begrotingCURAÇAO – Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat komende maandag starten met de Nationale Rekeningen enquête over het boekjaar 2012. Deze enquête vraagt naar financiële informatie van de bedrijven in Curaçao zoals onder andere omzet, loonkosten, investeringen.

Deze informatie wordt meestal uit de jaarrekening van een bedrijf verkregen, maar bij kleine eenmanszaken wordt een schatting gemaakt op basis van dag- of weekomzetten.

Bedrijven
Er doen bijna 1.400 bedrijven mee aan deze jaarlijkse enquête. Bedrijven met tien werknemers of meer doen elk jaar mee. Van bedrijven met minder dan tien werknemers wordt een steekproef genomen waarna men vier jaar achter elkaar de financiële cijfers moet verstrekken aan het CBS.

Informatie
De informatie uit deze enquête wordt gebruikt om een gedeelte van de Nationale Rekeningen van Curaçao in te vullen. Deze Nationale Rekeningen geven de economische transacties tussen de sectoren weer, die in een bepaald jaar in de nationale economie hebben plaatsgevonden.

Analyse
De verkregen informatie wordt ook gebruikt voor het beschrijven van de resultaten van deze enquête, of het analyseren van bepaalde onderdelen van de economie, zoals de ontwikkeling van het Midden- en Kleinbedrijf (MKB). Artikelen hierover zijn verschenen in Modus, een kwartaaluitgave van het CBS. Ze kunnen ook gedownload worden van de website van het CBS.

1 reactie op “CBS start Nationale Rekeningen enquête”

  1. Zou het CBS dit onderzoek bij de overheid NV’s, de regering, en de ambtenaren willen doen???
    Het bedrijfsleven en de burgers betalen de instandhouding van deze instellingen en algemene kennis van zaken zou wel prettig zijn.
    Nu zijn we afhankelijk van peperdure audits (meestal in opdracht van de onderzochte instelling) en de uitslag wordt nooit openbaar gemaakt.