Dési BouterseCURAÇAO – Desi Bouterse brengt eind deze maand een officieel bezoek aan China. De president van Suriname is daarvoor uitgenodigd door Xi Jinping, zijn Chinese collega. Op het programma staat onder meer een toespraak over de wereldvrede, die Bouterse zal houden aan de universiteit van Beijing.

Bouterse reist op 25 juni naar de Chinese hoofdstad. “De eerste dagen van het bezoek zal hij bilateraal overleg hebben met president Xi Jinping. Er zal gesproken worden over samenwerking op vlak van landbouw, infrastructuur en de samenwerking tussen China en het Caraïbische gebied”, bevestigt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken aan Novum Nieuws.

Keynotespreker
Na die gesprekken geeft Bouterse 27 juni een lezing voor de universiteit van Beijing, waar op dat moment een conferentie plaatsvindt met ‘wereldvrede’ als onderwerp. Volgens minister Lackin is Bouterse gevraagd om als keynotespreker die bijeenkomst te openen.

Visie
“Ten overstaan van heel wat hoge genodigden en voormalige staatshoofden zal Bouterse er de visie van Suriname geven op de wereldvrede”, legt Lackin uit. “We zijn daartoe niet alleen gevraagd omdat ons land een multiculturele samenleving is en gezien wordt als een van de meest vredige landen in onze regio. Dit jaar is het ook precies 160 jaar geleden dat de eerste Chinese immigranten naar Suriname kwamen.”

Warme banden
China en Suriname onderhouden warme banden met elkaar. Eerder deze maand had Bouterse al een ontmoeting met Xi Jinping, toen die een staatsbezoek bracht aan Trinidad en Tobago. De Aziatische reus is de grootste buitenlandse donateur van Suriname en is in het land vooral actief met grote infrastructuurprojecten en houtkap. Naar schatting tien procent van de Surinaamse bevolking is afkomstig uit China.

© Novum

6 reacties op “Bouterse geeft lezing over wereldvrede in China”

 1. De vrede van Bouterse: corruptie, drugshandel, marteling en moord. Het bezoekt zegt meer over de chinezen dan over deze pathologische bejaarde crimineel.

 2. Ach ja, Bouta is immers een expert in het bewaren van de vrede, je nodigt de vijand uit in een fort en …het is geregeld. Dat een natie zich door deze moordenaar en drugssmokkelaar als president laat vertegenwoordigen is voor mij onbegrijpelijk. Suriname moest zich kapot schamen dat ze hiervoor gekozen hebben.

 3. China doet het goed. Waar de westerse landen zich vooral zorgen maken over de omstandigheden van de bevolkingen van andere landen, doen de chinezen alleen zaken met regeringen en doen verder aan “niet inmenging”…
  Ze weten hoe ze deze zwakke leiders van landen met grondstoffen (hout en goud) moeten paaien. Die zijn er trots op om met de echte staatsleiders te worden gezien. Dit is een opsteker voor Bouterse!

  Maar alles heeft zijn prijs…Chinezen (bijna 10% van de bevolking in Suriname is al Chinees.., want soepele visa hoort bij goede handel..) stellen nu de voorwaarden en doen dat slimmer dan Europeanen, want landen als China en India hebben geen last van post-koloniaal of christelijk geweten. Die zijn daar niet als ontwikkelingswerkers, maar alleen voor China of India.

  Onze Schotte kickte ook op dat soort contacten. Egotrippers zijn het…
  China speelt dat slim. Arm Suriname.

 4. Hm,…..das wrang,….!

  Bouta en (wereld)vrede zouden niet in zin geschreven mogen worden….

 5. Denkt Bouta nou werkelijk de Chinezen te kunnen vertellen hoe zij de vrede kunnen bewaren door hun tegenstanders gewoon standrechterlijk te executeren ?

 6. Bestaat er geen uitleveringsverdrag tussen Nederland en China,zoniet,kan NL er dan niet ff gouw een in elkaar flansen.Bouterse doet niet niet anders.