• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag Jenny Cratz over de kwaliteit van de medische zorg op Curaçao.

De laatste tijd wordt over en weer gesproken over een onderwerp dat mij zeer nauw aan het hart ligt. De kwaliteit van de medische zorg op Curaçao.

In 1974 keerde ik samen met mijn ex echtgenoot terug uit New York, waar ik gewerkt had voor het Consulaat Generaal van het Koninkrijk. Op Curaçao was in die tijd de kwaliteit van medische zorg zeer aanspreekbaar en werd de Kaiser Foundation International aangetrokken om verandering aan te brengen in de situatie. Tandarts Dolfie Debrot had het heft in handen voor de overheid. Humor maakte een glimlach mogelijk in de barre realiteit.

Ik werd aangenomen als vertaalster en liaison officer. Officieel mocht de overheid immers alleen Nederlands lezen en sprak Kaiser slechts Engels. Met enkele mensen werd ik dus tijdelijk overdag “opgesloten” in Zaquito waar samen met een bewaker en een administratieve kracht aangetoond moest worden dat de tamarinde bomen geen lepragevaar inhielden. Geen eenzame opsluiting dus maar een zeer levendig experiment van waaruit projecten werden gemaakt voor de GGD, Hospitaal en Capriles Kliniek op Curaçao. De Kaiser Foundation stond op gedegen vakkennis en selecteerde kandidaten die zich in de Verenigde Staten moesten bekwamen in de samenvoeging van medische kennis en manager vereisten.

Neuroloog Dr. Todman trad op de voorgrond in deze zeer interessante tijd waarin Curaçao kennismaakte met een nieuw aangezicht van de medische professionelen. Een Medische Raad waarin ik ook zitting had, werd in het leven geroepen om mensonterende situaties te schrappen uit het Curaçaos woordenboek. Master in Public Health werd de voorgeschreven titel om belangrijke functies binnen de medische wereld te bekleden. De meer moderne aanpak van medische zorg aanschouwde het levenslicht op Curaçao.

Wij waren er nog lang niet. Jammer genoeg bleef Kaiser niet aan. In San Diego, USA, bewonderde ik aan het eind van de jaren zeventig een modern ziekenhuis. Leuk om te zien wat Kaiser van plan was. Op een gegeven ogenblik moest Kaiser weg.
Ik was inmiddels in de journalistiek beland. Van daaruit had ik contact met de medische wereld in zeer turbulente tijden. Ik stond achter de medische professionals die een nieuwe aanpak en een nieuw ziekenhuis eisten en steunde hun acties als Hoofdredacteur van Ultimo Noticia.

In Asiento werden de beslissingen over de acties genomen. In mijn kantoor kwam ik bijeen met de specialistenvereniging. Het kan verkeren zei Brederode. Het kon niet verkeren op Curaçao en veel veranderde er niet.

Het aantreden van een minister met hart voor de realiteit hielp niet veel. Nieuwe wetten werden geconcipieerd. Controlesystemen ontworpen door Tilly Pikerie. Voordat er echt schot in de zaak kwam, moest zij aftreden. Het gordijn sloot zich weer tot een volgend bedrijf. Daar wachten wij dus nog even op. Jammer want het welzijn van de burger valt en staat met onder andere de medische wetenschap, die echt beslissend kan worden voor het leven.

9 reacties op “Ingezonden: Kwaliteit medische zorg”

 1. Iemand zou niet moeten willen werken voor een krant als de Ultimo Notisia.

 2. Leuk de reacties van mensen. Het moraal: we komen er wel. Eens bereiken wij het doel.

 3. Als dit het niveau is van de hoofdredacteuren van onze kranten begin ik te bregijpen waarom onze politici overal mee weg komen.

 4. Beste Jenny, dank voor je reactie.

  Ik ben blij dat ik je dag heb gemaakt door mijn commentaar op je relaas.

  Laten we vooral vooruit kijken hoe we dit mooie eiland WEL de goede gezondheidszorg kunnen bieden die de inwoners verdienen. Ik hoop dat jij daar, met al je ervaring en vanuit je idealisme, een rol in mag spelen.

  Fijne dag.

 5. Misschien zou ik het stuk begrijpen als het, laten wij het voorzichtig noemen, hier en daar wat geherfraseerd zou worden.

 6. Tja, net als Ergernis begrijp ik dit ingezonden stuk niet.

 7. Beste ergernis (sorry voor de generalisatie van beste). Een anonieme groet op maandag. Dit is geen opinie maar een relaas. Dus geen vos, die de passie preekt. Als ik iets wil dan kom ik er openlijk en direct voor uit. Hoef ik mij niet bezig te houden met de kwaliteit van anonieme observators. Overigens heb je mijn dag gemaakt.

 8. Beste Jenny,

  Ik begrijp je ingezonden stuk niet zo goed? Het dwelmt van de generalistische beschrijvingen zonder een echt punt te maken. Je bent meer het proces aan het beschrijven en wat jou rol hierin was dan een opiniestuk over de kwaliteit van de zorg te leveren. Of is het een open sollicitatie misschien?

  De laatste alinea is me ook een raadsel en krom geschreven. Een persoon aanhalen die bezig zou zijn geweest met controlesystemen (wat voor controlesystemen dat ook mogen zijn), maar zelf veroordeeld is voor fraude lijkt me ook geen goede zet. Voor een ex-hoofdredacteur, een beschamend stuk…

 9. Toevoeging bij het bovenstaande:
  In augustus 1981 ging Ultimo Noticia officieel van start. Ik was toen Hoofdredacteur. In de tweede editie wordt het ziekenhuis en medische zorg belicht. Problemen in de medische wereld op Curaçao spitsten zich toe gedurende het laatste decennium van de twintigste eeuw en mondden uit in directe acties van specialisten. De gezondheid van mijn ouders en mantelzorg maakten mijn aanwezigheid op Curaçao noodzakelijk. Ik werd door Ultimo Noticia belast met speciale projecten waaronder medische zorg op Curaçao, waar wetten, controle, etc. geheel ontbraken.