• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Desi BouterseCURAÇAO – Het aanstaande staatsbezoek van president Desi Bouterse aan China zet kwaad bloed in Suriname. Niet omwille van het feit dat Bouterse komende zaterdag naar Beijing reist om er zijn Chinese ambtsgenoot te ontmoeten, maar om de manier waarop.

Het kabinet van Bouterse besloot om voor het staatsbezoek een halve week lang de enige airbus te charteren van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM). Met het toestel zal het Surinaamse staatshoofd van Paramaribo naar Beijing vliegen. Onderweg wordt een tussenstop gemaakt in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

Schiphol
President Bouterse vermijdt op die manier te reizen via Schiphol, wat de meest logische route tussen Suriname en China zou zijn. De voormalige legerleider moet in Nederland nog een celstraf uitzitten voor drugssmokkel. Doordat Bouterse het vliegtuig van de SLM opeist, kan de maatschappij enkele dagen lang zijn reguliere dienst tussen Amsterdam en Paramaribo niet afwerken. De op vrijdag geplande vlucht tussen Schiphol en Zanderij is alvast geannuleerd. De passagiers worden overgeboekt naar een inderhaast gehuurd toestel.

Verlies
Surinaamse exporteurs van bloemen en fruit reageren woedend. De vertraging betekent volgens hen een verlies van wel veertig procent van de omzet, omdat hun producten niet tijdig op de veiling in Nederland zullen belanden. Tegen de kostprijs van de hele operatie wordt eveneens geprotesteerd. Aangezien SLM een staatsbedrijf is, draait de belastingbetaler voor alles op. Het kabinet van Bouterse zegt niet te kunnen aangeven hoe hoog de rekening zal zijn. Luchtvaartdeskundigen spreken echter over ‘vele honderdduizenden dollars’. Dat terwijl vicepresident Robert Ameerali begin april alle ministers nog opriep om heel zuinig om te springen met staatsmiddelen.

Schofterig
Oppositielid Carl Breeveld spaart tegenover Novum Nieuws zijn kritiek niet. “Deze actie komt heel slordig en zelfs schofterig over. Het parlement is hierover nooit geïnformeerd. Het is goed voor Suriname dat de president een staatsbezoek brengt aan China. De manier waarop is echter ontzettend jammer. De president gaat sier maken in het buitenland, terwijl hij in eigen land niet alles op orde heeft. Sommige leerkrachten zijn al sinds december niet meer betaald.”

Rotzooi
Het kabinet van Bouterse noemt de opmerkingen van de oppositie ‘rotzooi’. “De president mag toch zelf kiezen hoe hij wil reizen? En er rijdt geen bus van Suriname naar China. Moet hij dan misschien lopen?”

© Novum

11 reacties op “Woede om staatsbezoek Bouterse aan China”

 1. @ Dennis. Dankzij het kiesstelsel op Curacao kon de regering Schotte worden gevormd met 48% van de stemmen en kon de grootste partij met 8 zetels buiten de deur gehouden worden. Volkomen legitiem aan de macht evenals de regering Bouterse. Schotte wil daarom het kiesstelsel veranderen, zodat de stem van het volk (de meerderheid van de stemmen) gevolgd wordt. Waarom hij dat na zijn eerdere actie wil is mij een raadsel.

 2. @ Dennis. Als je niet veel over een land weet, moet je kritiek maar bescheiden houde.

  Lees goed wat Maaskant juist heeft geschreven. Niets over kiesstelsel of meerderheid van de stemmers. Desi Bouterse is volgens de Surinaamse regels aan de macht toch zonder een staatsgreep te plegen?

 3. Als een volk kiest voor een criminele regering, dan kan je ook verwachten dat ze zich crimineel gedragen.
  Dus inderdaad niet zeuren!!

 4. Dat deze man nog niet in zijn eigen land wordt opgepakt voor het opruimen van zijn tegenstanders is me een nog groter raadsel, maar goed Suriname heeft voor deze crimineel gekozen, dus dan ook de consequenties accepteren.

 5. @Maaskant….Meer dan de helft van de Surinaamse kiezer heeft niet op Bouterse gestemd. Als je niet veel over een land weet, moet je kritiek maar bescheiden houde. Het kiestelsel uit Suriname is zo achterbaks dat je in bepaalde districten 300 stemmen nodig hebt voor 1 zetel en in andere weer enkele duizenden. Bouterse is helenaal niet populair bij de meerderheid….

 6. Curacao moet natuurlijk zijn Suriname. ( Curacao zal gevrijwaard blijven buitenlanddse economische overheersing zolang ze zich in het Koninkrijk bevinden. Maar daarna zal het wel door de krimi’s hier verkocht worden tegen een leuke vergoeding voor hunzelf).

 7. De chinezen maken Curacao economisch afhankelijk van ze. Daarom mag de veroordeelde D.B. eventjes langskomen om te praten over de wereldvrede( met de secretaresse van de ondervorzitter van de gemmentedeelraad in Peking). China ruim 1,3 MILJARD inwoners,Suriname iets meer dan 550 DUIZEND inwoners. Een buitenwijk van Shanghai heeft meer inwoners. De chinese kranten zullen niet vol staan van het bezoek van D.B.

 8. Het kan dus nog altijd erger op Curacao. Suriname is een land bestuurt door allerhande criminelen die wanneer het hun uitkomt zich toe eigenen wat ze maar wensen; in dit geval het enige intercontinentale vliegtuig van brekebeen SLM.

 9. en dat zegt de grote zeurpiet van versgeperst.com !!

 10. Wow, daar kan de regering Schotte nog wat van leren 🙂

 11. Kom op jongens, jullie hebben hem zelf gekozen en aan de macht geholpen, nu niet zeuren.