• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Cubanen brief Timmermans thumbCURAÇAO – Veertig Cubanen hebben een brief overhandigd aan de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. In de brief vragen ze aandacht voor hun benarde positie op het eiland. Sommigen van hen wonen al acht jaar op Curaçao.

De formele reden dat de Cubanen niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning is omdat ze hier al zijn, terwijl volgens de migratieregelgeving de aanvraag buiten Curaçao gedaan moet worden. Maar de Cubanen kunnen het land niet uit omdat Cuba de groep niet meer binnenlaat. Pogingen tot deportatie of vrijwillige terugkeer zijn mislukt.

Brieven
De Cubanen kunnen het eiland niet af vanwege hun illegale status. Ook hebben ze wettelijk geen recht op werk, op gezondheidszorg, en een legale en sociale status. Iedereen van de groep heeft in het verleden ettelijke pogingen ondernomen om zijn of haar verblijf te legaliseren. Ze stuurden brieven naar de gezaghebber, naar de gouverneur, de Dient Immigratie en de opeenvolgende ministers van Justitie. In hun zoektocht heeft een dertigtal zich ook gewend tot de Verenigde Naties voor een asielaanvraag. De laatste brieven dateren van vorige maand.

Toegevoegde waarde
De Cubanen voelen zich ‘slachtoffer van een gat in de wet’. Verschillenden zijn inmiddels getrouwd en hebben kinderen gekregen. Ze kunnen nog steeds niet opgenomen worden in de Curaçaose maatschappij. “Curaçao loopt daarbij de bijdrage van een interessante groep van midden- en hogergeschoold kader mis. Want onder de ongedocumenteerde Cubanen zitten specialisten op het gebied van gezondheidszorg, sport, bijzonder onderwijs, machinebouw, scheepvaart en luchtvaart. In plaats van een last bieden ze een toegevoegde waarde aan de Curaçaose economie en maatschappij”, laat de groep ongedocumenteerden weten.

Cubanen brief Timmermans 2

3 reacties op “Illegale Cubanen bieden Timmermans brief aan”

 1. [Want onder de ongedocumenteerde Cubanen zitten specialisten op het gebied van gezondheidszorg, sport, bijzonder onderwijs, machinebouw, scheepvaart en luchtvaart.]

  Hoop dat ze wel hun diploma (documenten) hebben. Zo kan eenieder die uit het buitenland komt beweren dat hij specialist is in ditjes en datjes.
  Eerst diploma’s overhandigen dan praten we verder.

 2. Regeltjes, regeltjes, regeltjes. Regels zijn richtlijnen en daar moet van afgeweken kunnen worden ; zeker als dit ook nog eens in het belang van het eigen land kan zijn, zoals in dit geval. Maar ja, dan moet je wel logisch kunnen nadenken (over voldoende IQ beschikken). ENKEL zo bouw je een land op.

 3. Komt wel goed met de Cubanen, zeker als Jases Minister President wordt. Hij komt altijd zijn toezeggingen na, toch? Ze kunnen moed putten uit de onderstaande tekst.

  “31-10-2011 CURAÇAO – Curaçao moet de 18-jarige Angolese jongen Mauro Manuel opnemen als Nederland hem uitzet, meent Statenvoorzitter Ivar Asjes. “Deze zaak maakt duidelijk dat Nederland racistisch aan het worden is. Wij willen aan de wereld duidelijk maken dat er in het koninkrijk ook landen zijn die niet racistisch zijn.” Hij heeft publiekelijk aan de minister van Justitie gevraagd alles in orde te maken als Mauro samen met zijn pleegfamilie op Curaçao wil wonen.”