• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

orkaanCURAÇAO – Het orkaanseizoen gaat komende zaterdag van start. Diverse seizoensverwachtingen tonen volgens de Meteorologische Dienst Curaçao aan dat dit seizoen vrij actief wordt, namelijk 75 procent boven normaal. Naar verwachting ontstaan achttien tot twintig stormen met een naam.

Het team van de Colorado State University (CSU) verwacht dat in het orkaanseizoen 2013 een bovengemiddeld aantal tropische cyclonen zich ontwikkeld, achttien in plaats van het gemiddelde van twaalf stormen. Hiervan bereiken negen orkaankracht daarvan worden weer vier (gemiddelde is twee) een krachtige orkaan (categorie 3 tot met 5).

Bovengemiddeld
De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) in de Verenigde Staten verwacht eveneens een bovengemiddeld krachtig orkaanseizoen. Deze verwachting toont aan dat dertien tot twintig stormen met een naam zich dit jaar ontwikkelen. Van deze zouden zeven tot elf orkaan moeten worden en drie tot zes daarvan worden naar verwachting een krachtige orkaan.

Omar en Tòmas
De laatste stormen die veel schade hebben aangericht aan de Benedenwindse eilanden zijn Omar (2008) en Tòmas (2010. De Meteorologische Dienst Curaçao dringt aan het begin van het orkaanseizoen bij de autoriteiten en het algemene publiek aan, om zich voor te bereiden op de mogelijke dreiging van een tropische storm of orkaan.

Kleurencodes
Zoals gebruikelijk, houdt de Meteo alle storingen, die een bedreiging voor Curaçao, Bonaire, Saba en Sint Eustatius kunnen vormen, nauwlettend in de gaten. Indien nodig geeft de Meteo dan voorwaarschuwingen of waarschuwingen uit, met de daar bij horende kleurencode, voor deze eilanden. De grootste gevaren die tropische cyclonen veroorzaken zijn zeer harde wind, bijzonder ruwe en hoge zee aan de kust, overvloedige en soms langdurige regenval

Namen
De namen die voor dit orkaanseizoen gereserveerd zijn, luiden: Andrea, Barry, Chantal, Dorian, Erin, Fernand, Garbrielle, Humberto, Ingrid, Jerry, Karen, Lorenzo, Melissa, Nestor, Olga, Pablo, Rebekah, Sebastien, Tanya, Van en Wendy.

Verwoeste Caracasbaai na storm Omar in 2008

Verwoeste Caracasbaai na storm Omar in 2008

Zuikertuintje tijdens tropische storm Tòmas in 2010:

6 reacties op “Bovengemiddeld actief orkaanseizoen op komst”

 1. Hoorde ergens dat er30 fulltime medewerkers dagelijks bij meteo zwoegen aan de, veelal misse, verwachtingen. En erger…..dat deze mede”werkers” met een actie aandacht vroegen voor hun overwerktheid! Als je beschikt over een computer en internet….dan is zo’n weerberichtje copy-pasten toch niet AL te moeilijk? Misschien praat ik onzin en Zijn er slechts drie, zwaar overwerkte en onderbetaalde, medewerkers van Meteo en zorgen die eigenhandig voor alle regen en wind, in dat geval mijn excuses.

 2. geen orkaan wiels ?

 3. Wellicht dat Ivar Asjes zijn maatpakken als schuilkelders ter beschikking wil stellen.

 4. Grappig stukje; het lijkt net of nu Meteo Curacao de voorspelling doet i.p.v NOAA (zie tekst)
  Blijft wel grappig. Dacht dat de NOAA een leeding instantie was op dit gebiedt met vliegtuigen en uitgebreid satelliet netwerk, heeft Meteo Curacao dat nu ook dan.

  “Diverse seizoensverwachtingen tonen volgens de Meteorologische Dienst Curaçao aan dat dit seizoen vrij actief wordt, namelijk 75 procent boven normaal.”

  “De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) in de Verenigde Staten verwacht eveneens een bovengemiddeld krachtig orkaanseizoen.”

 5. Barbara in Mexico , Acapulco. Nu aan de gang. Meerdere doden.

 6. Orkaan Asjes?