CURAÇAO – Het voorstel van demissionair minister Sherwin Josepha (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn) om de termijn waarbinnen een ontslagaanvraag afgehandeld moet zijn te verlengen, is ‘ondoordacht en onacceptabel’. Dat vindt de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC). De termijn is nu zes weken.
De VBC noemt het voornemen van de minister, om het functioneren van zijn departement te verbeteren, uitstekend. “Maar het kan niet de bedoeling zijn dat vanwege het niet optimaal functioneren en de inefficiency van het departement SOAW, de werkgevers hiervan de dupe worden”, aldus de VBC.
Ongewenste situatie
“Het moet de minister bekend zijn dat de Curaçaose economie al geruime tijd marginaal presteert, mede vanwege de lage arbeidsproductiviteit en het deficiënte arbeidsethos. Het bestaan van de dubbele ontslagbescherming in combinatie met de uiterst bureaucratische afhandeling van ontslag aanvragen, houdt deze ongewenste situatie in stand”, gaat de VBC verder. “Het voorstel van de minister om de termijn te verlengen zal deze toestand alleen maar verergeren en moet daarom worden afgewezen.”
Ontslagwet
De VBC stelt voor om het bevriezen en/of afschaffen van de ontslagwet zoals in 2000 het geval was opnieuw in te voeren. Verder pleit de vereniging voor het invoeren van het Konseho di Arbitraha riba Retiro-voorstel (KAR) welke door Kolaborativo in 2003 ter vervanging van de ontslagwet is uitgewerkt.
Transparantie
“In het kader van transparantie is het ook gewenst dat de cijfers over ontslagaanvragen en afhandeling hiervan weer worden gepubliceerd”, vindt de VBC. “Op deze wijze wordt de samenleving tijdig geïnformeerd over de ontwikkelingen die zich op de arbeidsmarkt voltrekken. Nu wordt deze data om onduidelijke redenen niet langer bekendgemaakt.”
Hou het volk dom, arm, (werkeloos) slecht geinformeerd (papiamentu) en beloof ze betere tijden wanneer jij het voor het zeggen krijgt, dat is politiek bedrijven.
Op naar de volgende verkiezingen.
Was Osepa bij de presentatie van TAC? (en wakker?)
Thierry Apoteker Consultants (TAC) , ingehuurd door de regering, (rapport April 2013) geeft helder aan dat zo ongeveer alles waar de PS voor staat, niet goed uitpakt voor Curaçao. Wat gaan we doen met dat rapport? Enkele punten uit het rapport.
-Er is een gebrek aan levensvatbare binnenlandse bedrijven.
-Beleid moet zich richten op oorzaken en niet op symptomen.
-Curacao is een “high income” maar “low educated” land. Teveel drop outs.
-In 2007 had slechts 41% van de totale personeelsbestand pre-secundair onderwijs genoten.
-De belastingen zijn te hoog en dat leidt tot meer zwart geld en minder belastinginkomsten.
-Ons minimumloon (january 2011) was USD 4.2/hr (Trinidad and Tobago USD 1.96/hr, Barbados USD 2.5/hr). Dat trekt geen investeerders.
-Rigide regels met betrekking tot het aannemen en ontslaan, royale ontslagvergoeding.
Groei kan niet verwacht worden als je moet werken met laag opgeleid personeel, die teveel verdienen met strakke regels en hoge belastingen.
Maar ik ben bang dat er in de PS niet voldoende niveau is om dit rapport goed te bespreken. Als ze daar in hun “wishful thinking” blijven hangen, moeten we wel afglijden.
Als de PS (en de vakbonden) eens een studieweek aan het TAC rapport zouden besteden…!
NB: Duitsland gaat economisch goed, maar daar kennen ze GEEN minimumloon, en zijn de sociale vangnetten de afgelopen jaren sterk afgebouwd. Menig Duitse arbeider zal met verbazing naar Curaçao kijken.
VBC heeft gewoon gelijk, omdat de overheid een zooitje is en niets binnen de tijd kan verwerken, daar hoeft een werkgever niet de dupe van te worden. Maar ja, binnen de overheid is het ook hetzelfde als daar buiten in een hoop gevallen is werk niet de eerste prioriteit. Met excuses aan hen die wel van goede wil zijn.