CURAÇAO – De Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) maakt zich zorgen over de zwakke economische prestaties van Curaçao. In een rapport meldt TAC Applied Economic & Financial Research dat Curaçao economisch slecht presteert ten opzichte van een aantal omringende landen.
Tussen 2000 en 2011 was de economische groei van Curaçao zes keer lager dan de Caribische en Zuid-Amerikaanse markt. Als belangrijkste oorzaak daarvoor wijst het rapport naar een lage arbeidsproducitviteit, een slecht investeringsklimaat, en een tekort aan visie en daadkracht. De VBC wijst erop dat de kritiek niet nieuw is. De vereniging concludeert dat “Curaçao weinig of geen aandacht besteed heeft aan deze bevindingen, laat staan hieruit lessen heeft geleerd.”
Lastenverzwaringen
Volgens de VBC zijn de nieuwe lastenverzwaringen nutteloos, omdat ze volgens de VBC niet gecombineerd worden met andere maatregelen. De vereniging vindt dat ook bureaucratie, het overheidsapparaat en arbeidswetgeving hervormd moeten worden.
Ondernemen op Curacao.. Belastingdienst raakt steeds alle papieren kwijt, Komt dan met een deurwaarder langs terwijl alles betaald is.. maar kost mij weer tijd om weer dezelfde documenten op te sturen. Aangiftes verdwijnen..en de grap is verschillende concurrenten betalen helemaal geen belasting maar dat kan blijkbaar..liever mensen pesten die wel netjes alles betalen dan mensen aanpakken die niets betalen.
SVB ook zo leuk.. Werknemer was ziek en wacht nu nog steeds op mijn geld.. SVB had een verkeerde berekening gemaakt en wil het verrekenen.
Thierry Apoteker Consultants (TAC) , ingehuurd door de regering, (rapport April 2013) geeft helder aan dat zo ongeveer alles waar de PS voor staat, niet goed uitpakt voor Curaçao. Wat gaan we doen met dat rapport? Enkele punten uit het rapport.
-Er is een gebrek aan levensvatbare binnenlandse bedrijven.
-Beleid moet zich richten op oorzaken en niet op symptomen.
-Curacao is een “high income” maar “low educated” land. Teveel drop outs.
-In 2007 had slechts 41% van de totale personeelsbestand pre-secundair onderwijs genoten.
-De belastingen zijn te hoog en dat leidt tot meer zwart geld en minder belastinginkomsten.
-Ons minimumloon (january 2011) was USD 4.2/hr (Trinidad and Tobago USD 1.96/hr, Barbados USD 2.5/hr). Dat trekt geen investeerders.
-Rigide regels met betrekking tot het aannemen en ontslaan, royale ontslagvergoeding.
Groei kan niet verwacht worden als je moet werken met laagopgeleid personeel, die teveel verdienen met strakke regels en hoge belastingen.
Maar ik ben bang dat er in de PS niet voldoende niveau is om dit rapport goed te bespreken. Als ze daar in hun “wishful thinking” blijven hangen, moeten we wel afglijden.
Als de PS (en de vakbonden) eens een studieweek aan het TAC rapport zouden besteden…!
NB: Duitsland gaat economisch goed, maar daar kennen ze GEEN minimumloon, en zijn de sociale vangnetten de afgelopen jaren sterk afgebouwd. Menig Duitse arbeider zal met verbazing naar Curaçao kijken.
Precies de reden waarom wij eerder dit jaar de stekker uit ons bedrijf gehaald hebben. Helaas 7 mensen ‘op straat’ maar torenhoge lasten en slechte vooruitzichten maken ‘ondernemen’ niet bepaald leuk op Curacao. Nog los van ambtelijke molens, BAB-lastpakken (na 9 maanden miets gevonden… dat wisten wij al bij aanvang), ongelooflijk geblunder bij SVB en DAZ en maar liefst 27% winstbelasting (zou verder omlaag gaan, dat gelooft intussen niemand meer).
Curacao kan helaas reeds geruime tijd niet meer concurreren met de andere landen in het Caribisch gebied.
Ons kosten niveau is ruim hoger dan de omringende landen, de opleiding van onze mensen laat veel te wensen over (met name de slechte taalbeheersing is een ernstig obstakel), de arbeidsproductiviteit is erg laag en de torenhoge sociale premies (AOV, BVZ ed.) schrikken elke potentiele investeerder af. Aangezien er geen beleid of visie is welke wat doet aan deze tekortkomingen zal uiteindelijk ‘de wal het schip wel keren’.
Het gedrocht wat heel veel geld kost en hiervoor zorgt de overheid wordt niet aangepakt. de burger wordt wel hard aangepakt. dezelfde burger die zgn zijn geld moet besteden in de lokale economie.
Het is zowel de politiek op het eiland die geen vertrouwen wekt als de kwaliteit die g geleverd wordt door ondernemers.
Ik ben net terug in Nederland van een vakantie op Curacao. Sinds 2007 was dit de vierde keer. Ik hou van het eiland, maar waar ik tussen 2007 en 2010 het eiland snel zag verbeteren, zie ik het nu zelfs als toerist razendsnel achteruit gaan. In restaurants waar ik voorheen prima at en snel en vriendelijk werd geholpen, duurt het nu lang, is de planning slecht waardoor mijn vrouw en ik niet gelijk zitten te eten, en de kwaliteit is beduidend slechter. Als ik in een week tijd bij verschillende restaurants 3 keer eten terug stuur (terwijl ik dat vrijwel nooit doe) dan is er echt iets mis. Kortom, niet alleen de politiek laat steken vallen, ook ondernemers denken te gemakkelijk hun geld te verdienen met te slechte kwaliteit.
Positivo maakt zich zorgen over ALLE ZWAKKE ‘prestaties’ van Curacao.
Onderling ruzie maken en pastechi`s verdelen heeft de absolute prioriteit hier, economie is ondergeschikt, we zijn immers toch het middelpunt van de wereld, niemand kan zonder ons.
En onszelf belazerend zakken we steeds verder af.