• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

OrkaanCURAÇAO – Het orkaannoodhulpdetachement van het Korps Mariniers op Aruba is gereed om noodhulp te bieden bij orkaanpassages. Diverse weerexperts voorspellen dit jaar een zwaar tot zeer zwaar orkaanseizoen. De hulp van de mariniers bestaat onder meer uit het voorbereiden van woningen op de orkaan en medische hulp.

Tijdens het orkaanseizoen, dat loopt van 1 juni tot 1 december, houden de medewerkers van de Afdeling Operaties van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied (CZMCARIB) het weer nauwlettend in de gaten. Ze volgen elke storm en depressie, bekijken de afgelegde baan en houden de voorspellingen bij. Bij een dreigende orkaanpassage kunnen de eilanden een verzoek tot militaire bijstand indienen.

Hulpverlening
Noodmaatregelen waar de mariniers bij helpen variëren van het dichtspijkeren van ramen, het vullen van jerrycans met water tot het overbrengen van noodvoorraden naar de shelters. Tijdens de orkaanpassage beveiligen de mariniers deze shelters. Als de orkaan voorbij is, maakt het orkaannoodhulpdetachement de balans op van de schade en van de benodigde hulpverlening. Waar mogelijk worden ze ingezet voor het verlenen van medische assistentie, het ruimen van puin en mogelijk het bewaren van openbare orde en veiligheid. Mocht het nodig zijn, wordt het noodhulpdetachement na de orkaanpassage aangevuld met onder meer de Zr. Ms. Pelikaan en het stationsschip. Hulpverlening bij orkaanpassages is één van de hoofdtaken van de marine in het Caribisch Gebied.

1 reactie op “Korps Mariniers klaar voor orkaanseizoen”

  1. Andrea heeft zich reeds gemeld.
    http://www.weather.com/maps/news/augustnonactive/tropicalatlanticsatellite_large.html