• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

timmermansCURAÇAO – Venezuela is niet langer een gevaar voor Nederland. Het land maakt geen aanspraak op Aruba, Bonaire en Curaçao. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans in een interview met Novum in aanloop van het bezoek dat hij volgende week brengt aan het Zuid-Amerikaanse land.

“Er worden geen aanspraken gemaakt, dus ik heb ook niet de behoefte om over die aanspraken een discussie te voeren”, stelt Timmermans. “Wij zijn buurlanden en buurlanden respecteren elkaar.”

Strubbelingen
De betrekkingen tussen Nederland en Venezuela kenden de afgelopen jaren de nodige strubbelingen. De vorige president Hugo Chavez beschuldigde in 2009 Nederland ervan het Amerikaanse leger gebruik te laten maken van Aruba, Curaçao en Bonaire om een mogelijke aanval voor te bereiden op zijn land. Ook zou het land aanspraak maken op de eilanden, die vlak voor de kust van Venezuela liggen.

Integriteit
Daarvan is geen sprake meer. “Ik hoor daarover geen enkele zorg, ook niet van andere landen uit het koninkrijk”, zegt Timmermans. “Net zo goed als Nederland de territoriale integriteit van Venezuela volkomen respecteert, respecteert Venezuela de territoriale integriteit van Nederland.”

Visa
Tijdens zijn bezoek zal Timmermans een overeenkomst tekenen voor een betere samenwerking, onder meer op het gebied van visa en het gebruik van elkaars luchtruim. Bij die ondertekening zijn ook de premiers van Aruba en Curaçao aanwezig. De overeenkomst moet zorgen voor een ‘volwassen discussie’ tussen beide landen.

Nieuw begin
Timmermans ziet het bezoek als een ‘nieuw begin’. Hoewel de nieuwe president Nicolas Maduro het beleid van zijn overleden voorganger in grote lijnen voortzet, wil hij wel de betrekkingen met de Verenigde Staten en Europa normaliseren. Venezuela is na de verkiezingen op zoek naar een positie in de regio en Nederland hoort daar als ‘grootste buurland’ bij, zegt de minister.

Oppepper

“Ik ben de eerste Europeaan die na de verkiezing van Maduro naar Venezuela komt. Voor hen biedt dat ook een opening nu een buurland uit de Europese Unie op bezoek komt.” Volgens Timmermans zijn de verhoudingen goed, maar kunnen ze wel een oppepper gebruiken. “We spreken elkaar nauwelijks. Ik wil weten wat de plannen zijn van de regering, welke verwachtingen zij hebben.”

Positief
Timmermans verwacht dat de ontwikkelingen in Venezuela de ‘positieve kant’ zullen opgaan. “Ik heb goede hoop, ook gelet op de positieve rol die Venezuela speelt in buurland Colombia bij het oplossen van de problemen met de FARC, dat Venezuela echt de ambitie heeft om een positieve rol te spelen.”

‘Boom’
Venezuela ligt in een regio die een ‘enorme boom’ doormaakt. Op termijn heeft het land ook een grote economische potentie voor Nederland. Dan gaat het vooral om de energiesector, vanwege de grote oliereserves van het land. “In de energiesector blijven de belangen ook voor Nederland enorm groot en we willen natuurlijk wel aanwezig zijn als het land zich verder ontwikkelt”, zegt Timmermans. “We willen niet achter de feiten aanlopen.”

Familiebanden
Daarnaast zijn er de menselijke betrekkingen. “Het is echt onvoorstelbaar, ik wist dat niet maar heb dat nu geleerd, dat tussen Aruba en Curaçao ook hele nauwe familiebanden bestaan met Venezuela”, zegt de minister. “De naam Maduro komt ontzettend veel voor, ook op Curaçao. Het is niet onwaarschijnlijk dat in het verleden die naam door enige gemeenschappelijke voorouder gedragen is.”

Reizen
Ook zijn er heel veel mensen die voortdurend heen en weer reizen tussen de eilanden en Venezuela. Dat schept een verplichting om die relatie goed te onderhouden en waar mogelijk te verbeteren. “Daar wil ik nu een begin mee maken.” Dat geldt voor de hele regio. Timmermans wil ook snel een bezoek afleggen aan Colombia.

Eilanden
Behalve aan Venezuela bezoekt Timmermans ook Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. De minister is ook verantwoordelijk voor het buitenlandse beleid van deze eilanden en hij wil graag ter plekke horen hoe hij hen kan ondersteunen. Ook is hij aanwezig bij de viering van het veertig jarig bestaan van het bureau voor buitenlandse betrekkingen op Curaçao. “Daar willen ze aandacht met mij aan besteden. Dat vind ik heel leuk om te doen.”

© Novum

11 reacties op “‘Venezuela geen gevaar meer voor Antillen’”

 1. Ik stel voor dat Curacao open gaat voor de dames van Venezuela!

 2. Dus Venezuela zit niet meer achter die onmeeeeetelijke gasvoorraden van ons aan??

 3. Kan deze socialistische minister van buitenlandse zaken ons uitleggen wanneer Veneuzuela dan wel een gevaar was voor Curaçao. Onder zijn kameraad Chavez misschien?

 4. Dat moet een teleurstelling zijn voor Nederland, het zou een makkelijke manier zijn om van de eilanden af te komen.

 5. Was het niet zodat we in 1513 dat we al “Islas Inútiles” werden? Dan moeten we het 500 jarige bestaan van dat feit toch niet ongemerkt voorbij laten gaan. Venezuela kent onze geschiedenis. Er is niet veel veranderd.

  Hong Kong en Macau zijn zonder slag of stoot weer bij China gekomen. Kwestie van tijd. Als Venezuela het nodig vindt, dan hoeven ze het maar te zeggen, maar voorlopig vinden ze ons nog te duur en te weinig productief om in te lijven. Het TAC rapport spreekt boekdelen.

  Maar..tot het zover is, laat Timmermans zijn best doen. Ik heb wel vertrouwen in hem. Hij kent het diplomatieke vak, spreekt zijn talen. Laat hem maar schuiven… (maar hou Asjes nog even uit de buurt…)

 6. Besteft dhr Timmerman dat naast Venezuela ook Colombia huidige en historische familiebanden heeft met de families op de eilanden.

 7. @Abraham. Wat een woeste reacties! Vanwaar die woede naar Timmermans en Plastkerk? Het lijkt wel of ze je iets persoonlijks hebben aangedaan. Vreemde reactie ook, terwijl de laatste tijd je reactie juist zo verstandig waren. Ik begrijp ze ook niet helemaal. Kun je je nader verklaren? Uit je reactie maak ik op dat je je voelt als door een verraderlijke adder gebeten!
  Overigens nooit geweten dat Venezuela een gevaar betekende voor het Koninkrijk der Nederlanden 😉

 8. PS @ timmermans,ik heb vergeten dat 4 van de vijf en dertig in een onbekende (GAS KAMERs) hun leven heben beeinigt,nu hou Ik er mee op.,EN HET VOLK BLIJFT GELOVEN IN DE LEUGENS VAN HUN IN AANZIEN BELOOFDE MAISIAS,DIE DUS NIET ……………………………..?

 9. @Timmermansejonge uit het narrenschip wat helaas nog niet is gezonken,helaas dat ik het moet zeggen,je bent de minste van het zooitje zwakkelingen op Plasje Strek Na.MIJN naam is moeders naam kant ,KRANT_STERK -Arie de Ronde ,leoniet de boer (bekende harponist) ,Varder de Boer van mijn vader de Ronde,zoek dat eens uit ??.

 10. Behalve dan dat ze hier dag in dag uit een kwart van de bevolking vergassen, vormen ze geen gevaar..

 11. Het grote gevaar komt van de Curacaose politiek zelf.