• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Marilyn Alcalá Wallé CURAÇAO – Nederland en Curaçao gaan samen werken aan een oplossing voor het aflossen van studieschulden van Curaçaoënaars. Marilyn Alcalá Wallé van de gelijknamige stichting had gisteren een videoconferentie met minister Rubia Bitorina (Onderwijs) en stichting DUO, meldt Caribisch Netwerk.

Het gesprek was het eerste resultaat van de petitie die vrijdag werd overhandigd aan de Nederlandse minister van Onderwijs Jet Bussemaker. De petitie werd door meer dan 500 ex-studenten op Curaçao ondertekend.

Bedrag
Een van de problemen waar ex-studenten tegenaan lopen is het hebben van twee studieschulden: een bij DUO in Nederland en één bij Stichting Studiefinanciering Curaçao. “De ene organisatie heeft vaak geen idee hoeveel schuld een ex-student heeft bij de andere organisatie heeft en ze houden geen rekening met elkaar”, vertelt Wallé. “De ex-student moet aan beide een bedrag betalen, maar dit zijn soms honderden guldens. Met een beginnersloon of onderstand, is dit onmogelijk. Als zij contact zoeken met DUO wordt hun mail soms helemaal niet beantwoord en ondertussen loopt de betalingsachterstand op. De rente groeit, er worden deurwaarders ingeschakeld en soms mondt het zelfs uit in een rechtszaak.”

Meer handtekeningen
De petitie is inmiddels aangevuld met zeker nog 100 handtekening die vrijdag als aanvulling op de petitie worden aangeboden. De gesprekken tussen Nederland en Curaçao gaan voorlopig nog door. “Vanmorgen hebben we het voornamelijk gehad over beleid. Volgende week dinsdag hebben we weer een videoconferentie. Hierin willen we ons richten op de operationele en tactische kant.”

Elisa Koek van Caribisch Netwerk in gesprek met Marilyn Alcalá Wallé:

8 reacties op “Gezamelijke oplossing voor studieschuld”

 1. Helemaal begrijpen doe ik het ook niet. Een student die op meer plaatsen schulden heeft moet dus meerdere crediteuren terug betalen, dat lijkt me logisch toch?

  Iets anders is, dat we kunnen proberen de “brain drain” naar Nederland tegen te gaan. Nederland zou bijvoorbeeld kunnen stellen dat de terugbetaling van de NL studieschuld in Nederland wordt opgeschort als de ex student in Curaçao woont. Met een verklaring van Kranshi zou dan iedereen blij zijn. De Student, Curaçao die zijn opgeleide jongeren weer terug ziet, en Nederland waar de werkeloosheid ook hoog is.

  Als het geen schenking wordt, maar opschorting, zal bovendien de indruk vermden worden dat er vanuit Nederland weer geld gaat naar Curacao. Want dat is taboe in NL..

  Zou de ex student zich later weer in NL willen gaan vestigen, dan begint de invordeirng van de aflossing in NL weer.

  Nog beter is het om onze studenten in de regio te houden en deals te maken met Colombia en/of Venezuela. Dat zijn de buren. Nederland de ex-slavendrijvende ex-kolonisator, toch?
  Wat zoeken we daar? Onze toekomst ligt hier in de regio. Die moeten we leren begrijpen. Daar moeten we mee leren omgaan.

 2. De bewoonster van het appartement onder mij klaagt ook steen en been over haar studieschuld, maar ik zie haar iedere maand wel met weer een nieuwe ipad, iphone of ipod lopen.

 3. Wat een rare reacties hieronder. Ik vind het een goede actie. Meer structuur en betere afspraken tussen de landen. Het gaat niet om het terugbetalen, dat is onzin. Het gaat om de vele fouten en onduidelijkheden die financieel nadelig zijn voor de ex-studenten. Well done!

 4. Dan ga je toch lekker ergens anders studeren.

 5. “Als zij contact zoeken met DUO wordt hun mail soms helemaal niet beantwoord”
  Alsof ze hier keurig alle mailtjes beantwoorden NOT !!!, ha ha ha laat me niet lachen !!!

 6. Wordt lid van de MFK, dan wordt je studieschuld kwijtgescholden, zie Sheldry. Osepa.

  Verder moeten studenten niet zo zeuren, want zolang ze rondlopen met ieder jaar de nieuwste I phone en Blackberry wil ik niets horen van hun gezeur over studieschulden.

 7. Het is bekend, dat studieleningen niet alleen voor de studie maar ook voor vakanties en luxe goederen wordt gebruikt. Door dit te verbieden zou de studieschuld aan het einde van de rit aanzienlijk minder kunnen zijn. SSC is geen bank en moet zich dan ook niet met bankzaken bezighouden zeker zonder de nodige deskundigheid met kosten voor de belastingbetaler, want daar zijn banken voor en toevallig hebben we die op het eiland.

 8. We heten niet allemaal osepa waar het even geregeld wordt door onze betrouwbare gobiernu