @Caru Het interesseert me helemaal niets wat er ergens anders gebeurt, daar woon ik niet en ik hoef er niet voor te betalan, ik woon hier, en hier is het een troep waar we allemaal uiteindelijk voor betalen. Wat jij doet is zo typisch voor ons Yui: Naar een ander wijzen en zeggen dat het daar ook, of erger is.

  Ik woon niet DAAR, ik woon HIER !

 3. Wat praten we nu.. gelukkig is er een campo.. kunnen de vrouwen er wat bij verdienen en hebben de mannen van Curacao een lekker tussendoortje!

 4. @ Caru. Hahahahahaaaa, jullie gaan me zeker haten hiervoor he??

  Welnee, joh, gewoon medelijden. Het rapport gaat nu eenmaal over Curacao en het rapport is niet van Nederlandse maar Amerikaanse makelij.

 5. Zou dat de reden zijn dat de afschaffing van de slavernij slechts op zo’n kleine schaal wordt gevierd?

 6. R. Moore, op 20-06-2013 om 16:27 schreef: Ooit zal er dus een slavernijmonument op Curacao komen om deze misdaden van de Curacaoenaars te herdenken en om deze nooit te vergeten. Dat kan dan naast het monument van Tula komen te staan.

  In Rotterdam is daar reeds aan gedacht, bij de volgende officiële herdenking wordt het kunstwerk Santa Claus op het Slavernijmonument geplaatst.

  Budgetneutraal, én met een duidelijke boodschap voor de generaties van de volgende 150 jaar.

 7. @ J.P. Coen, BOO PROJECT en R. Moore

  Wie zegt dat de daders Curaçaönaars zijn? Ze kunnen ook gewoon Makama’s, Colomianen, Dominicanen, Chinezen en Aziaten zijn. Meestal halen de eigen bevolkinggroep hun eigen mensen onder valse beloften naar Curaçao of naar een andere land. Makamba’s hebben ervaring met slaven/mensen drijven, dus het verbaasd me niet dat ze dit keer ook weer van de partij zijn. De eigenaar van Campo is toch een Makamba?!
  Ik zie een Curaçaönaar, helemaal naar China gaan, Chinees spreken met de latere slachtoffers om ze onder valse beloften naar Curaçao te lokken. Klink niet echt geloofwaardig. I

  Jammer, dat de overheid zulke dingen tolereert, omdat ze ook aan verdienen.

 8. Wie was hun leermeester???

 9. Hey maar mensen, nou we het toch over dit soort zaken hebben, laten we dan ook gelijk even over de IRT affaires hebben en over de zaak “Commissie van Traa” en de “Bouwfraude” zaken de “Asperge taferelen met uitgebuite arbeiders uit Roemenie en Moldova”. Mijn punt is hiermee dat de “balk” in je oog” niet genegeerd dient te worden om de “splinter” in andermans oog onder de loep te nemen.

  Mensen mensen toch, laten we gewoon met z’n allen of er wat aan doen of het belijden , maar vooral te stoppen met het gehuichel over zogenaamd hoe het beter zou moeten en vooral “wie” het zogenaamd doet zoals het “hoort”.

  Hahahahahaaaa, jullie gaan me zeker haten hiervoor he??

 10. Ok Ik heb t al begrepen, mensen

 11. The point is it needs to stop, regardless of who started it, who is doing it and who is supporting it.

 12. Precies! Nos yu di Korsou nan zijn het enige volk ter wereld dat zich niet schuldig maakt aan aan criminaliteit, witwassen, mensenhandel, drugshandel, wapenhandel, huurmoordenaars, corruptie.Het enige volk ter wereld dat heilig verklaart mag worden. Abo habri bo wowo ruman! Nos tambe ta mesun mal hende ku tin ront mundu. Denial no ta yudabu ku nada.

 13. Lucratieve handel hier op Curaçao in dames, we herinneren ons nog de moord op de eigenaar van Campo, dat was niet voor niets. Ook leidde het tot de arrestatie van de voormalig tijdelijk premier, op dat moment de minister van justitie Komproe (FOL).
  Samen met de bedrijfsleidster van Campo zat hij vast wegens de onfrisse dameshandel en het faciliteren daarvan. Als minister van justitie gaf Komproe aan vrouwen uit Colombia en de Dominicaanse Republiek een vrijbrief om op het eiland toegelaten te worden en diende hij daarmee zijn meesters en hun belangen.

  Het was overigens in dezelfde tijd van de veroordeling van Monte voor fraude bij Curinta en Post, en Godett die ook …Ach laat ik maar ophouden, Curaçao bleef arm door dit soort figuren, het geld verdween als sneeuw voor de zon, ook toen al……

 14. @What a shame. I did NOT miss the point at all. Loke mi ke hasi duidelijk ta ku tin forsa nan hopi mas grandi tras di tur e kos nan aki, anto sierto hende ta bula mesora konklui ku ta Curacaoenaars ta hasi “slavenhandel” siendo ku hopi biaha e kos nan aki no ta den mang di Curacaoenaars. Chines nan mes por ehemplo tin hopi di haber ku mensenhandel ku nan mes hende nan. Ront mundu, no na Korsow so. Habri wowo, mensen. Het is NOOIT wat het LIJKT he!!!

 15. http://www.refworld.org/docid/51c2f3c716.html

 16. @Caru, did you just miss the point completely? Echt zo kortzichtig?! Na luga ku nos ta solushona e problema, nos keda mustra dede riba otro. Ta pesey nos nunka no lo bai dilanti komo pueblo, i e gobiernu ku bo ta bezig ta sostene, ta tuma nos tur hasi.

 17. @ Caru, Het is een rapport vanuit de USA…die weten het NOG beter….

 18. Ja, weer Nederlanders die altijd zo veel beter weten he?? Als de maffia nog steeds grip heeft op Curacao is dat ook niet omdat NL dat nog steeds tolereert???

 19. Ooit zal er dus een slavernijmonument op Curacao komen om deze misdaden van de Curacaoenaars te herdenken en om deze nooit te vergeten. Dat kan dan naast het monument van Tula komen te staan.

 20. Er waren (zijn?) politici die bij deze “business” direct of indirect -door onterecht vergunningen te verstrekken aan hun mafiavrienden dan wel bewust niet op te treden tegen deze wantoestanden– een vinger in de pap hadden (hebben?) en er een aardig centje aan overhielden (-houden?).. Dus logisch dat er niets verbeterde (verbetert?).

 21. Opvallend op een eiland waar men nog leeft in de tijd van de slavernij?

 22. Curacao is a source, transit, and destination for women, children, 
  and men who are subjected to sex trafficking and forced labor. 
  There are indications that child prostitution may be a problem in 
  Curacao and that some of the hundreds of migrant women in 
  Curacao’s illegal and regulated sex trades are victims of forced 
  prostitution. It is unclear how the recruitment process works for 
  Curacao’s walled, legal, brothel in a remote area that offers “24/7 
  access to more than 120” foreign women in prostitution. Local 
  authorities believe that migrant workers also have been subjected 
  to forced domestic service and forced labor in construction, 
  landscaping, and shops. Some migrants in restaurants and local 
  businesses may be vulnerable to debt bondage. Foreign 
  trafficking victims originate from Colombia, the Dominican 
  Republic, Haiti, and Asia.

  The Government of Curacao does not fully comply with the 
  minimum standards for the elimination of trafficking; however, it is 
  making significant efforts to do so. During 2011, Curacao enacted 
  articles in its criminal code prohibiting all forms of human 
  trafficking. In contrast to previous years, the government has not 
  identified a trafficking victim or shown evidence of increasing 
  efforts to protect victims.

 23. EINDELIJK!!!!!!!!!!!! Wordt hier aandacht aan besteedt.
  Thank you! I’d love to know how to help!

 24. dwangarbeid en slavernij door Curacaoenaars : zeker tot 150 jaar nadat aan deze wandaden een eind is gekomen, zullen de nabestaanden van de huidige slachtoffers excuses en eerhelstelbetalingen van de Curacaose overheid verlangen !
  ( wie zonder zonde is,…).

 25. zolang de maffia regeert over de politiek, politie en justitie zal dit zo blijven.
  Er moet gigantisch de bezem door door dit and gehaald worden.
  alleen NL kan dit doen.
  hier zijn teveel mensen door de maffia beinvloed of bedreigt.
  maar dat zal voorlopig niet gebeuren zolang er mensen als Schotte en Asjes MP kunnen worden…