• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

DoedelCURAÇAO – Eerder deze maand is het beeld van socialistisch activist Louis Doedel (1905-1980) gestolen. Dat gebeurde op begraafplaats Kolebra Bèrdè. Het wordt zo snel mogelijk vervangen meldt Nizaar Makdoembaks, voorzitter van de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (SEOC).

Makdoembaks tegenover Versgeperst.com : “Het is triest dat het is gebeurd. De dader kent de achtergrond van de persoon niet, denk ik. Het brons is gaan verkleuren, waardoor het op koper lijkt. Het is het meest gangbaar bij het stelen van beelden dat het gaat om het materiaal. Ik hoop dat het beeld ergens gevonden wordt, maar daar ga ik niet vanuit”.

Materiaal
Kunstenaar Patrick Mezas is inmiddels bezig met een nieuw beeld, van materiaal waar dieven geen belangstelling voor hebben. “Als ik het opnieuw in brons giet, wordt het beeld volgende week waarschijnlijk weer gestolen. Het nieuwe beeld is van een soort kunsthars gemaakt, en wordt net als het eerste beeld massief gegoten. Ik heb er wel op gelet dat het materiaal resistent is tegen de zwavellucht van de Isla”, vertelt Mezas tegenover Versgeperst.com. Het nieuwe beeld kent, behalve het materiaal, nog een verschil met het origineel. In plaats van een ‘half-body’ wordt het nieuwe beeld een volledig standbeeld. De beeldhouwer kan er snel aan beginnen, omdat hij ‘al geoefend’ heeft en bovendien zijn vooronderzoek van de vorige keer niet volledig opnieuw hoeft te doen. Naar eigen zeggen is Mezas er ongeveer twee tot drie maanden mee bezig.
doedel beeld
Financiële hulp
Makdoembaks heeft voor het nieuwe beeld geen financiële hulp van overheid of bedrijfsleven ingeroepen. Makdoembaks: “Dat doe ik met mijn eigen spaarcentjes. Aanvraagprocedures voor subsidie kosten veel tijd. Ik wacht niet te lang, want het is zo’n belangrijk persoon. Hij heeft veel betekend voor het politieke bewustzijn op Curaçao”.

Pamfletten
Doedel schreef zijn eerste politieke pamfletten en artikelen op het eiland. Zijn maatschappelijke betrokkenheid zat de toenmalige autoriteiten bijzonder dwars: in 1931 werd Doedel uitgezet naar Suriname. “Doedel zou voor Curaçao een belangrijk persoon geweest zijn als hij niet teruggestuurd was”, aldus Makdoembaks. Zeker in een tijd waarin een jong land als Curaçao zich heroriënteert op het verleden, is Doedel iemand die in de geschiedenis aan bod moet komen, stelt de SEOC-preses.

Inrichting
In Suriname werden de machthebbers volgens Makdoembaks nog benauwder van Doedel. “Ze hebben hem opgesloten in een psychiatrische inrichting. Je kon iemand 28 dagen laten ‘observeren’ en dan maandelijks de termijn verlengen. Daar kwam geen rechter aan te pas. Het was standaardprocedure om iemand gek te laten verklaren”. In 1980 werd Doedel na 43 jaar gevangenschap vrijgelaten. Hij stierf enkele dagen later.

www.versgeperst.com