• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

IslaCURAÇAO – PAIS wil dat de raffinaderij op de agenda komt en dat er een brede en gezonde discussie over de toekomst van de raffinaderij wordt gevoerd. In dit kader heeft de voorman van PAIS, Alex Rosaria, bij de minister van Algemene Zaken Ivar Asjes, de rapporten van Ecorys over de raffinaderij opgevraagd.

“Uit de media hebben wij vernomen dat Ecorys in 2011 en 2012 een tweetal rapporten heeft uitgebracht over de toekomst van de raffinaderij”, meldt Rosaria. “Hoewel de regering bij de uitvoering van haar taken openbaarheid dient te betrachten, zijn deze rapporten niet beschikbaar gesteld het publiek.”

Solotour
Volgens Rosaria is de democratie niet gediend met een voortdurende geheimzinnigheid over deze materie. “PAIS neemt volledig afstand van ieder mogelijke soloactie ten aanzien van de Raffinaderij Isla, die zonder een mandaat van de regering of het Parlement is uitgevoerd en waarbij het land Curaçao op welke wijze dan ook wordt gebonden. Sterker nog, wij zijn van mening dat (financiële) consequenties van dergelijke handelswijze, gedragen moeten worden door diegenen die op solotour zijn.”

Discussie
Rosaria vindt dat er een brede maatschappelijke discussie gevoerd te worden over de toekomst van de raffinaderij. “Hierbij moeten economische-, milieu- en gezondheidspijlers centraal komen te staan. Gebaseerd op een dergelijke discussie kunnen uitgangspunten, strategie en condities voor de toekomst van de raffinaderij worden bepaald”, aldus de PAIS-voorman. “Het is daarom van belang dat de rapporten over de toekomst van Isla openbaar worden en hierover, voor zover mogelijk met alle betrokken partijen openlijk wordt gediscussieerd.”

13 reacties op “PAIS tolereert geen soloacties inzake Isla”

 1. @ Zorro beste Zorro als ik mij niet vergist bestaat de democratische geschiedenis van een autonoom Curacao sedert 1953. Preciese datum kan ik je ala minuut niet doorgeven. Het kan best zijn dat er een absolute meerderheid werd behaald in het verleden door 1 partij maar heeft nooit zonder een tweede partij een regering kunnen vormen. America heeft een democratie van 2 partijen systeem van Republikeinen en Democraten. Curacao en de andere caraibische eilanden hebben een democratie waarbij meerdere partijen kunnen deelnemen. Daar is de kans op het behalen van een absolute meerderheid praktisch uitgesloten. Nou wil ik niet zeggen dat het onmogelijk is, het kan best maar heel moeilijk.

 2. @ VITO. Kan jij mij vertellen welke partij op Curacao in staat is een regering te vormen zonder steun van andere polieke partijen. Volgens mij is dat nooit voor gekomen in de historische democratische gescheidenis van Curacao en zal ook altijd zo blijven.

  Hoe lang bestaat de democratische geschiedenis van een autonoom Curacao? Bij een Statenverkiezing van de Nederlandse Antillen was er in ieder geval 1 keer een absolute meerderheid van 1 partij.

 3. Natuurlijk moeten de door de gemeenschap betaalde onderzoeksrapporten worden gepubliceerd, zeker in een materie die alle bewoners aangaat.
  Openheid wordt helaas alleen verbaal beleden, in de praktijk worden wij allemaal beschouwd als debielen die de waarheid niet aankunnen..

 4. @De Kat en @Sanders Met alle respect voor jou mening. Kan jij mij vertellen welke partij op Curacao in staat is een regering te vormen zonder steun van andere polieke partijen. Volgens mij is dat nooit voor gekomen in de historische democratische gescheidenis van Curacao en zal ook altijd zo blijven. De PAIS en Alex Rosario is een nieuwe partij en heeft ook het recht kennis en ervaring op de doen in de regering. Ooit heeft de NVP ,DEMOCRAT en PAR een meerderheid behaald maar waren nooit in staat een regering te vormen met partij. Deze partijen krijgen allemaal een tweede kans van het volk, doen ze het goed dan komen ze terug zoniet dan zijn die partijen ten dode geschreven. Ik ben politiek niet verbonden aan geen enkel partij, ik oordeel ze op daden. Na al dit gerommel zal je in de toekomst zien, dat als de PAR de juiste leider kiest voor de volgende verkiezing, dat PAR en PAIS best de grootste partijen zullen worden op Curacao. PNP en MAN is nog steeds aan het afzwakken wegens gebrek aan leiderschap en visie. Laten wij niet voorbarig zijn op Alex Rosario, maar hem gewoon een beetje de kans geven te profileren en dan kunnen wij oordelen. Sukses.

 5. Ecorys heeft dan wel 2 rapporten uitgebracht, maar die zijn in een la verdwenen. Er is een groot aantal oud gedienden van de raffinaderij, die een betere studie zouden kunnen maken en de werkelijk status kunnen weergeven, maar die zijn niet welkom. Kijk maar naar de beste Directeur, die er ooit geweest is bij RdK. Carlos da Costa Gomez moest weg omdat hij het beste voorhad met RdK, Isla en Curaçao.; Quarton en Asjes willen er gewoon rijk van worden, RdK, Isla en Curaçao zijn voor politici (ook niet voor |PAIS politici).
  Een goed voorbeeld van slecht beleid is het functioneren van de politiek benoemde RdK directeuren (van Parisius t/m Mensche). Volstrekt incompetent lieden.

 6. ter info voor Rosaria: Asjes had alleen jouw en PAIS’ steun en instemming nodig om MinPres te worden. Daarna gaat Asjes zijn eigen weg en heb je niets wezenlijks meer in de melk te brokkelen.
  Je had kracht en wens tot verandering tot uiting gebracht als je NIET had deelgenomen aan het kabinet Asjes, Dat had je t.z.t. stemmen kunnen opleveren. Nu blijkt PAIS een partij te zijn die met iedereen meedoet, een meeloop-partij dus zonder eigen gezicht. Bij de volgende verkiezingen is dan ook te verwachten dat PAIS wordt gedecimeerd dan wel weggevaagd.

 7. Zo, zo.. dappere teksten. Nu eens kijken of het wat oplevert.

 8. Er zijn in ieder geval 2 Ecorys rapporten. Openbaarmaking kan ook de burger wat info. verschaffen dus de inhoud dient integraal gepubliceerd te worden.

 9. een partij die Asjes accepteerd als MP, zal alles moeten accepteren.
  nooit meer PAIS stemmen dus!!!
  En PNP kan ook door de str…d zakken.

 10. @henki, hahaha die houden wij erin.

 11. Volgens het CIA World Fact Book 2008 , produceert Isla ongeveer 500 vaten per dag en gebruikt Curacao ongeveer 70.000 vaten per dag. Over belangrijk gesproken.

 12. Alex niet zeuren hetzelfde doen wat Venezuela met de DAE doet, het voldoet niet aan de milieu eisen dus sluiten die hap of ze moeten maatregelen nemen om Up To date te zijn conform de WHO.
  Wat belt ons als een groep bezorgde burger om bij de VN een onderzoek aan te vragen door de WHO.

 13. PAIS maakt het nu haar politieke paradepaardje, en dat is hopi bon, maar alle eer gaat uit naar Smoc Curacao. Edgar Andres Leito en Norbert George (toch ook). Als zij een ‘soloactie’ inzetten, mijn stem hebben ze!

  Beetje raar, ze tolereren geen ‘soloacties’? Ze tolereren wel nepotisme en Asjes, ook die haalt constant soloacties uit. Gaan ze Asjes ook verantwoordelijk stellen?