• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Alex RosariaCURAÇAO – Het Verenigd Koninkrijk stelt deze week tijdens de G-8 Top in Ierland voor om naast bilaterale belastingsuitwisselings-verdragen ook op multilateraal niveau informatie uitwisselen. Volgens partijleider Alex Rosaria is dit voorstel onacceptabel, en komt het niet goede van onze economie.

Dit onderwerp staat ook hoog op de agenda van de Britse High Commissioner te Barbados, die Curaçao deze week bezoekt.

Zwarte lijst
Curaçao heeft een netwerk van een 25-tal bilaterale belastingsuitwisselingsverdragen (TEIAs) gesloten welke heeft geleid dat ons land niet meer voorkomt op de zwarte lijst van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). “Als land zijn we vanaf 2003 bezig met het opbouwen van een netwerk van TEIAs. TEIAs geven je land weliswaar een goede naam maar betekent niet dat er meer zaken op gang komen”, zegt Rosaria.

Interesse
“Een DTA biedt wat wij willen, namelijk zaken én wat zij willen, namelijk uitwisseling van gegevens. Een win-win dus,” aldus Rosaria. Het is volgens hem juist daarom jammer dat de G-8 blijft hameren op meer uitwisseling van gegevens, maar bijna nooit interesse toont voor het afsluiten van DTA’s met jurisdicties zoals Curaçao.

Transparantie
Rosaria ontmoet de High Commissioner van het Verenigde Koninkrijk later deze week en zal hem erop wijzen dat het economische en fiscale beleid van Curaçao dient te zijn het tot stand komen van DTA’s. “We werken graag mee aan transparantie in de wereld. Maar wij kunnen en zullen niet de problemen van de rijke landen blijven oplossen, terwijl onze sector er niet op vooruit zal gaan,” aldus Rosaria.

12 reacties op “‘Multilaterale informatieuitwisseling slecht voorstel’”

 1. @ VITO
  Iemand beschuldigen van racistisch denken, mafia denkbeelden bij Fyra project. En dit alles zonder bewijzen Wie moet zich hier nu na laten kijken ? Als je geen zinnige reactie kan geven, ga dan lekker onder deboom liggen. En de beste man heet RosariA en niet Rosario. Volgens mij ben jij dezelfde als VOGEL: ook slap geouwehoer en heeft het ook over Rosario.

 2. mensen mensen, denken jullie nu echt dat Curaçao iets in de melk te brokkelen heeft bij de G8. asjeblieft denk na, zover als ik mij kan herinneren mocht nederland er 1 keer na toe om handjes te schudden en op de foto voor de rest moesten ze hun mond dicht houden.

  volgens mij moeten jullie de films zeitgeist en fahrenheit kijken misschien gaan jullie begrijpen hou de wereld economie in elkaar zit.

 3. Goed zo VITO. Dit soort figuren zoals Peter Bon (en vele anderen) kramen alleen maar onzin uit, omdat hun intelligentie niet tot iets positiefs of opbouwend in staat is.
  Het is helemaal correct dat Nederland en de VS de “offshore” hier op Curacao de nek hebben omgedraaid om vervolgens zelf een belasting paradijs te worden. (Zoek het maar op Peter)
  Ook ik heb niet op Rosario gestemd, maar hij doet tenminste zijn mond open en hij weet heel goed waar hij het over heeft.

 4. “TEIAs geven je land weliswaar een goede naam maar betekent niet dat er meer zaken op gang komen”, zegt Rosaria.

  @ Rosaria, TIEA (Tax Information Exchange Agreements) zijn er alleen maar gekomen omdat het land op die manier aangeeft te willen meewerken. Het brengt dus nooit wat, het is alleen defensief. Uitstel van executie.

  Wat men nu wel door begint te krijgen is dat deze bilaterale overeenkomsten een doekje voor het bloeden zijn geweest en niet met de goede intenties zijn ingezet. Nu moeten twee landen (Bijvoorbeeld BVI en Curaçao) samen gaan vastleggen wat ze met elkaar delen, voor wie en onder welke omstandigheden. Je maakt dus zulke overeenkomsten graag met de nodige uitzonderingen, so soft mogelijk, en vooral met collega-belastingparadijzen en landen waar je toch al weinig zaken mee doet. Verder laat je de nationale wetgeving prevaleren als het gaat om privacy etc, dan heb je een excuus om het niet “echt” te hoeven doen. . Bilaterale TIEA’s kunnen dus geen kwaad.

  Wat nu wordt voorgesteld is om een internationale (Multi-laterale) standaard overeenkomst te maken die dat soort bilaterale “creativiteit” gaat voorkomen. Als Curaçao moeten we beseffen dat onze economie niet duurzaam kan blijven draaien op belasting-ontwijking elders. Dat is op de lange termijn niet vol te houden.

  Haal de kennisbedrijven –met personeel- echt hierheen, niet alleen als brievenbusfirma. Maar dat kan niet vanwege onze xenofobie en de 80/20 regel van Asjes en de PS helaas.

 5. Groot gelijk meneer Rosalia, wij hebben er inderdaad helemaal niets aan en zien onze economie alleen maar verder dalen met dit soort populistische maatregelen.

  Laat de ‘rijke’ landen zelf hun problemen oplossen en ons niet gebruiken als bliksem afleider. De ‘rijke’ landen verknoeien zelf enorme sommen met geld, zie het Fyra en vastgoed debacel in Nederland en de stijging van de topinkomens in Europa, dus ga dar eerst maar eens snoeien en niet bij ons ‘kleine en arme’ landen!

 6. Wat denkt Peter Bon wel in zijn hoofd, dat er in Nederland wel transparentie is op het gebied van postbusbedrijven en fraude, dan heeft hij het zeker wel mis. Laten wij niet het recente geval vergeten van de sneltreinen Maffia de Fyra project waarbij nog een onderzoekcommissie zal worden gevormd met als eind resultaat niemand wordt veroordeeld en alles beland in de prullenbak. Noem je dat Transparentie, Kijk ik probeer niet alles van Curacao goed te praten. Ik ondersteun wel de goede en positieve ontwikkelingen op Curacao. Dhr Rosario is nieuwe politici die de kans moet krijgen om zich te verder te ontwikkelen. Hij is een mens en heeft ook recht fouten te maken en van zijn fouten te leren. Dhr Rosario heeft niet gezegd dat de rijke landen ons zullen missen, maar wij kunnen de problemen van rijke landen niet blijven oplossen. Per slot eerlijkheidshalve bevinden de meeste postbusbedrijven zich in Nederland en andere EU landen. Griekenland is al omgevallen en straks ook Cyprus. Wie weet misschien straks ook Monaco. Voor de rest het democratisch systeem zit eenmaal zo in elkaar, dat dhr Rosario geen ander keus datn met die gasten een regering te vormen anders had je een maffiaregering aan het bewind. Petrer volgens mij moeten jijj je bevrijden van dat racistisch denken dat jullie beter zijn dan anderen. Ze zijn in ieder geval beter gestudeerd dan Geert Wilders. Als jij geen zinnig reactie kan geven dan moet jij je wel inhouden. Ik ben niet verbonden aan geen enkele poiitieke partij op Curacao. Ik oordeel onze leiders alleen op hun daden.

 7. Goed zo Rosario. Curacao kan niet de eeuwenoude probleem van de rijke landen blijven oplossen terwijl onze sector niet op vooruit gaat. In het verleden hebben de rijke landen flink geroerd in onze economie, vooral op het gebied van economie en fiscalebeleid. Onder druk van America en Holland moesten alle postbusbedrijven uit Curacao vertrekken en zo bleef Curacao achter met een financielestrop en flinke toename van werkeloosheid. Als vergoeding voor het beleid kreeg Curacao een kruimel van de belasting opbrengsten uit de internationale belastingpot uit EU. Onderzoeken hebben bewezen dat Nederland wel goed profiteerd van al die zovele postbusbedrijven die zich in Nederland hebben gevestigd. Eigenlijk moet Nederland Curacao belonen met de helf van de opbrengsten uit die zovele postbusbedrijven die zich hier hebben bevestig ten koste van de eilanden. Zo zie je dat Nederland de eilanden niks gunnen op economische gebied. Daarom ondersteun ik de stelling van dhr. Rosario volledig de waarheid moet eenmaal ook worden gezegd. Daarom raad ik dhr Rosaria wel aan om aanwezig te zijn bij dat soort bijeenkomsten maar deze landen konstant te confronteren met de spiegel voor te houden. Dat hun zelf het probleem zijn en dat hun echter dat probleem zelf maar moeten oplossen. De grote haaien proberen altijd de kleine visjes altijd op te eten. Forsa Rosario sterkte.

 8. TEIA’s?? G8??DTA’s?? Rookverbod?
  Wat een slap gewauwel komt er van deze partij de laatste tijd. Vind hem
  zo tegenvallen. Deze zaken die hij hier opnoemt zijn zaken waar de minister
  van financien en minister van economie mee bezig kunnen houden. Maar er komt
  uit Alex erg weinig vernieuwends of krachtige aanpak van andere urgentere zaken hier op Curacao. Ik vind het tegenvallen.

 9. He Rosaria….pannekoek !

 10. Ik word elke week blijer dat ik niet op PAIS gestemd heb.
  En gelukkig hoor ik veel mensen die dat wel gedaan hebben nu terugkomen op die keuze.

  Lekker Asjes in het zadel helpen en houden met Sully en PNPNada.

 11. We werken graag mee aan transparantie in de wereld, zegt onze PAIS leider.
  Hoe???? We willen zelfs in ons eigen land geen transparantie.

  Maar we kunnen en zullen niet de problemen van de rijke landen blijven oplossen……..
  Echt, de rijke landen zullen ons missen.

  Dhr. Rosaria had ik sinds zijn deelname aan kabinet Asjes al niet in m’n rijtje slimme mensen staan, maar wat ik nu lees te gek voor woorden. Volkomen ontsporen is kennelijk de manier om samenwerking met Asjes mogelijk te maken. Gefeliciteerd Hr. Rosaria, u bent een waardige deelnemer.

 12. Sorry whaaaaa de G8 zal luisteren whaaa.. Ga je nu ook nog naast je schoenen lopen en denken dat je wat in de melk te brokkelen hebt.