• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

thumbCURAÇAO – Zoals verwacht kondigde Melvin Cijntje vanmiddag tijdens de persconferentie in de Staten aan dat Ivar Asjes premier wordt. De aankondiging kwam kort nadat duidelijk werd dat er een tweedeling is ontstaan binnen Pueblo Soberano, iets wat het premierschap van Asjes kan laten wankelen.

De zus van de vermoorde Helmin Wiels, Marvelyne Wiels, wordt gevolmachtigd minister. Verder werd bekend dat niet Jaime Córdoba maar Jeanne-Marie Francisca minister van Sociale Zaken, Arbeid en Welzijn wordt. Ben Whiteman blijft aan als minister van Gezondheid, Milieu en Natuur en Rubia Bitorina als minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport.

Jeanne-Marie Francisca

Jeanne-Marie Francisca

Wensen Wiels
Onder meer de aanstelling van Francisca zorgt voor onvrede bij het partijbestuur. De broer van Helmin, Aubert Wiels, liet vanochtend tijdens een persconferentie bij het partijgebouw weten dat het bestuur uitleg wil. “We hebben de fractie een paar keer uitgenodigd om te overleggen, maar zij zijn niet komen opdagen”, zei Aubert Wiels. Volgens hem heeft het partijbestuur na de dood van Helmin Wiels de taak om de wensen van de overledene uit te voeren. “Helmin heeft Asjes aangewezen als partijleider en Córdoba als minister”, aldus Aubert Wiels.

Brief
Maar ook de fractie, die wordt bijgestaan door de twee bestuursleden Ingrid Sanchez en Sherwin Leonora, zeggen de wensen van Wiels uit te voeren. “Het bestuur accepteert niet hoe Helmin Wiels voor zijn dood de ministerposten heeft ingedeeld”, zei Asjes. De fractie deelde kopietjes uit van de brief die Helmin Wiels op 24 april heeft gestuurd aan formateur Glenn Camelia. Daarin staat dat hij Asjes als kandidaat voor het premierschap naar voren schuift. Maar in de brief staat ook dat Jaime Córdoba naar voren geschoven wordt als minister van Sociale Zaken. In een nieuwe brief na de dood van Wiels, gedateerd op 16 mei, wordt Francisca naar voren geschoven. Deze brief is ondertekend door Asjes, Cijntje, Córdoba, Wilsoe, Raveneau en Leonora.

Aliansa Sivil
De Pueblo Soberano-leden die aanwezig was bij de persconferentie, bestaande uit Ivar Asjes, Jaime Cordoba, Melvin Cijntje, Rubia Bitorina, Marvelyne Wiels, Bernard Whiteman, Jeanne-Marie Francisca en parlementariërs Elmer Wilsoe, Sherwin Leonora en Winnie Raveneau, hebben zich verzameld onder de naam ‘Aliansa Sivil ’. Of Aliansa Sivil staat nog niet los van Pueblo Soberano, maar dit kan wel gebeuren als er echt een breuk ontstaan binnen de partij.

Advies
Het bestuur van de partij is op dit moment juridische advies aan het inwinnen, zo laat Aubert Wiels weten. Het partijbestuur heeft de mogelijkheid om de groep van Asjes te royeren, maar lijkt nog niet die koers te willen varen. “We staan open om te bemiddelen want deze situatie is voor niemand gunstig”, aldus Aubert Wiels. Morgen houdt het bestuur van Pueblo Soberano een persconferentie in het partijgebouw. Het is de bedoeling dat het nieuwe kabinet maandag wordt ingezworen.

[scribd id=144517204 key=key-242lzrecu7pa74o84sq9 mode=scroll]

36 reacties op “Asjes naar voren geschoven als premier”

 1. Om toch nog een positieve noot toe te voegen: Asjes heft gezegd dat hij fel anti MFK en Schotte is en, in navolging van Wiels, nooit met hen zal gaan samenwerken.Dat is toch een geruststelling, want het rampzalige MFK/PS/MAN kabinet willen we nooit meer.

  Nu verliezen woorden van Asjes sneller hun waarheid dan dat ze geschreven zijn (hij wilde verbieden dat Statenleden uit de parij stappen en hun zetels meenemen maar wil dat nu zelf wel doen!)

 2. @ Fox. Daar valt in principe niets tegen te doen. De macht van de partij bestaat uit de zetels en die zetels zullen indien nodig legitiem worden meegenomen door Jasjes @ Co. Dood aan PS, leve Aliansa Sivil. Glen Sulvaran zit er toch ook legitiem als onafhankelijke, die zijn PAR-zetel meenam.

 3. @ uny ik dacht iemand met een strafblad mag niet deel nemen aan het minister post of President,

  Je hebt helemaal gelijk, maar even een correctie. Curaçao heeft geen president, maar een minister president. We zitten namelijk in een koninkrijk.
  Evenwel een ramp als het waar is dat Asjes MP wordt met een afgesplitste partij dat zich Akhson Sivil noemt. Een Akshon is het misschien wel, maar legitiem is het in ieder geval niet. Zij hebben niet deelgenomen aan de verkiezingen. Gaat het volk zich hier nog tegen verzetten en dit tegenhouden? Ik hoop vurig van wel.

 4. @Vito
  Draaiboek Fortuyn niet helemaal met je eens.
  Fortuyn was hoogleraar, en nog een goede ook verbonden aan aan deErasmus.
  Ten tweede herinner ik mij erg goed dat hij na zijn zege zich zo ernstig zorgen maakte over het ‘gehalte’ van zijn volgers, omdat hij die enorme zege destijds nooit had verwacht.
  Helaas waar we hier mee zitten opgescheept zijn randdebielen als Asjes die van partij naar partij hobbelen om er zelf beter van te worden.
  Daarbij niet uit het oog verliezend Mavo Schotte, maar die wel ervoor gezorgd heft dat hij 2 benzinepompen in Haiti kon opzetten.
  Verder zullen we het ‘helaas’ weer moeten afwachten.
  Ik heb in ieder geval erg weinig vertrouwen in new regering. Met vette Asjes aan het roer wordt het binnen de kortst mogelijke tijd hommelus in de tent.

 5. Peter Bon, alvast gecondoleerd!!!
  De condoleancebrief staat boven aan het begin van deze pagina. gedateerd:
  korsou 24 aprel 2013
  Tópiko: kantidatonan pa bira minister

  (ahahahahahahahahahahahahahahahahahhahaaa oh mijn god)

 6. Als dit doorgaat, laten we 3 juni de vlag halfstok hangen, wegens het overlijden van ons land.

 7. Aliansa Sivil staat nieteens geregistreerd bij de Kamer van Koophandel

 8. @ Nardy. Door de civiele rechter.

  Dat bedoel ik natuurlijk. Het gevalletje CTB is door vriendje Cova geregeld, maar niet door terugbetaling, maar door het als inkomen aan de belasting op te geven, zodat de belastingbetalers zijn prive-uitgaven hebben betaald en daar is geen enkele rechter aan te pas gekomen.

 9. Asjes als premier is binnen 3 maanden ruzie, deze dictator heeft weinig anders om zich te manifesteren dan het opleggen wat hij wil. Hij loopt zichzelf dus stuk. Het zou me verbazen als het anders ging.

  Nu eerst maar even afwachtten hoe het nu in elkaar zit, wie gaat wie naar huis sturen en wordt de oude PS fractie nu Aliansa Sivil geheten, gezien als een partij welke cf de kieswet erkend is, waar dus op gestemd is en die dan dus regeringsverantwoordelijkheid mag dragen. Voor nu zeg ik van niet, maar indien men PS leden achter zich krijgt en het oude PS bestuur valt, dan zou men wel weer ineens PS kunnen heten?.

 10. Asjes heeft inderdaad geen strafblad omdat hij gewoon gebruik heeft gemaakt van het Selikor pastechi dat hem aangeboden werd.

  Zo is hij ook nooit voor zijn CTB credit card fraude bestraft omdat het CTB geen enkele interne controle over het credit card gebruik had en daar ook geen regels voor had opgesteld. Het CTB besefte dat heel goed en is daarom ook niet naar de rechter gestapt.

  Natuurlijk is het idioot dat Asjes dure maatpakken en parfums door het CTB liet betalen, maar het eerste dat de rechter zal vragen is ‘waar staat dat dat niet mag?’ en dan staat het CTB met de mond vol tanden.

  Het is triest dat Curacao weer een randfiguur als ministerpresident krijgt (advocatenkantoor Carega Asjes heeft de vlag al uitgestoken, want de opdrachten gaan daar nu binnenstromen) maar het is in ieder geval een stap vooruit vergeleken met Schotte, al is het maar omdat Asjes wat verder gestudeerd heeft dan MAVO3.

  Maar goed, de eerste de beste choller van de straat zou al een verbetering zijn ten opzichte van Schotte.

 11. @Zorro, en de Selikor zaak dan? Heeft hij trouwens al dat geld terug betaald?

 12. @ uny en Zorro. ik dacht iemand met een strafblad mag niet deel nemen aan het minister post of President,

  Jasjes schermt juist met een blanco strafblad, want hij is nooit voor zijn wandaden voor een rechter moeten verschijnen laat staan veroordeeld. Nu komt het aan op de door Wiels gewenste integriteit en een schone regering en zullen we binnenkort weten hoe de coalitiegenoten daarover denken.

  CORRECTIETJE: Visa Jasjes is diverse keren veroordeeld. Door de civiele rechter. Dat levert alleen geen strafblad op. Alleen terugbetalingen. Slechts de strafrechter veroordeelt maar zover is het niet gekomen. Technisch gezien heeft Asjes mogelijk geen strafblad.

  Al zou dat geen reden mogen zijn voor crisismanager VDC Micheal Romer, gezien Asjes verleden hem ‘negatief’ te screenen. Zoals destijds Gumbs deed in de memo met Schotte, Jamaloodin, Constantia, Cooper etc:

  https://curaleaks.org/files/2010_10_27-VDC_Memo/VDC_Memo.pdf

 13. Voor de 2e keer binnen een jaar doet Asjes Curacao in chaos storten. Met lak aan de wensen van meerderheden en besturen, misbruik van regelgeving, en niet gehinderd door enig moreel besef, is deze anti-democraat een STAATSVIJAND.

 14. DE staat van Curacao:
  – De gezondheidszorg is een ramp
  – Het onderwijs is onder de maat
  – Corruptie neemt schrikbarend toe
  – Criminaliteit neemt enorm toe
  – Armoede neemt toe
  – ouderenzorg is zeer slecht
  – door afnemend veiligheidsgevoel daalt toerisme

  Gelukkig krijgen we (J)asjes als Minister President!!!!!

 15. @ uny. ik dacht iemand met een strafblad mag niet deel nemen aan het minister post of President,

  Jasjes schermt juist met een blanco strafblad, want hij is nooit voor zijn wandaden voor een rechter moeten verschijnen laat staan veroordeeld. Nu komt het aan op de door Wiels gewenste integriteit en een schone regering en zullen we binnenkort weten hoe de coalitiegenoten daarover denken.

 16. @LaStiwz 29-05-2013 Ik ben het voor honderd procent eens met jou stelling. Het lijkt wel een copie van het draaiboek Pim Fortuyn.

  Dat heb ik ook uiteen gezet in het artikel van partijlid Melvin Cijntje. Ze zullen holder de bolder vechtend op straat belanden net als toen met LPF na de verkiezingen. Ik denk dat er nieuwe verkiezingen zal worden uitgeschreven want niemand zal een regering willen vormen met een verdachten partij die banden onderhield met de maffia, volgens allerlei geruchten. Volgens de screening zal Schotte het niet redden te participeren in een nieuw te vormen regering. MFK/MAN ……….

  De situatie wordt nog chaotischer de komende weken. PS zal uit een vallen in twee machtblokken en dan komt de vraag wie het partij zal verlaten met de gekozen zetels. Zal de gouverneur de huidige regering vragen te blijven zitten om nieuwe verkiezingen uit te schrijven of zal de gouverneur en formateur benoemen van MFK huize of zal zij weer een beroep doen op de vorige interim regering Betrian om de zaken af te handelen tot nieuwe verkiezingen. Dit zijn op dit moment de mogelijke acties die ons te wachten staat op Curacao. De laatste optie laat ik wel in midden. Feit is dat de situatie op dit moment moeilijk en chaotischer wordt in de komende weken op Curacao.Het is afwachten. Dit is mijn eigen visie en niemand hoef met mij eens te zijn.

 17. Is die Asjes niet dezelfde persoon (?) die onze democratie om zeep trachtte te brengen en dat nog geen jaar geleden ? Curaçao waar gaat u heen oftewel Curaçao quo vadis !

 18. Ik heb vorig jaar PAIS gestemd, maar dat is eens maar nooit weer. Tenzij ze lef tonen en zeggen “tot hier en niet verder”. En dictator Jasjes dus niet accepteren en de stekker eruit trekken. Dust to dust, As(h)jes to As(h)jes.

 19. wel wel wel wel wel zo gaat het in curaçao iedereen doet voor zicht zelf,
  mij vraag is Asjes door de streaming, en hoe komt dat?
  ik dacht iemand met een strafblad mag niet deel nemen aan het minister post of President,
  het is mijn heel vreemd als deze meneer President van curaçao wordt.

  NOS MES POR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 20. Het gaat erom dat het sociale geweten van de kiezer en vooral van de parlementariërs van Pueblo Soberano vorm krijgt en men laat weten dat Ivar Asjes niet de aangewezen persoon is, om vorm te geven aan een kabinet. Nota bene in een tijdsperiode waarin alles op alles moet worden gezet om uit een zeer diep dal omhoog te klauteren.

  In al zijn bestuursfuncties, zowel in de politiek als daarbuiten, heeft de man jammerlijk gefaald. In feite is dat nog niet eens mijn grootste punt van kritiek. Het gaat er mij om dat Asjes niet de man is om vorm te geven aan een kabinet om reden dat waardigheid, slagvaardigheid en sociaal geweten, de motto’s moeten zijn van het nieuw te vormen politieke kabinet.

  Hoe Ivar Asjes deze 3 motto’s zou moeten vormgeven, is mij een volkomen raadsel. De man staat niet garant voor leiderschap, nog voor slagvaardigheid en zijn sociale geweten is onderontwikkeld. Sterker uitgedrukt, hij is een grabbelaar.

  Pueblo Soberano is een volkspartij, geformeerd uit kiezers en leden uit met name de volkswijken op het eiland. Weliswaar aangevuld met lieden uit de middenklasse en intellectuelen maar het merendeel van de kiezers bestaat uit mensen die hun hoop hadden gevestigd op een leider die garant trachtte te staan voor een sociaal geweten. Een leider die bereid was hen de weg te wijzen naar meer gelijkheid en minder corruptie.

  Het is niet zo dat ik plotseling een ommezwaai maak van 180 ͦ en vergeten ben hoe Wiels fulmineerde tegen alles en iedereen die hem onwelgevallig was. Ik vrees wel dat het tijdperk Asjes een tijdperk inluidt van grote instabiliteit, waarbinnen een aantal machtsfactoren die buiten de deur gehouden zouden moeten worden, kans krijgen om hun greep op de samenleving te verstevigen.

  Pueblo Soberano, bezint eer gij begint. Het Wiels erfgoed voortzetten, is niet gediend met een man als Asjes en ik vrees dan ook dat dat u, in uw hoedanigheid van bestuur van deze partij, na verloop van tijd geconfronteerd zal worden met leegloop. Dat niet alleen, de stabiliteit van de toekomstige regering is er niet bij gebaat dat een politieke clown, die heeft aangetoond dat hij geen boodschap heeft aan parlementaire democratie, het voortouw neemt.

  Er speelt nog iets anders mee, namelijk het gegeven dat de V.D.C. doelbewust werd uitgehold door het op non-actief stellen van het betrouwbare managementteam en haar medewerkers. Het enig denkbare motief dat hieraan ten grondslag lag, was het verwijderen van de spreekwoordelijke angel.

  Helaas voor Wiels, heeft hij volop meegewerkt aan de eliminatie van de V.D.C. en is het met name zijn paradepaardje, Michael Römer, die hij heeft binnengehaald als het aanstormende talent. Hiermee de weg vrijmakend voor lieden als Asjes.

  Ik hoop dat deze kapitale blunder, niet zal meeregeren over het graf van Helmin Wiels.

 21. Asjes zorgt voor de 2e keer in 1 jaar voor chaos in ons jonge staatsbestel. Het is niet alleen het PS bestuur, het zijn niet de complottetherieeen van Asjes (ik dacht al waar blijven die)…..

  NIEMAND WIL ASJES ALS MP !!
  DAT is het punt.

 22. Als Jasjes door de screening komt dan kunnen we die screening beter afschaffen, want dan komt ook Obama Bin Laden door de screening.

  Met dank aan Gerrit Schotte, de meest rampzalige premier die Curacao ooit gekend heeft. Vergeleken daarmee zijn we met Asjes niet eens zo slecht af.

 23. Met alle respect voor wijlen Wiels maar deze komedie is gewoon WALGELIJK. Heren en dames politicie denk eens een keer aan jullie eigen portemonee maar aan het beste voor dushi Korsow en de bevolking. Hoe is het mogelijk om dat hij door de screening komt, onvoorstelbaar. Pais, gouveneur, statenleden, bevolking en Nederland grijp in. Laat dit niet gebeuren.

 24. Die Asjes! Onder aanwending van tot dogma verheven formele gronden had hij als statenvoorzitter geen boodschap aan de wil van de meerderheid, nu grijpt hij naar de macht onder verheffing van Wiels Laatste Wil tot wet. Geen enkel democratisch besef die kerel.

 25. Mooi! Tot dusver konden we ons alleen wezenloos lachen om de mislukte MBO scholier Constantia vam de MaFiaK. Daar komt nu dus namens PS Jeanne Marie Francisca bij met alleen 4 lessen figuurzagen, 2 lessen handwerken en 5 danslessen op haar CV.

  Pabien Curacao, nos mes por!

 26. Was Asjes niet fel tegen zeteldiefstal? Hoe heet dit dan? Heeft de nieuwe partij wel bestaansrecht zonder dat er ooit op, of voor gekozen is, aan wat of waaraan ontlenen degenen die nu in deze partij zitten en ministers posten claimen, deze rechten?

  Geweldig wat we aan samenhorigheid en nationale trots NIET hebben bereikt na 10-10-10.
  Arm Curaçao, we gaan weer de boot in op deze manier. Op naar de volgende verkiezingen.

 27. Lijkt wel een copie van het draaiboek van Fortuyn.
  Charismatisch (voor velen) leider dood, ruzie in partij, afsplitsing, afsplitsing, nog meer afsplitsing. Uiteindelijk gaat de ipartij ter ziele en de daaruit voortgekomen splintertjes hebben uiteindelijk niets meer n de melk te brokkelen. Daarna vrij baan voor Wilders (lees Schotte) en de ellende gaat voort…….

 28. @ observator
  Hij komt er deze keer niet doorheen dus men kan schuiven wat men wil.
  Als de zaken goed waterdicht zijn geregeld door kabinet Betrian tenminste en dat hebben ze beloofd dat het als 1ste geregeld zou worden de Screeningswet.

 29. het wordt een top feest op ons korsou, dit heeft alle ingredienten voor een ouderwetse soap, we gaan genieten, de ultieme winnaar van dit bal wordt Gerrit

  PS ta kla, parlement gaan vallen, nieuwe verkiezingen, MFK wint, Gerrit Premier, coalitie;

  MFK, MAN, FOL

  yu di korsou, wanneer worden jullie nu echt eens wakker en schoppen jullie deze gevestige corrupte orde er eens uit en ga eens iets nuttigs doen voor je isla

 30. Sinds het bejubelde 10-10-’10 blijkt de Curacaose politiek helaas niet in staat ons eiland van stabiel bestuur te voorzien. Een regeringscoalitie waarvan de meerderheid bestaat uit personen die geen formele politieke binding met elkaar hebben (ze behoren niet tot een duidelijke partij met een duidelijke ideologie en visie) is helaas gedoemd te mislukken. De grootste partij in het parlement is nu de MFK, raad U eens wie bij de volgende politiek crisis als premier naar voren geschoven wordt ?

 31. drechi pa nan ( ku nan mi kier men tur e idiotnan ku a kere siegamente den pueblo soberano tur e tempu anto duna mfk tur e kulpa semper. awel awo nan mes a haña nan ku e fast ball door di asjes(e kabes skeins dwars ei) hihi hi

 32. Gezien de rommelige situatie breekt mijn klomp als dit doorgaat.
  Bijvoorbeeld PAIS moet toch zien dat dit niets is, ze werken al met een afvallige Sulvaran en nu nog eens en zooi van dePS erfenis.
  Als de gouverneur dit toestaat breekt ook mijn tweede klomp.

  Er is maar een optie en dat is de gang naar de stembus,maar neem daar een lange aanloop voor om rust te krijgen.

 33. Pais/ PNP/ Sulvaran/ wat doen jullie nu want ik neem aan dat jullie niet met deze ”nieuwe partij”? zullen kunnen regeren want zij zijn niet zoals PS tijdens de verkiezingen als grootste partij uit de bus gekomen.
  Doen jullie dat wel dan zijn jullie ook niet democratisch bezig is mijn bescheiden opmerking.

 34. Als ik het goed heb gelezen heeft een deel van de mensen van PS zich afgescheiden en heten nu Akshon Sivil?

  Deze Akshon Sivil heeft dus als partij Niet meegedaan met de verkiezingen dus kan zich nu ook niet aandienen als mee regerende partij, dus ook geen mensen aandienen voor een Ministerpost en zeker niet als MP en zouden dus alle leden die nu voor PS in het Parlement zitten (en zich hebben afgesplitst) hun zetel terug moeten geven aan de PS. Want zij zitten dus illegaal in het Parlement.

  Het volk heeft gestemd op PS.

 35. Niets Sivil’s aan deze Akshon.

  Voor de 2e keer in 1 jaar zorgt Asjes voor chaos in ons jonge Staatsbestel…..
  De man heet niet voor niets anti-democaat. Ik wil deze Grupo Asjes NIET als represenant 🙁

 36. SE SE NOS MES POR !!