• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Willem J. van Kooten zijn hommage aan Hans Oosterhof, oftwel Suhandi.

Hans Oosterhof, bij velen beter bekend als Suhandi is niet meer.
Overleden op zijn geliefde Korsou dat hem zo aan zijn zo mogelijk nog geliefder Nederlands-Indie deed denken. Toch 84 jaar geworden, ondanks een zwakke gezondheid de laatste jaren. Hij zou op 17 oktober van dit jaar 85 worden.

Suhandi is de naam die de jeugd in Indie hem gaf,en dat betekende in het maleis zoiets als een respectvol ”meneer Hans”,vertelde Suhandi mij eens. Suhandi was populair bij de jeugd,niet alleen vanwege zn radio programma’s.Hij was ook manager van een jeugdvoetbalelftal,en organiseerde en jeugdcompetitie.

Hij vertrok al kort na WO 2 naar Indie waar hij werkte en faam verwierf bij de NIROM , de Nederlands-Indisch radio omroep,die inmiddels een andere naam had,Herrijzend Indie of iets dergelijks.Na de machtsoverdracht vertrok hij naar Nieuw Guinea waar hij ging werken voor de RONG, de Radio Omroep Nieuw Guinea. Daar maakte hij ook zelfs programma’s in het maleis.

Wanneer precies Hans Oosterhof naar Nederland terugkwam weet ik niet. Moet in 1961 geweest zijn,want tot ver in het jaar 1960 werkte hij voor de RONG op Nieuw Guinea. Hij trok in bij zijn ouders in het Oranjepark 39 in Dordrecht,waar hij eigenhandig als echte en bevlogen radioman een studio in zijn slaapkamer bouwde. Hij ging onder meer voor de Wereldomroep werken, waar hij eigenlijk thuishoorde met zijn prachtige omroepstem en zijn ouderwets precieze, uitspraak van het Nederlands, prima voor de korte golf. Langzaam,langzaam, Hans Oosterhof had nooit haast.Ook niet als hij een radiotekst uitsprak.

In 1962 meldde hij zich bij radio Veronica waar hij voornamelijk faam verwierf met zijn programma met indonesische muziek, en een kinderprogramma waarin hij een typetje, Pietje Vitamien, introduceerde,met behulp van zijn eigen stem die hij op dubbele snelheid afspeelde. Al die programma’s maakte hij zelf thuis, in Dordrecht ,in zijn eigen studio. Eigenlijk hoorde Suhandi,meneer Hans, niet bij die jonge wilde piraten van Veronica,maar zijn persoon,en kennis van zaken werd op prijs gesteld. Hij moet zich aangetrokken gevoeld hebben tot de pioniersgeest bij Veronica:met beperkte middelen onder moeilijke omstandigheden radio maken.

In die tijd ontmoette hij ook Stella Priest,die bij de Wereldomroep werkte. Hij trouwde met Stella en vertrok met haar naar Curaçao. Daar heb ik hem en Stella en paar keer opgezocht.Ik herinner mij de tropenavonden en de gesprekken op hun porch,en de maaltijden in Suikertuintje.Tijdens een van mijn bezoeken stortte de nieuwe brug in aanbouw in. Samen met ben ik meteen gaan kijken.Wat een drama!.

Hans Oosterhof werkte voor radio Hoyer, was ook een tijdje directeur van de schouwburg, maar een eigen zender was en bleef zijn grote droom. Maar het zou nog even duren voor het zover was.

Rust zacht vrind.
Willem J. van Kooten
Hilversum

Willem van Kooten in gesprek met Rick Hart van Radio Hoyer 2:

5 reacties op “Ingezonden: Hommage aan Suhandi”

 1. In het verleden heb ik via onze George Benjamin Curiel (BO SALUD) de eer gehad
  kennis te maken met de heer Oosterhof. Een edele persoonlijkheid en een rol-model
  voor een 15 jarige jongere radio-luisteraar. Para su esposa , hijos e amigos :La muerte se ha llevado su cuerpo, pero su espíritu siempre estará con nosotros en nuestros corazones.
  Wladimiro Matos
  Amsterdam

 2. Een heel vertrouwde radio-stem, die de echte radio liefhebbers door de jaren heen plezier bracht in onze woonkamers, toen televisie nog zwart-wit was, de antenne nog gedraaid moest worden op het erf, het genot van je kopje thee met biskwietje ons avondritueel was, Je programma luisteren met je transistor en dan slapen gaan!
  Rust zacht Soehandi , troost aan de familie, de echte radio luisteraars dragen uwe radio programma’s nog lang in hun leven in hun hart. Ajooooo

 3. Met veel plezier denk ik terug aan mijn CUROM en RADIO HOYER 2 tijd, waarin we als echte radio-collega’s met elkaar omgingen. Ook mijn bezoek aan hem, enkele jaren geleden, bewees nog eens wat voor een prachtmens Hans was. Hans R.I.P. en voor Stella en de (klein)kinderen veel sterkte!

 4. ” Suhandi” Voor mij slechts een stem, maar wel een markante stem die als je hem eenmaal kende altijd opviel. Een stem die door de jaren heen steeds bij je terugkwam. R.I.P.

 5. Ik wens Stella en hun kinderen veel sterkte.