• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Eerste KamerCURAÇAO – De Nederlandse regering kan Curaçao bijstaan bij het aanpakken van de luchtvervuiling en milieuproblemen van de Isla raffinaderij als Curaçao daar om vraagt. De Eerste Kamer heeft hierover vandaag een gewijzigde motie aangenomen, meldt Caribisch Netwerk. Alleen de PVV is tegen.

Initiatiefnemer van de motie is senator Nanneke Quik-Schuijt van de SP. Zij werd vorige week nog gedwongen de motie te herzien, omdat de Eerste Kamerleden de tekst van de oorspronkelijke motie niet wilden accepteren. Quik-Schuijt paste de tekst daarop zodanig aan dat de tekst neutraler van toon is en er meer nadruk ligt op het feit dat de ondersteuningsvraag expliciet vanuit Curaçao moet komen.

Passage
In de eerste versie stond bijvoorbeeld dat ‘de regering van Curaçao niet in staat blijkt afdoende maatregelen te nemen’. Die passage is nu verdwenen. Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties laat weten dat ‘de regering binnen de mogelijkheden alles zal doen om deze kwestie te verhelpen’.

13 reacties op “Eerste Kamer neemt motie Isla aan”

 1. @ pikatje. Iedere betrokkenheid van Nederland met Curaçao, is altijd beter dan geen.

  Dat is een ander onderwerp en ben ik helemaal met je eens op vrijwillige basis.

 2. Zorro, op 19-06-2013 om 07:10 schreef: waarom weer een verfoeilijke vergelijking maken

  Odfjell is in het algemeen een kwaliteitbedrijf, met hele moderne schepen, veel nieuwe tankers.
  Mensen die de Rotterdamse haven kennen, zijn bekend met smeuïgere verhalen dan tankterminal hysterie.

  Iedere betrokkenheid van Nederland met Curaçao, is altijd beter dan geen.
  (zelfs al komt het initiatief van de Nederlandse PS)

 3. @ Nardy. DAT is een jippieee 🙂 !!!

  Laat je vooral niet blij maken met een totaal uitgeklede motie. Het is een dooie mus, maar daarmee wil ik niet zeggen dat je niets hebt aan alles wat uitgekleed is 🙂

 4. @ Philippe Maaskant. Ik stel voor dat de Staten van Curacao een motie aannemen en hun zorgen uitspreken over de Milieudienst Rijnmond. Het gaat daar niet goed. Wat lezen we in de NRC on line vandaag?

  “Bij tankopslagbedrijf Odfjell in Rotterdam is vanaf 2000 sprake geweest van een onveilige situatie. Toezichthouders hebben er langdurig op vertrouwd dat het bedrijf veiliger zou werken en hebben uiteindelijk veel te laat ingegrepen.

  Allemaal tot je dienst maar wat wil je nu eigenlijk zeggen na je pleidooi en waarom weer een verfoeilijke vergelijking maken met Nederland? Een zeer bescheiden motie trouwens waarbij Curacao het heft in handen houdt en naar ik aanneem zolang Nederland internationaal niet aansprakelijk wordt gesteld.

 5. @Nardy, ben je naief of denk je echt dat dit iets gaat helpen?
  ik geloof niet dat het gaat helpen.
  pas als Venuzuela de Isla niet meer nodig heeft, dan gaat die stinkfabriek pas dicht.
  tot dan zijn er te veel corruptici die veel geld verdienen aan het uitmoorden en vergassen van hun eigen volk.

 6. De honden blaffen de karavaan trekt verder

 7. Ze dronken een glas ze deden een plas en alles bleef zoals het was.

 8. Ik stel voor dat de Staten van Curacao een motie aannemen en hun zorgen uitspreken over de Milieudienst Rijnmond. Het gaat daar niet goed. Wat lezen we in de NRC on line vandaag?

  “Bij tankopslagbedrijf Odfjell in Rotterdam is vanaf 2000 sprake geweest van een onveilige situatie. Toezichthouders hebben er langdurig op vertrouwd dat het bedrijf veiliger zou werken en hebben uiteindelijk veel te laat ingegrepen.

  Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een vandaag verschenen rapport.
  Een klein jaar geleden besloot Odfjell het bedrijf stil te leggen, onder druk van de Milieudienst Rijnmond, de Inspectie SZW en de Veiligheids-regio Rotterdam Rijnmond. In de zomer van 2011 was in twee weken tijd ongeveer 219 ton van het zeer licht ontvlambare butaan in de buiten-lucht terechtgekomen. Ook kwamen hoge concentraties benzeen vrij.

  Geen van deze incidenten was aan de toezichthouders gemeld. Ten slotte bleek vorig jaar juli dat de koel- en blusinstallaties niet goed werkten….”

 9. Onze minister vindt dat de inwoners van Nederland de morele plicht hebben om de raffinaderij te upgraden tot een standaard (o.a. zonder fakkels) welke in Nederland wordt gehanteerd.
  Het lijkt mij dat de mensen in Nederland hier niet zo veel voor voelen.
  Sluiten is natuurlijk geen optie, zeker niet nu de middelen voor de oude dag voorziening schaarser worden.
  Leuke motie, we zullen er hier weinig anders van merken dan een hoop gepraat en verwijten.

 10. ik denk dat Nanneke met de eerste versie ‘ dat de regering van Curaçao niet in staat blijkt of wil zijn afdoende maatregelen te nemen’ de spijker op de kop heeft geslagen. Die ondersteuningsvraag die expliciet vanuit Curaçao moet komen zal er nooit komen. We kunnen onze vrienden uit Venuzuela en de zakkenvullers toch niet voor de voeten lopen.

 11. Dat wordt lachen. Waar de minister van gezondheid voor de radio zegt dat financiële hulp van Nederland welkom is , waarbij in een adem de Shell wordt genoemd, zal Nederland voornamelijk hulp bieden bij het opstellen van een Hinderwet voor de Isla.
  Handhaving komt dan bij de overheid alhier te liggen, dus die is niet-bestaand.
  Al met al een heel doosje dooie mussen, tenminste “als de Nederlandse regering daartoe mogelijkheden ziet ” . Voorts staat de Eerste Kamer steeds weer op het punt om te worden afgeschaft “wegens weinig ter zake doende” zijn . Hang de vlag maar uit.

 12. Niet te vroeg juichen:
  ‘de regering binnen de mogelijkheden alles zal doen om deze kwestie te verhelpen’.

  De Regering heeft dus bijzonder weinig mogelijkheden, dus alles blijft zoals het was.

 13. DAT is een jippieee 🙂 !!!

  Pabien SMOC !