• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

OceaanCURACAO – Het is vandaag Wereld Oceanen Dag. Ter gelegenheid van deze dag hebben Amigu di Tera en Defensa Ambiental een beroep gedaan op Curaçao Ports Authority (CPA) om af te zien van het afzinken van de Seamaster in de zee.

“CPA moet een andere oplossing zoeken om zich op een verantwoorde manier van dit schip ontdoen”, aldus de milieuorganisaties.

Vervuiling
“Iedereen, ook regeringen, en privé- en overheidsbedrijven hebben een verantwoordelijkheid om de zee te beschermen. Jammer genoeg neemt de vervuiling van de oceanen dagelijks toe met olie, rioolwater, chemische stoffen, plastic en nog vele soorten afval”, benadrukken Amigu di Tera en Defensa Ambiental.

Bescherming
De Curaçaose wateren staan volgens de milieuorganisaties bekend om de grote schoonheid en hoge kwaliteit van de koraalriffen. “Het is belangrijk deze in hun natuurlijke staat en omgeving te behouden en alles te doen om deze schittering te beschermen. Wij hopen dat dit overheidsbedrijf ook actief de bedreigingen waaraan onze mariene milieu is blootgesteld zal helpen keren.”

4 reacties op “Sea Master centraal op Wereld Oceanen Dag”

 1. Amigu di Tera en Defensa Ambiental zijn twee organisaties die zonder meer heel goed werk verrichten.
  Ik zie echter niet wat zij dan wel willen met de Sea Master. (Laten liggen tot het vanzelf aan de kade zinkt?)
  Het is bekend dat het verantwoord afzinken (alle vloeistoffen, chemicalien en gifstoffen worden verwijderd) van een schip of vliegtuig niet enkel voordelen oplevert voor het duiktoerisme, maar ook voor het onderwater milieu. Het is immers al overal ter wereld met veel succes eerder gedaan.Ik hoop dat onze milieu organisaties hun bezwaren laten vallen of anders goed onderbouwen.

 2. Mario, het is niet de taak van een natuurorganisatie om zwerfvuil van derden op te ruimen of daar toezicht op te houden. Dit is de taak van milieubeheer en die ambtenaren doen daar niets aan. Voor wat betreft het afzinken van een schip kan dat alleen maar goedgekeurd worden als dit op een ecologische wijze gebeurt……..anders worden er geen klachten geventileerd….

 3. Ik heb begrepen dat ze de Sea Master willen afzinken als duikobject. Hier kan men toch niet op tegen zijn als het milieubewust gebeurt? Het schip kan geschoond worden van haar chemicaliën en ander afval. Dan kan het tot zinken worden gebracht op een plaats dat makkelijk toegankelijk is voor duikers en snorkelaars. Bijvoorbeeld een zandbank op een diepte van 10 tot 18 m. Het is bekend dat een wrak dient als habitat voor vissen en koralen. Daarom zie het afzinken juist als iets positief. Er wordt een nieuwe duikattractie gecreëerd, dat zich weer leent als aankomend leefgebied onderwater. Een zogenaamde win-win situatie. Natuurlijk zolang het milieubewust gebeurt. Zeer positief is ook dat het half-afgezonken schip uit het gezichtsveld verwijderd. Hoe komt het in de eerste plaats terecht op Caracasbaai?

 4. Wanneer het schip op een verantwoorde manier ‘gestript’ en schoongemaakt word, is er geen probleem. ik denk trouwens dat het meer kost om het ‘afzink-klaar’ te maken dan het als oud ijzer te verkopen. ze zouden zich beter druk maken over de lozingen van de schepen en de olie-neerslag die van de Isla onlangs hele volksbuurten en de zee vervuilen. of wat de bevolking zo dagelijks uit zijn autoraam smijt. ook dit komt in zee terecht. ook hoor je weinig nieuws over de vervuiling van bullenbaai vorig jaar.