• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Kranslegging CURAÇAO – Het is vandaag 44 jaar geleden dat Otrobanda letterlijk in vuur en vlam stond. De opstand van 30 mei 1969 heeft zijn sporen achtergelaten in de Curaçaose historie en dit wordt elk jaar herdacht. FOL en Fundashon Papa Godett zijn vanochtend begonnen met een heilige mis om deze dag te herdenken.

Partido Frente Obrero Liberashon 30 di mei (FOL), de partij van Wilson ‘papa’ Godett, legt vandaag traditioneel een krans neer bij het graf van  Godett, Ben Komproe, Amador Nita, Gerardina Gutierrez, Al Peterson en Richard Salas.

Papa Godett
Het is 44 jaar geleden dat de werknemers van de Shell-olieraffinaderij op Curaçao in opstand kwamen tegen onder andere de ongelijkheid op de werkvloer. Wilson ‘Papa’ Godett werd tijdens de staking van Shell-medewerkers geraakt door een politiekogel. Nadat het bericht over Papa Godett die was neergeschoten zich verspreidde, liepen de stakingen en onrust pas echt uit de hand. Willemstad werd geplunderd en in brand gestoken, waarbij een groot gedeelte van Otrobanda in vlammen opging. Uiteindelijk werden Nederlandse mariniers ingezet om de rust te herstellen.

Lezing Stanley Brown
Vakbondscentrales CGTC en SSK organiseren vanavond een lezing waarbij de invloed van 30 mei centraal staat. De spreker is Stanley Brown, een van de aanvoerders van de staking. De lezing begint om 19.00 uur  in het Abvo-gebouw in Brievengat. Iedereen is welkom.

Bokswedstrijd
Fundashon Papa Godett, Frente Obrero en de Curaçaose Amateur Boks Associatie organiseren ook dit jaar weer een bokstoernooi om 30 mei 1969 te herdenken. Wilson Godett was een fervent bokser. Zijn bijnaam was Diamante Negro. Het toernooi begint om 20.00 uur en vindt plaats in het partijgebouw van de FOL aan de Winston Churchillweg 102.

11 reacties op “Opstand 30 mei 44 jaar geleden”

 1. Grappig hoe Myrna Godett pronkt met de nalatenschap van haar vader die in 69 aanvoerder was een stelletje dronken plunderaars.

  Maar zijn strijd voor de rechten van de arbeider heeft wel wat opgeleverd, want ik heb vernomen dat dochterlief Myrna nog steeds op de payroll van Selikor staat waar ze niettemin al jaren geleden uitgegooid is vanwege haar slechte functioneren.

 2. Zo schrijven we hier geschiedenis. We gedenken een overval op het volk, aangestoken door een paar onruststokers die wat kerven in hun stok hadden weg te werken (geld van havenarbeiders?) en wat niet zo slimme meelopers (uit de onderwijs wereld?) die pas later bedacht moeten hebben dat de aanleiding onecht was, het doel onecht was, de uitvoering onecht was, het gevolg onecht was en het uiteindelijke resultaat is dat het bestelen van de bevolking (nog steeds door de eigen mensen) nog grootsere vormen heeft aangenomen.
  Het valt niet mee om een vergissing (fout) toe te geven, daarom vieren we het als was het een heldendaad. Zielige vertoning.

 3. Het feit dat dit ‘gevierd’ wordt op Curacao geeft precies aan hoe dom de bevolking is op dit eiland.

 4. Alles is al gezegd maar laten wij vanavond een “stille tocht” organiseren tegen het plunderend gajes !

 5. Een uitgebrandde binnenstad en de eigendommen van veel hardwerkende ondernemers gestolen en gesloopt door een stel dronken idioten is echt iets om ieder jaar te ‘vieren’.

  Dat er aandacht aan de achterliggende problemen wordt geschonken kan ik wel begrijpen, maar om dit nu als een ‘revolutie’ aan te merken ?
  Later is het plunderen door de zoon van Wilson Godett voortgezet, waarvoor hij dan ook een jaartje in de cel mocht doorbrengen. Ook niet iets om trots op te zijn.

 6. “papa”Godettt werd geraakt door een kogel.
  Willemstad werd geplunderd..
  Otrabanda ging goeddeels in vlammen op..

  Wat herdenken we eigenlijk ?
  Lijkt me juist iets om snel te vergeten.

 7. de opstand was toen waarschijnlijk wel terecht.
  daar kan ik verder geen orrdeel over vellen.

  Maar de uitvoering is een schande geweest.
  dronken mannen, die de eigendommen van onschuldige mensen vernielden.
  grote steelpartijen, brandstichtingen en vernielingen!!!!!
  en dat gaan we herdenken/vieren???
  schande!!!!

 8. De nazaten van Godett proberen ons al 40 jaar te laten geloven dat 30 mei 1969 een heldhaftige revolutie was, terwijl ik van ooggetuigen heb vernomen dat het ging om een bende losgeslagen dronken arbeiders die eigendommen van derden plunderden, stalen en in brand staken.

  Echt een revolutie om trots op te zijn.

 9. Het grote resultaat van 30 mei was dat de bevolking duidelijk kon zien dat de lokale en dus eigen regeringen corrupt waren, zo niet corrupter als wat er daarvoor zat, en dat tot op de dag van vandaag! De lagere sociale bevolkingsgroepen zijn er niets mee opgeschoten, werden zelfs door hun eigen mensen genegeerd en afgedaan als lastig, slechts goed om te stemmen en om als pressiemiddel gebruikt te worden.

  De economie werd een gigantische slag toegebracht, onderwijzers en intellectuelen hielden het voor gezien. Cultureel, etnisch, zwart bewustzijn, en wat taal betreft was er wel een zeer terechte opleving dan wel wijziging van het bestaande, maar dat kan je niet eten, en nog steeds niet.

  Vandaag de dag allemaal weer erg actueel, wat zijn we eigenlijk opgeschoten in deze bodemloze geld verslindende put die niet zijn eigen broek op kan houden, waar de lokalen onderling politiek gezien elkaar het leven zuur maken, wat zijn we eigenlijk opgeschoten, kijk naar wat er nu na 10-10-10 allemaal is gebeurt, het is net zo onvolwassen als het in de fik steken van een halve stad, en het brengt geen vooruitgang met zich mee, ja voor enkele profiteurs die achter de schermen aan de touwtjes trekken.

  Kijk nu al naar de impact van de moord op H. Wiels, nauwelijks begraven en nu zijn we dat al aan het gebruiken en misbruiken zoals het ons uitkomt. Triest Curaçao.
  De vergeten sociale groepen, vooral door de eigen mensen!! hadden hoop, nu heeft men net als na 30 mei weer smeulende steenhopen, en die kun je niet eten.
  Wanneer gaan we hier eens samenwerken, wanneer gaan we hier eens inzien dat als we het onderling niet eens zijn, dat er andere manieren gebruikt moeten gaan worden dan de tot nu toe gehanteerde onderling haat zaaiende patronen.

 10. En wat zijn we nu verder??? Politieke moorden, corruptie, maffia die Curacao onder controle heeft

 11. Ik hoop dat deze zwarte bladzijde met schaamte herdacht zal worden en niet met trots…