• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Isla 12 novemberCURAÇAO- Er moet onderzoek op tafel komen, waaruit duidelijk wordt welke normen voor gezondheid en milieu aanvaardbaar zijn op Curaçao en of de Isla zich daaraan houdt. Dat zegt professor Tom Barkhuysen, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden tegenover Caribisch Netwerk.

Samen met zijn collega, professor Lodewijk Rogier, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de UNA, was hij afgelopen week te gast als spreker tijdens een lezing getiteld “Isla: in rook op? De Isla-problematiek: welke juridische weg te nemen?” De lezing werd georganiseerd door de Antilliaanse Juristen Vereniging op Curaçao.

Gezondheidsschade
Volgens beide geleerden maakt het niet uit op welk schaakbord er verder wordt geschaakt -de bestuursrechter, de civiele rechter, de strafrechter of het Internationale Hof in Straatsburg – de centrale vraag die telkens terugkomt, is of de gezondheidsschade onder de rook van de raffinaderij het gevolg is van de activiteiten van de Isla.

Bestuur
“Grote rol is daarin weggelegd voor het bestuur”, zegt Rogier. Daar ligt volgens hem de bal op dit moment. “De overheid zou in het belang van haar bevolking en aangestuurd door het parlement het initiatief moeten nemen om gedegen onderzoek te laten doen”, vult Barkhuysen aan. “Als de politiek en het bestuur die verantwoordelijkheid niet nemen, dan is een gang naar de rechter de ultieme stap. Maar de rechter oordeelt alleen op basis van een door onderzoek aangetoonde onevenredige situatie en dat is tot nu toe onvoldoende gebleken.”

Dick Drayer van Caribisch Netwerk in gesprek met professor Tom Barkhuysen en professor Lodewijk Rogier:

5 reacties op “Professors over Isla: ‘Overheid moet aan de slag’”

 1. Die professoren moeten niet zeuren: uit volstrekt onbetrouwbare bron heb ik vernomen dat er geen problemen bekend zijn bij de Isls . Wie die bron is : ene Cooper die sterke banden heeft met de Isla ( in ieder geval financiële banden). Hij heeft het zelf gezegd in een tv- interview. ( ik vermoed overigens dat deze oplichter mentaal doof, stom en blind is. Dus geschikt als Statenlid/ minister

 2. het is weer polder overleg, hoezo onderzoeken, zijn wij andere mensen dat mensen die in europa leven.
  uitstoot is uitstoot, feitelijk heeft de gezondheid er niks mee te maken maar wel wat is vastgelegd bij de WHO.
  of je doet aan de eisen die ook voor de rest van de wereld geldt, anders sluiten die tent.
  Persoonlijk ga ik voor de eerste optie voldoen aan de eisen van de WHO.

 3. Komen deze zogenaamde geleerden van de UNA?
  Nee, het zijn dus stumpers en onbenullen die er niets van snappen. Wij gelukkig wel, we gaan door zoals ie gaat. Niets mis mee!

 4. Dus nu wil men beweren dat de vastgestelde normen eigenlijk niet zijn onderbouwd ?
  Dit soort opmerkingen staan gelijk aan ‘de poten onder een stoel vandaan zagen’. Normen zijn vastgelegd in een wet, laten we ons daar dan ook aan gaan houden en niet, omdat het onhandig uitkomt, de wet weer gaan aanpassen.

 5. Zo rondom 2019 dan zijn de onderzoeken en zo wel rond, toevallig valt dat dan samen met het al dan niet verwijderen van de raffinaderij van het eiland dan wel onontkoombare wetgeving voor de eisen die dan gesteld moeten worden. Tot aan die tijd zie ik hier niets gebeuren en we Gijsbertha-en ( staat voor liegen) gewoon door.