• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Daniel HodgeCURAÇAO – Demissionair premier Daniel Hodge is weinig hoopvol over de politieke situatie op het eiland. In een vraaggesprek met dagblad Trouw haalt hij hard uit naar de lokale politici. Zij zijn de voornaamste oorzaak van de huidige impasse, vindt Hodge.

“Een politicus heeft maar één taak: doen wat nodig is voor het algemeen belang. Maar zo denken veel politici hier op Curaçao er helaas niet over”, zegt Hodge. “Het beeld dat veel mensen hier van politici hebben is: ze zorgen vooral heel goed voor zichzelf. En ik vrees dat dat beeld regelmatig klopt.”

Krachtige leider
“Wiels is nog geen maand dood en zijn partij is al een zootje. Dat stemt weinig hoopvol”. Van Ivar Asjes hoeft het eiland niet veel goeds te verwachten, vindt Hodge. “Curaçao heeft een krachtige leider nodig, die het vertrouwen van de bevolking heeft. Ivar Asjes is geen krachtige leider.”

Pijnlijke maatregelen
Hodge bespeurt sowieso geen krachtige leiders op het eiland. “Dat er zo’n takenkabinet moest komen, is natuurlijk al een teken van politieke zwakte”, aldus Hodge. “Als mensen op je stemmen, moet je je verantwoordelijkheid nemen. Maar er moesten pijnlijke maatregelen worden getroffen op het eiland. En daar houden politici hier niet van. Doen jullie het maar, zeiden ze tegen ons.”

Nederland
De demissionair minister-president kijkt met een oog naar Nederland. Over de band binnen het Koninkrijk zegt Hodge. “Dat betekent iets. Nederland kan het hier gewoon niet verder laten verloederen. Als het fout gaat in het bestuur – als de nieuwe regering bijvoorbeeld, laat ik zeggen, Zuid-Amerikaanse trekken gaat krijgen – dan kan en moet Nederland ingrijpen.”

40 reacties op “Hodge kraakt politici Curaçao af”

 1. Het is typisch voor de mensen hier om de volgende dag alles te ontkennen, we wisten het niet, de afspraak is anders bedoeld, Ik heb het nooit gezegd, Je hebt mijn woorden verdraaid, ik heb nooit iets beloofd, de afgesproken prijs heb ik niet genoemd, ik heb niet gezegd dat ik zou komen, enz enz enz..

 2. Hodge herkent zich niet in het artikel, dat door Trouw is gepubliceerd. De redactie van Trouw staat volledig achter de journalist, omdat Hodge geantwoord heeft op de schriftelijk aan hem gestuurde vragen. Je schamen voor de waarheid komt vaker voor.

 3. @ Sander. Als je mijn reactie elders op de PAR zou hebben begrepen, zou je ook begrijpen dat “sorry” volkomen nonsens is.

 4. Tja, Daniel Hodge. Zich afzetten tegen Asjes (op zich volkomen terecht). Maar intussen wel het leeghoofd Tara Asjes als adviseuse aannemen,

  Als koffiezetster ok, maar als adviseuse? Bij Holiday Beach viert men ieder jaar nog de dag dat zij daar vertrok als manager, want ze heeft er daar een grote puinhoop van gemaakt. Wat ze kon doen omdat dat destijds het bedrijf van haar vader was. Toen die de zaak verkocht was het eerste wat de nieuwe eigenaren deden Tara aan de kant schuiven.

  En dit leeghoofd wordt nu zelfs genoemd als ministerpresident! En dat terwijl de wereld nauwelijks uitgelachen is over Myrna Godett!

  Curacao vraagt steeds om respect, maar respect moet je verdienen. Op dit moment, en ik zie daar geen verandering in komen, is Curacao gewoon het lachertje van de Caribbean.

  En omstreken.

 5. Sorry, IK heb het woord LIJSTDUWER, verkeerd getikt. LIJSTDUWER, is iemand die zijn of haar polirieke partij naar keus onderaan de lijst helpt. Dit kan om met veel stemmen
  aan te komen, vorbereidingen treffen en om goed naar voren te komen, zodat de parij met een goed en sterk gezicht naar buiten treed. Je hoeft niet zo nodig bovenaan de
  lijst te staan.

  Er zijn natuurlijk nog meer punten dat een LIJSTDUWER kan aanvoeren waar de partij veel baat heeft.

 6. Ik begrijp het nu echt niet meer. Dhr. Roy Pieters, is iemand die wij al jaren (zeker 36 jaar)
  de persoon die veel heeft gedaan voor en met de Antilliaanen cq YDK, in Nederland.
  Hij werkte jaren met de vele stichtingen. Ook heeft hij vele functies gehad in het belang
  van Curacao. Ook goede en prettige, zakelijke kant met diverse Gemeentes en overheden
  in Nederland. Toen hij werd aangesteld in het KAS DI KORSOW, werden er onkosten
  natuurlijk gedaan, voor een kennismakingsavond, met dhr Pieters. Wat gebeurd er nu
  in GODS naam na amper 3 a 4 maanden ?
  Nu wil de zus van WIELS, die wij in Nederland pas hebben leren kennen, deze POST
  hebben . BELACHELIJK. Please, de uitnodiging om een kennismaking met deze niet
  zo n aardige en afstandelijke hoogmoedige dame hoeven wij niet. Ze spelen met
  mensen. Als deze dame verstandig is, gaat zij als LJSTDUWER , en niet voor MEER GELD. Hodge heeft gelijk.
  Kijk, in Nederland ga je naar CURSUSSEN, krijg je dan een CERTIFICAAT, als je zo
  graag de politiek in wil. Maar niet op de een op de andere dag beslissen, dat je NU
  aan de beurt bent en nu wat extraatje pikken van de al slechte financiele situatie van
  Je loopt verder met je POLITIEKE PARTIJ VAN JOU KEUS, maar niet zomaar.
  CURACAO. VRESELIJK< VRESELIJK, voor dhr. PIETERS

 7. @ Sander. Je moet een yu di Korsou zijn, want die weet ook het verschil niet tussen arrogantie en de waarheid. Dank voor je bekentenis, dat ik precies in de roos schoot. Dat is geen arrogantie van je maar een moment van licht of onvoorzichtigheid of onderschatting en niets anders.

 8. @zorro,

  over arrogantie gesproken!!!

 9. Heel moedig van Daniel Hodge om dat te zeggen dat de meeste politici op Curacao zakkenvullers zijn die aan hun eigen belang denken en niet aan het algemeen belang. Ik heb al geschreven dat de PS vechtend met elkaar op straat zal uiteen vallen net als die periode van Pim Fortuyn en zijn LPF. Er zal voorlopig geen plaats opvolger zijn voor Wiels, want men had er niet op gerekend dat hij door de maffia geliquideerd zou worden.

  De vraag voor Hodge op dit moment is wat nu? Heeft hij de macht om Nederland namens het meerderheid van het Curacaose volk te vragen om hulp om in te grijpen om Curacao te bevrijden van de Cosa Nostra uit zuid Europa.
  Zal hij de gouverneur vragen om de zaken kabinet voor te zetten.Wat mij een onmogelijke zaak is.
  Zal hij het ontslag indienen van de zakenkabinet en nieuwe verkiezingen voorschrijven.
  Zal de vorige zaken kabinet van Betrian weer terug keren om nieuwe verkiezingen voor te schrijven. Kos ta bruha na Korsou. Curacao is helemaal in de war pshycotisch. Laat Hodge maar eerlijk beantwoorden. Sukses.

 10. Vandaag was het sowieso al een sombere dag maar toch heet ik Hodge welkom tot het illustere gezelschap van critici van de Curaçaose politiek.

  Het deed mij werkelijk groot genoegen dat er eindelijk een vent met ballen zijn kop van jut boven het maaiveld durfde uit te steken en verantwoording neemt voor het feit dat Curaçao geen kermisattractie is maar een bedrijf, dat moet worden gerund. Met straffe hand zelfs.

  Vaak wordt gezegd dat critici de beste stuurlui aan wal zijn, dat kan wel zijn maar het hoeft geen betoog dat je op Curaçao, of daarbuiten, met een blik gericht op ‘s Lands politici en bestuursorganen, geen bijster grote kennis van zaken hoeft te hebben om vast te stellen dat deze instituties sedert jaar en dag zijn verloederd.

  Dat Hodge nu naar buiten is getreden is getreden met een boodschap die niet aan duidelijkheid te wensen overlaat, maakt hem met een pennenstreek tot een moedig man.

  In een ander interview in Trouw stelt Hodge onomwonden dat Ivar Asjes niet de leider is die Curaçao nodig heeft. Hij is omstreden en geniet geen vertrouwen van de bevolking. Tussen de woorden kan de lezer opmaken dat Hodge liever nog vandaag dan morgen, hoopt dat Nederland haar verantwoording neemt en ingrijpt.

  In dat opzicht verschil ik mijlenver met Hodge. De afgelopen decennia heeft geleerd dat politici er garen bij sponnen om het electoraat te vergiftigen met negatieve berichtgeving over de grote broer Nederland. Wat doe je als grote broer in zo’n situatie? Simpelweg achterover leunen en de situatie op het eiland monitoren. Dat is de enige strategie die werkt.

  Nederland kon zich, gezien de toonzetting van meerdere politici, bestuurders en tal van andere Curaçaoënaars, niet veroorloven om in te grijpen. Dat had tot buitengewoon ernstige maatschappelijke en bestuurlijke conflicten geleid.

  Wel is het zo dat langzaam maar zeker het moment zal aanbreken dat Nederland niet langer kan wachten om orde op zaken te stellen. Maar we zullen nog even geduld moeten uitoefenen. De bittere pil die wij met zijn allen krijgen gepresenteerd door te moeten toezien hoe Ivar Asjes als paladijn van het verrotte establishment, zijn powerplay spel op ons loslaat, zullen wij met zijn allen allereerst moeten doorslikken, alvorens Nederland met chirurgische precisie, de tumor wegsnijdt.

 11. Is formateur G. Camelia eigenlijk 1000% integer? Ik ken de beste man niet maar als ik de krantenartikelen er op nalees heeft hij veel om te verdedigen – commissariaten e.d.- en hij roert zich, als ex-Statenlid -hetgeen al te denken geeft tegenwoordig- soms stevig in de pers Ook vreemd dat de facto Wiels en kornuiten deze man hebben uitgekozen en niet de gouverneur a.i.. Zij heeft hem alleen formeel mogen benoemen..
  Bovendien: wat zijn de betere kwaliteiten van de zus van Wilels dat zij de toch al moeizaam tot stand gekomen benoeming van de huidiige gevolgmachtigd minister (die geen minister is…) Pieters weer teniet doet? Of is dit nog weer eens een staaltje van onverholen nepotisme geweest van Wiels, de corruptiebestrijder- volgens eigen zeggen….?

 12. Palu di homber… of beter gezegd….Hout van een man!!!

 13. @R

  maar dan wel Curacao als art. 12 gemeente anders schiet het weer niet op en gaan de inmiddels overbekende fraudeurs gewoon verder met de (dan gemeente-) kas te plunderen.
  ( een art 12 gemeente staat onder finaciële curatele en dient voor elke uitgave toestemming te vragen aan de Rijksoverheid. Lijkt me DE oplossing voor Curacao)

 14. Gezien de ervaringen die Nederland heeft met een Curacao onder Schotte. Gezien de haat tegen Makamba’s die hier politiek wordt gecultiveerd. Gezien de “aardige”: Minister Plasterk, die evenmin zal ingrijpen als zijn voorgangers, zal Curacao binnen enkele maanden weer naar de stembus moeten. Screening is een lachertje en Schotte sjeest vervolgens weer rond met zijn zwaar bewapende bewakers, druk met het leeghalen van het land en financiële bedden opschuddend voor maffiavrienden. Rosemuller’s advies was zo gek nog niet : ” Doe Het Zelf”
  Alleen is dat door de Curacaose politiek heel anders uitgelegd. Wat er ook gebeurd, politieke of financiële hulp en bijstand van Nederland, kun je vergeten. Geen enkele partij zal zijn vingers gaan branden , c.q. politieke toekomst er aan wagen , om het volk van Curacao te gaan verlossen van een regime wat door hen zelf is gekozen. Heeeel begrijpelijk. De onafhankelijkheid is dichter bij dan u denkt.

 15. Waarom heeft P.S. geen beroep gedaan op het takenkabinet om nog maximaal 6 maanden aan te blijven. In die tijd kon de partij op zoek gaan naar een goede opvolger van Wiels en een goede Minister President ( en beiden een paar maanden inwerken op the job ). Dan was de druk van de tijd er voorlopig niet en de rust op het eiland snel weer teruggekeerd. En daardoor de grootste kans op continuiteit en behoorlijk bestuur op het eiland.

 16. Nederland heeft al vaak genoeg zijn hulp aangeboden en is al tevaak vervolgens inde rug gestoken door Curacao. het laatset wat NL zal doen is wederom hier de zaak rechtzetten. dat gaat er bij de nederlandse kiezer niet meer in (zeker niet in deze tijd waarin de werklooshied in NL fors aan het oplopen is). Zelfs al zou Curacao op zijn knieen gaan voor hulp zal dit nog niet gegeven worden. Geen mooi vooruitzicht.
  Oplossing: Curacao gemeente van Nederland

 17. Blijft natuurlijk wel het feit dat er nu personen in het kabinet zitten die op geen enkele kieslijst stonden en die wij dus ook niet democratisch gekozen hebben. Of dat juridisch allemaal door de beugel kon in een geciviliseerd land is maar de vraag. Maar op Curaçao kan alles en dat geeft ook het niveau van civilisatie aan. Wiels had ook kunnen zeggen : takenkabinet blijf maar aan tot de nieuwe verkiezingen. Dan waren de afgelopen verkiezingen helemaal een ( ondemocratische) farce geweest. Ik begrijp dan ook niet dat Hodge zich, als naar ik vermoed echte democraat, voor dit ondemocratische karretje heeft laten spannen. ( aan de andere kant moet ik kwijt dat ik wel blij was eventjes van een corrupt politiek kabinet verlost te zijn. Helaas komt dat er nu weer aan. De belangrijkste kooltjes zijn door het takenkabinet uit het vuur gehaald. Het komende kabinet heeft dus de handen weer vrij om zich te bekommeren om hun zakkenvullerij.. Jammer).

 18. Het feit dat Wiels Asjes als PM wilde, geeft ook aan wat de werkelijke plannen van Wiels waren. Wiels wist dat Asjes een op geld beluste nitwit is die de corruptie nooit zou bestrijden ( maar zou versterken) en dus is de conclusie gerechtvaardigd dat Wiels helemaal niet van plan was de corruptie aan te pakken. Wiels moet wel een lepe man geweest zijn.

 19. Het lijkt dat ongeschoolheid de oorzaak is van de toestanden op Curacao.Een politicus dient het algemeen belang te dienen. Hier struikelen ze op.

 20. Is het intrekken van het ontslag van Asjes wel juridisch mogelijk?

 21. nu nog een krachtige leider vinden..waar vinden we die???of moet die nog geboren worden????

 22. @ Sander. ze blijven als een elite/arrogante partij in hun kantoortje zitten….(sorry zorro)

  Was het maar waar. Heb je mijn reactie over de PAR elders gemist? Ik zou al helemaal niet op jou stemmen, want jij hebt het licht ook niet gezien wat stemmen betreft.

 23. @Klip, pas op je woorden 🙂
  “Er zijn genoeg Curaçaose politici in Nederland die dit probleem kunnen oplossen.”

  Las een tweet van Frielink die erop wijst dat Asjes ook een Europeese Nederlander is.
  Die bedoel je toch zeker niet?

 24. En de medewerkers van het zakenkabinet mogen gewoon bij de overheid blijven met een vaste aanstelling..

 25. Dat de expert D.Hodge nu pas tot dit besef komt,getuigt niet van bijstere wijsheid.
  De man probeert nu zijn straatje schoon te vegen.

 26. Hodge heeft het dan wel gezegd, maar het is wel een beetje laf na de hele tijd een marionet van Wiels en Jasjes te zijn geweest. Wanneer zal Jasjes reageren, want die is natuurlijk wat hem betreft niet met hem eens en moet er nog een betere leider dan Jasjes geboren worden.

 27. Op de valreep nog wijse woorden van de heer Hodge.
  maar gaat het iets veranderen.??
  de stemmers uit de mondi blijven toch stemmen op de paritijen die het meest geld bieden voor hun stem.
  dus MFK en MAN, gaan bij een nieuwe verkiezing de grootste worden.
  De PAR heeft geen leider die het volk aan spreekt.
  gaat ook niet de wijken in om de mensen (het volk) te benaderen.
  ze blijven als een elite/arrogante partij in hun kantoortje zitten….(sorry zorro)
  De PNP lijkt nooit genoeg stemmen te kunnen trekken (een goede partij waarbij het maar niet wil lukken?).
  PAIS ik weet het niet, mij nog een beetje te onduidelijk met de poltieke figuren die naar voren geschoven zijn. (o.a. Whiteman??geen hoge verwachtingen van)
  PS, zal nog weinig stemmen trekken, zonder Wiels een grote vergaarbak van foute personen.

 28. Hoe lang zal het nog duuren dat Gerrit de Raaf weer op het Pluche zit met aan zijn zijden Stella van Rijn, Jasjes,Cooper,Godett,Wilsoe,Hakim,Rosario, teveel om op te noemen.Inderdaad het is beter als Nederland ingrijpt bij de eerst beste miskleun zoiets als screening vervalsing.

 29. Oud Nieuws meneer Hodge,de politici (op een paar na)hebben toen de slavernij werd afgeschaft het roer overgenomen,dat noemen ze moderne slavernij,zorg voor een angstcultuur en geef ze brood en spelen. Hodge noemt de politici zelf een zooitje.Tip voor Hodge, nodig ze allemaal uit op je afscheidsfeest als MP op het bekende NARRENSCHIP,vaarroute open zee, met als enige een verstopt zwemkogelvrij vest,en breng het narrenschip tot zinken,jij blij wij blij.

 30. @ Klip Van dat ontwaken van Korsou uit een roes, heb ik nog niks gemerkt…

 31. Er zijn genoeg Curaçaose politici in Nederland die dit probleem kunnen oplossen.
  Ze komen per slot van rekening ook uit Nederland. Of is dit niet wat men wilt?

 32. Dit soort waarheid moet wel vervelend zijn voor Curaçao, althans dat het hardop gezegd wordt. Ik hoop dat die trend zich doorzet, zoals er de laatste tijd ook redelijk veel gezegd is over de arbeidsmentaliteit hier.

  Laten we maar eens stoppen met alles af te dekken en gewoon zeggen waar het over gaat, daar hebben we veel meer aan.

 33. Hodge zegt wat iedereen al weet maar toch moedig voor iemand in zijn positie (bankdirecteur). Nederland zal niet ingrijpen en wachten tot Curaçao failliet is en op zijn knieen om hulp komt bedelen, enige manier om hier iets te veranderen.
  Geen leuk vooruitzicht.

 34. Het was de broer van Wiels zelf die het een en ander veroorzaakt had.
  Meneertje wilde minister worden. Meneertje kwam zomaar binnenwandelen als een soort van erfgenaam om de boel overnemen zonder dat hij kennis van zaken heeft en capabel is voor deze taak. Hij had volgens geruchten ook Monk in het vizier om minister te laten worden.
  De man was een soort van marionet geworden. Ineens begon iedereen aan de man te trekken voor een hoge functie, al na drie dagen.
  Het is maar goed dat de PS dit gepareerd had, dankzij dhr. Rutven Ellensburg die daadkrachtig hiertegen optrad. Ineens ontwaakte Curaçao uit een soort van roes.

 35. Ik vind dat Dhr. Hodge groot gelijk heeft Nederland moet snel ingrijpen!

 36. Hodge stijgt dus geweldig in mijn achting door zijn uitspraken over de curacaose politiek.
  Zulke kritiek op het curacaose politieke gebeuren heb ik lang niet vernomen en dan nog van een YDK, Pet af. Eindelijk iemand met niveau die de zittende en graaiende ekite de waarheid verteld. (jammer en voor mij niet te begrijoen dat hij mevrouw Asjes in zijn gevolg opnam en Stella van Rijn handhaafde waardoor ze luistervinkje kon spelen voor de ergste oplichter van allemaal Dr. ( hahaha) Schotte.

 37. Achteraf,….. kijk je een koe in zijn hol.

 38. Mooiprater Hodge heeft anders wel de vrouw van Ivar Asjes, de niet bijster kundige Tara Asjes, als adviseuse van de mp in dienst genomen.

  Hodge deed dus vrolijk mee aan het pastechis uitdelen.

 39. Hij weet waar hij over praat want hij heeft het nu allemaal van binnenuit kunnen waarnemen.
  Asjes moet de eer aan zichzelf houden, de politiek verlaten en zijn “geritselde” baan bij Kranshi aan Daal overlaten. Als Tara ook maar een beetje solidair is met haar Ivar (J)Asjes, dan blijft ze geen dag langer meer bij Hodge zitten. (Of heeft Tara haar Ivar via Hodge verlinkt voor de screening? Hodge heeft in elk geval veel inside information. Benieuwd hoe het verder gaat.
  Asjes wordt de risee van Korsou! Goed gedaan Hodge! Prima timing!

 40. Boom boom Hodge.