• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Andre BosmanCURAÇAO – De VVD wil strenge eisen stellen aan migranten uit Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. VVD-Kamerlid André Bosman dient daarvoor vandaag een initiatiefwetsvoorstel in in de Tweede Kamer. Dat meldt de Telegraaf.

 
Bosman bevestigt vandaag berichtgeving daarover in de krant. Hij begon samen met toenmalig VVD-fractievoorzitter Stef Blok in februari vorig jaar al aan de voorbereiding van het wetsvoorstel.

Eisen
De VVD wil vier eisen stellen aan migranten van de voormalige Antillen, waarbij ze voor een verblijf in Nederland aan minstens één moeten voldoen. De eisen zijn: werk in Nederland, voldoende geld, hier een studie volgen of een direct gezinslid in Nederland hebben.

Rechte pad
Omdat Aruba, Curaçao en Sint-Maarten nog altijd tot het Koninkrijk behoren is het nu moeilijk Antillianen te weren. “We zijn nu al 30 jaar bezig met het organiseren van activiteiten voor kansarme Antillianen’, zegt Bosman in de Telegraaf. “Er zijn miljoenen in gestopt om ze op het rechte pad te krijgen, maar vaak vergeefs. Ze staan nog steeds bovenaan bij de criminaliteitscijfers. Hoger dan Turken of Marokkanen.’

Steun
Bosman rekent op steun van coalitiepartner PvdA. In het regeerakkoord van VVD en PvdA was een ‘regulering’ van de vestiging van mensen uit Aruba, Curaçao en Sint-Maarten al aangekondigd.

12 reacties op “VVD: strenge eisen aan kansarme Antillianen”

 1. Dat allen met een Nederlands paspoort gelijk behandeld gaan worden wordt hoogtijd.
  Dat personen uit het Caribische deel die mogelijk een positieve bijdrage aan de samenleving in Europa kunnen leveren de voorkeur hebben lijkt mij ook al jaren omgekeerd van toepassing.
  Toen er werd gekozen voor zelfstandig land in het koninkrijk waren de kansarme inwoners er al. Bij deze keuze van Curaçao horen vele zaken, zoals de zon, de temperatuur, olie en gas in de wateren, lieve aardige ijverige vriendelijke mensen, stagneren personen en goederen verkeer tussen de Antilliaans eilanden, hoogopgeleide, laagopgeleide, kansrijke, kansarme mensen enz.
  Als er een foute keuze werd gemaakt, gelukkig is de afspraak dat er na 5 jaar proberen een evaluatie zal plaats vinden. Tot dan moeten we grote mensen zijn, ons best doen om onze eigen keuze te laten slagen. Daarbij horen ook onze inwoners met een negatieve inbreng.

 2. Dit soort voorstellen heb ik de laatste 20 jaar al zeker 6x voorbij horen komen. Wanneer realiseren ze zich in NL eens dat zo’n voorstel het juridisch niet gaat halen? Je kan mensen met hetzelfde paspoort niet ongelijk behandelen. En wanneer is iemand dan antilliaan? Als je op 1 van de eilanden geboren bent? Geldt het dan ook voor iemand die hier geboren is uit een mariniersgezin?

 3. gelukkig is onze Ministyer President gewoon Nederlander van geboorte uit de stad Rotterdam

 4. Toen ik in 1969 in Nederland kwam studeren moest ik een bewijs van goedgedraag hebben en het werkte prima.Toen had je nette YDK hier in Nederland eind jaren 70 was het een zooitje geworden met die YDK ik vroeg mij af van welke planeet zij kwamen un set di hende onbeskop!!!

 5. Antillianen zijn er nog steeds. Alleen Nederlands Antillianen zijn er niet meer.

 6. Beste Phillipe je zal wel de eeuwige schreeuwer in de woestijn blijven, want je hebt nog steeds niet in de gaten dat je “voorstellen” betekenen dat wij iets moeten gaan ondernemen en dat kost initiatief en een hoop zweet en dat is nou net waar het gros van ons een bloedhekel aan heeft.

 7. het is maar goed dat er sinds 10-10-10 geen Antillianen meer zijn.

 8. Terecht, Curaçao moet het zelf doen!
  Het is volkomen belachelijk om Curaçaose politici te betalen om vervolgens Nederland het werk te laten doen cq Nederland met de Curaçaose problemen op te zadelen. Wie niet voor Curaçao wilt werken moet ook niet in de Curaçaose politiek, voor niets gaat de zon op en dat heeft Nederland nu gelukkig ook door.
  Curaçao moet nu leren om eigen boontjes te doppen in plaats van zich steeds maar achter Nederland te verschuilen, uit gemakzucht..

 9. Nederland heeft ook geen trek in nog meer Antilliaanse kriminalidat. En Bosman leest ook de dagelijkse kranten en ziet wt er hier allemaal gebeurd.

 10. Het vreemde is dat NL wel hoger opgeleiden wil opnemen, terwijl we die juist hier willen houden. Thierry Apoteker Consultants (TAC) merkte al op: “Approximately 300-400 students go abroad annually to pursue tertiary education, few of which return to seek/gain employment in Curacao.”

  Het zou dus beter zijn als Nederland consequenter was. Iedereen hier laten. Nu blijven we zitten met teveel laag opgeleide drop outs, waarvoor geen werk is en die dus alleen in de narco/diefstal/overval business werk vinden. Het viel TAC ook al op dat we van alle Caribische eilanden het meest geïsoleerd zijn, terwijl we het dichtst bij het Zuid-Amerikaanse continent liggen.

  We moeten Nederland laten voor wat het is en ons richten op de regio. Het is slim van Nederland om ons meer te betrekken bij buitenlandse zaken. Het regelen van een Caribisch visum voor het Caribisch deel van het Koninkrijk was de eerste stap. De aanpak zal zijn: zorgen dat we ons regio land gaan voelen, zodat contact, studie en werk in Colombia en Venezuela natuurlijker is dan in Nederland. Als de drempels met die landen zijn verlaagd, Nederlands hier nauwelijks meer wordt gesproken, dan kunnen de drempels vanuit de Cariben met Nederland omhoog. Dan volgen allerlei associaties met onze grote buurlanden en drijven we rustig de regio in en het Koninkrijk uit. Kwestie van tijd. We zijn dus wel blij met onze eigen inbreng in “buitenlandse zaken”, maar Nederland ook!

  Kortom, laten we ons niet opwinden over deze regeling en als “tegenprestatie” onze kinderen in de regio laten studeren. Spaans in plaats van Nederlands. Nederland wil dat, wij willen het en geo-politiek zal Nederland in deze regio niks kunnen klaarmaken. Daar moeten we het dus niet van hebben. Wanneer gaan we dat zien? Wanner gaan we ernaar handelen?

 11. Nou, dat is niet strenger dan waar iemand uit NL hier aan moet voldoen. Valt wel mee met die ‘strenge eisen’.

 12. Waarom niet OOK verplicht een verklaring omtrent gedrag vragen? Dat doen ze hier toch ook?