• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

beraadCURAÇAO —Aruba, Nederland en Curaçao willen verder kijken naar hoe zij elkaar kunnen versterken op gebied van onder meer onderwijs, duurzaamheid en economie. De drie landen hielden deze week een Koninkrijksberaad op Aruba, meldt Caribisch Netwerk.

Aanvankelijk zou een Koninkrijksconferentie met alle landen worden gehouden maar door de regeringswisselingen op Curaçao en met name op St. Maarten heeft men besloten het op een beraad te houden. Gisteren was de gouverneur van St. Maarten echter wel aanwezig voor beraad met zijn collega’s en minister Plasterk. De eerstvolgende Koninkrijksconferentie vindt volgend jaar maart plaats, ook op Aruba.

Hubs
Premier Mike Eman , minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de nieuwe premier van Curaçao Ivar Asjes spraken onder meer over economische doelen die samen bereikt kunnen worden. Plasterk sprak zich na de bijeenkomst positief uit over de onlangs op Aruba gehouden Europe Meets Americas conferentie, waarin Nederlandse bedrijven kennis konden maken met mogelijke partners in de Latijns-Amerikaanse markt. Curaçao heeft ook ambities om een hub te worden tussen Europa en Zuid-Amerika. “Er is meer dan genoeg voor ons allemaal dus laten we dat in goede samenwerking doen”, gaf Plasterk hierop te kennen aan de pers.

Evaluatie 10-10-10
Feit is ook dat er een evaluatie komt van de huidige situatie binnen het Koninkrijk na 10-10-10. “Voordat we die evaluatie formeel starten met een commissie en allerlei procedures, moeten we elkaar eens diep in de ogen kijken en zeggen: wat wil je nou op de lange termijn in dat Koninkrijk met elkaar bereiken”, aldus Plasterk.

Asjes
Voor Asjes was het de eerste officiële werkdag als premier. Voor Eman was de bijeenkomst hierdoor ook een gelegenheid om elkaar te leren kennen. “We hebben allemaal in de politiek soms dat we elkaar niet kennen maar wel een oordeel vormen over elkaar. Het is dan heel belangrijk om een kans te krijgen om met elkaar te praten.” Asjes gaf aan graag het contact dat zijn onlangs vermoorde partijleider Helmin Wiels met Plasterk had te willen voortzetten. Binnenkort gaat hij ook naar Nederland voor een kennismakingsronde met de regering daar en om contacten te leggen met Nederlandse bedrijven die belangen hebben op Curaçao.

www.versgeperst.com