• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Foto ANP: Desi BouterseCURAÇAO – Het is bijltjesdag in Suriname. Na het vanochtend aangekondigde ontslag van twee ministers, blijft president Desi Bouterse wijzigingen doorvoeren in zijn regeringsploeg. Bouterse wil de hele operatie voor vrijdag afronden. Die dag vertrekt hij voor een bezoek aan Haïti.

Het Surinaamse dagblad De Ware Tijd meldt dat nu ook de minister van onderwijs op de schopstoel zit. Zij was eerder in een hevig conflict verwikkeld met de vicepresident over de aanschaf van nieuwe schoolboeken. “Ik ben niet op de hoogte. Mocht het zo zijn, dan is dat heel jammer”, reageert de minister tegen de krant. Daarnaast zouden volgens bronnen van de krant twee bewindslieden onderling van plek ruilen.

Pers
Het nieuws over de ontslagronde kwam voor de hele regering als een totale verrassing. Zelfs vicepresident Robert Ameerali vertelt dat hij het besluit van Bouterse via de pers moest vernemen. Geen enkele nog zittende minister wil daarom al verklaringen over de ontslagen afleggen.

Vrijwillig
Intussen bevestigt Ginmardo Kromosoeto, ex-minister van ruimtelijke ordening, tegenover Surinaamse media dat hij zijn ministerfunctie inderdaad heeft neergelegd. Volgens hem werd hij daartoe niet gedwongen, maar deed hij dat vrijwillig. Een reden daarvoor noemt de voormalige bewindsman niet. Hij ontkent met klem dat hij maandagnacht door Bouterse werd gedwongen ontslag te nemen.

‘Kruistocht tegen corruptie’
Ex-minister Ramon Abrahams, tot maandag nog minister van Openbare Werken, oud-militair én persoonlijke vriend van Bouterse, was niet bereikbaar voor commentaar. De twee reeds ontslagen ministers waren vanmiddag al niet meer aanwezig op de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers. Naar verluidt heeft wijdverspreide corruptie op hun departementen hun de das omgedaan. Bouterse beloofde bij zijn aantreden in 2010 om een ‘kruistocht tegen corruptie’ aan te gaan.

Ontslagen
Het is niet de eerste keer dat Bouterse ministers ontslaat. Op het ministerie van Ruimtelijke Ordening, dat doorgaat voor het meest frauduleuze van allemaal, beten in drie jaar tijd al drie ministers hun tanden stuk. Vorig jaar werden in een ruk ook al eens vijf ministers ontslagen.

© Novum

www.versgeperst.com