• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Foto ANP: Nelson MandelaCURAÇAO – De Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela reageert beter op zijn medische behandeling. Dat heeft president Jacob Zuma vandaag in het parlement gezegd. Zuma zei blij te zijn dat Mandela ‘na een paar moeilijke dagen’ nu vooruitgang boekt.

De 94-jarige Mandela werd zaterdag met spoed in een ziekenhuis in Pretoria opgenomen met een infectie aan de luchtwegen. Sindsdien werd zijn toestand steeds als zeer ernstig, maar stabiel omschreven. Hij krijgt dagelijks bezoek van familie. Ook zijn ex-vrouw Winnie Mandela heeft hem inmiddels bezocht.

Familielid
De Zuid-Afrikanen lijken zich nauwelijks te kunnen verzoenen met het idee dat het boegbeeld van de strijd tegen de apartheid binnenkort niet meer in leven zal zijn. Zij zien hem eigenlijk als een familielid, als hun vader, en blijven hopen dat hij zal herstellen. Het is sinds december al de vierde keer dat Mandela in het ziekenhuis in Pretoria ligt. Hij was er in april voor het laatst, toen de artsen vaststelden dat hij een longontsteking onder de leden had.

Vader
Mandela, die werd onderscheiden met de Nobelprijs voor de vrede, geldt als de vader des vaderlands van het nieuwe Zuid-Afrika. Hij streed decennialang tegen het apartheidsregime, dat hem 27 jaar lang gevangen hield. In zijn cel op Robbeneiland liep hij de longziekte tuberculose op, die hem sindsdien parten speelt.

© Novum

www.versgeperst.com