• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Philippe Maaskant zijn gedachtes over de uitspraken aangaande DAE van minister Earl Balborda.

Minister van Verkeer Earl Balborda zat met de DAE zaak en hoe kwam dat. Jawel de schuld van de voorganger. Dat deed me denken aan een oud management grapje. Het gaat als volgt: (Heb de manager hier vervangen door Minister)

“De Drie Enveloppen”

Er komt een nieuwe minister op post en zijn voorganger wijst hem op het bureau en zegt: In de onderste la liggen drie enveloppen met adviezen, daar moet je maar naar kijken als het even tegen zit.

Maar de nieuwe minister blaakt van zelfvertrouwen en negeert het advies van de vorige. Die was immers afgeserveerd, dus daar luister je niet meer naar. Hij gaat vrolijk aan de slag.

Na een tijdje begint het gedoe, het zit tegen, de mensen snappen het niet, het wil niet vlotten, er is geen geld. Kortom de normale management sores. En hij herinnert zich ineens de enveloppen van zijn voorganger. Hij pakt enveloppe 1, maakt hem open en leest: “Geef de schuld aan je voorganger!” Daar was hij nog niet eerder opgekomen. Hij gaat ermee in de pers en iedereen begrijpt het en geeft hem nog wat tijd. Opgelucht gaat hij verder.

Maar..het noodlot achtervolgt hem, want het wil na een tijdje nog steeds niet vlotten. De mensen beginnen te mokken. Zijn beleid valt tegen en weer schieten hem de enveloppen te binnen. Hij opent enveloppe 2 en leest: “Reorganiseer!”. Dat is het, hij had het veel eerder moeten doen. Er begint een grote schoonmaak in de organisatie en iedereen denkt dat er nu een nieuwe wind gaat waaien. Hij krijgt weer wat tijd om de zaak op orde te brengen.

Helaas blijkt ook dit niet de oplossing te zijn, de meute komt in opstand en de vakbonden (..) dreigen met acties. Hij speelt zelfs even met de gedachte om bij Brievengat volgas de Noordkust af te rijden. Helemaal depri..Tot hij zich de derde enveloppe herinnert. Daarin staat:

“Maak 3 nieuwe enveloppen klaar! ”

7 reacties op “Ingezonden: Schuld van de voorganger”

 1. Moppig verhaaltje. Midden op het pijnpuntje 🙂

 2. OKe Philippe nu begrijp ik het een beetje.Ik dacht dat het vroeger toen die bedrijven in handen waren van de regering dat het beter ging met die bedrijven OGEM en de Waterleiding bedrijf. Sinds die twee bedrijven gecommercialiseerd werden en onder gebracht in kleine Regerings BV -tjes Rdk en BOO ging het fout.

  Voor wat betreft de FAA en regional vliegen met NL Bonaire en andere eilanden werd in het verleden al geprobeerd. Het heeft niet gewerkt want jij heb toen zelf gezien hoe NL in samenwerking met de KLM, de ALM hebben geboycot dat het op gegeven moment failliet ging. Toen had je ook te maken met de Status apartus van Aruba die ook roet in het eten gooide en zo zijn eigen Arubaanse vliegmaatschappij heeft opgericht. Dat idee van een gezamenlijk luchtvaart inspectie is wel een leuk idee maar zou niet werken doordat de tegenstellingen te groot zijn onderling. Zo heeft Curacao, Aruba zijn eigen belang, Bonaire en st Maarten ook hun eigen belang. Ze gunnen elkaar niks. Net als het grote probleem waarmee NL Curacao mee heeft opgezadeld met het hoofd bestuur van die eilanden. En daarom probeert NL nu afstand te nemen van die eilanden.
  Dat laatste idee over de DAE haar eigen zaken zelf te regelen ben ik volkomen met jou eens. JIJ weet zelf hoe het in het verleden is verlopen met onze Nationale Luchtvaart maatschappij de ALM. Maar de grootste probleem van toen was de KLM die alle rechten opeiste op transatlantische route. Momenteel heb je ook dezelfde gedoe met de SLM om de prijzen op transatlantische route kunstmatig hoog te houden. Waarom kan Luthansa niet goedkoop vanuit Schiphol vertrekken maar helemaal uit Dusseldorf. Zo kan je ook vele vragen stellen waarom het niet kan. Maar in ieder geval ook bedankt voor je reactie. Dit was iets meer explicieter. Groetjes

 3. @VITO. Voor wat betreft de luchtvaart: Ik denk dat we als Curacao te klein zijn om een FAA goedkeuring te kunnen krijgen en houden en ik denk ook dat de overheid zich moet terugtrekken uit alle bedrijven, incl Rdk, Aqualectera etc.

  Voor wat betreft FAA: als we regionaal met NL(Bonaire) en Aruba samenwerken in een gezamenlijke Luchtvaart inspectie, is dat voor iedereen goedkoper en effectiever.

  Verder moet de DAE haar eigen zaken regelen en moet de overheid er buiten blijven. Overheid die in bedrijven participeert wekt de indruk baantjes te kunnen regelen , behouden of weggeven. Dat veroorzaakt weer ander gedoe. Maar dat zal Transparency International ons binnenkort laten weten..

  Bedankt voor je reactie.

 4. Beste Phillippe normaliter heb ik geen moeite met je artikelen, maar deze is mij wel een beetje ingewikkeld en onbegrijpbaar. Ik lees graag jou interessante artikelen met gemaakt en jaloesie hoe jij het een en ander op papier zet. Deze was een beetje te genuanceerd denk ik. Heb je dat ander artikel gelezen van de eigenaar van DAE naar minister Barborda. Een heel interessant artikel. Dit moet niet zien als negatief kritiek hoor. Maar mist een beetje pit. Sukses.

 5. Nice one! 🙂

  It wasn’t me…

 6. de steen heeft tegen voet geschopt
  het mes heeft mij gesneden
  het pistool heeft helmin geschoten
  het bier heeft mij dronken gemaakt
  het cft heeft ons eiland kapot gemaakt

  doorgaan?

 7. leuk stukje,