• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

VliegtuigCURAÇAO – Civil Air Navigation Services Organization (CANSO) heeft gisteren tijdens de jaarvergadering een initiatief gelanceerd voor meer veiligheid op de landingsbanen van luchthavens. Het gaat om een speciale en specifieke checklijst voor de start- en landingsbanen.

 
De checklijst Runway Safety Maturity Checklist is ten behoeve van luchtverkeersleidingen en vliegvelden, alsook belangrijke tips voor zowel piloten als luchtverkeersleiders.

Prioriteit

CANSO-directeur General Jeff Poole: “Veiligheid is onze hoogste prioriteit. Door samen te werken met alle betrokkenen bij het gebeuren op vliegvelden, zoals vliegveldbeheerders, luchtvaartmaatschappijen en de luchtverkeersleiding heeft CANSO instrumenten ontwikkeld die wereldwijd een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan veilig vliegverkeer”.

Instabiel aanvliegen
Het CANSO initiatief concentreert zich op het instabiel komen aanvliegen. Als het vliegtuig niet voldoet aan de criteria voor een stabiel komen aanvliegen, zoals op de verkeerde hoogte zitten, te hard of vanuit een verkeerde hoek aankomen, dan is de kans groot dat de nadering van het vliegveld instabiel zal zijn. Volgens International Air Transport Association (IATA) is instabiel aankomen vliegen tussen 2008 en 2012 in 17 procent van de ongelukken aangewezen als de oorzaak.

Instructies
“Air traffic control (ATC) speelt een belangrijke rol bij veilige, stabiele naderingen en in het verminderen van risico’s voor het van de baan raken van het toestel. Dat houdt in luchtverkeersleiders het op prijs stellen als piloten er alles aan doen voor een stabiele nadering van de baan, dat zij de juiste instructies opvolgen en dat de juiste weersinformatie wordt verstrekt”, aldus Poole. “Wij hebben een gemakkelijk leesbaar en op één pagina samengevatte lijst van tips gemaakt voor piloten en luchtverkeersleiders om er zeker van te zijn dat vliegtuigen veilig beheerd worden in de laatste minuten voor de landing.”

1 reactie op “CANSO lanceert checklijst voor landingsbanen”

  1. En straks wil die Raket ook een stukje van onze landingsbaan gaan gebruiken, het zal dan over en uit worden met onze eigen luchtvaart.
    Alles voor de raket, wat een pret.