• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

timmermans hodge thumbCURAÇAO – Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en demissionair premier Daniel Hodge hebben vanmiddag met de pers gesproken tijdens de ministerraad. De bewindsman beantwoordde onder meer vragen over Ivar Asjes, milieuproblematiek door de raffinaderij Isla en de visumplicht voor Colombianen.

Curaçao en Nederland sloten allereerst een overeenkomst dat het mogelijk maakt om “onze mensen te plaatsen bij diplomatieke posten in Nederland”, zo vertelde Hodge aan de verzamelde journalisten. Timmermans vertelde vlak daarna over het eerdere Memorandum of Understanding (MoU) met Venezuela ter versterking van de relatie met ‘het grootste buurland van het koninkrijk’. Hij kondigde aan over een jaar de samenwerking te willen evalueren.

Ivar Asjes
Timmermans maakt zich “totaal geen zorgen over de ontwikkeling van Curaçao. Het land is de afgelopen periode in zeer capabele handen van premier Hodge geweest”, aldus de minister. “Ik ga uit van een opvolger die het beleid voortzet in dezelfde richting”, voegde hij eraan toe. Hierop wilde de pers weten wat hij vond van Ivar Asjes, hoogstwaarschijnlijk Hodges opvolger. De vertegenwoordiger van het Koninkrijk in het buitenland hield zich op de vlakte over hoe hij dacht over de toekomstige ontwikkeling van het eiland. Timmermans: “Ik heb Asjes nooit ontmoet, dus een oordeel uitspreken zou extreem aanmatigend zijn. Nogmaals, ik hoop en verwacht dat de volgende regering hetzelfde beleid voortzet.”

Hulpverzoek
Gevraagd of het getekende MoU implicaties had voor Nederlandse inmenging met bijvoorbeeld het gevoerde beleid omtrent raffinaderij Isla, benadrukte Timmermans dat de getekende MoU niets verandert aan de bevoegdheden van de landen van het Koninkrijk, maar dat “het nodig is om tot afspraken te komen tussen PdVSA en Curaçao.” Hij verwees naar Plasterks woorden, die eerder al zei dat Nederland zal reageren op een hulpverzoek van Curaçao, mocht dit komen. Timmermans ging er niet vanuit dat die hulpvraag op zijn bureau belandt en meldde “dat we ons niet gaan opdringen.”

Aanpakken
“Ik snap uw frustratie, het raakt me echt”, zei de bewindsman op de vraag of Nederland de raffinaderij ging aanpakken. Hij voegde daar aan toe het dossier-Isla onvoldoende te kennen. Pas gisteravond is hij bijgepraat over de situatie rond de raffinaderij door Curaçaoënaars op een bijeenkomst.

Colombianen
De minister vond het een ‘zeer terecht punt’ dat er opnieuw gekeken moet worden naar de visumplicht voor Colombianen op Curaçao. Hij kondigde aan dit in de Europese Unie bespreekbaar te maken bij terugkomst in Nederland. Regelgeving rondom visa heeft zijn oorsprong in het verdrag van Schengen, waar Nederland ook aan gebonden is. Timmermans gaf aan ‘kansen te zien’ in het land, ook voor Curaçao. Ook zei hij dat een definitieve regeling met de FARC een razendsnelle ontwikkeling voor Colombia zou inhouden.

timmermans hodge 2

1 reactie op “Timmermans houdt zich op de vlakte”

  1. Timmermans, hypocriet!

    Tegen tank verkoop aan Indonesië stemmen ten tijde vsn oppostie… maar nu wek akkoord gaan met wapen verkoop aan Indonesië.

    Nederlandse politiek is geen haar beter dan hier op deze rots. Allemaal hypocrieten. Daarom wilt Nederland niet ingrijpen en haar handen niet branden aan ISLA…. zolang er politieke onrust heerst zal Isla niet snek besproken worden.