• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Nardy Cramm over de rol van de Veiligheidsdienst Curaçao bij het aanstellen van het nieuwe kabinet.

Vandaag prijkte in het AD op de voorpagina het artikel: “Asjes dient ontslag in als Statenlid en maakt zich op voor premierschap”. Tenminste, de subtitel was interessanter dan de kop.

Aka: na Monk + Trinidad ook Ivar Asjes positief gescreend. Eerder schreef ik dat een gezond VDC essentieel is voor de rust en veiligheid van Curaçao.

Een stukje historie: Net na 10-10-10 werd na 7 jaar trouwe dienst VDC-hoofd Edsel Gumbs door de vers aangetreden regering-Schotte onrechtmatig de toegang tot het VDC-kantoor wordt geweigerd. Volgens Schotte wegens een ‘vertrouwens-crisis, volgens het volk wegens een uiterst nauwkeurige screenings-memo. Interim Lisa Dindial werd aangesteld de screening ‘te redden’, maar na 3 maanden ook aan de kant gezet. Ex- douanier Frank Calmero redde het ook niet met zijn ‘lek-onderzoek’ na 6 maanden. En toen stelde Schotte Michael Römer aan (dat kon nog in die dagen).

Interim VDC crisis-manager Michael Römer werd echter niet alleen negatief gescreend door zijn eigen, alsmede de buitenlandse veiligheidsdiensten, ook Aruba en Nederland willen niet met hem samenwerken. Vervolgens zette Micheal Romer op zijn beurt Gumbs’ 15 meest mondige medewerkers in mei 2012 thuis op de bank, in het kader van een ‘reorganisatie’.

Wat VDC ‘crisismanager’ Micheal Römer zoal nog meer op zijn kerfstok heeft, kunt u hier  (pagina 2) en hier lezen. En wie details hierover wil lezen, kan dat lezen in de officiële Tweede Kamer publicaties.

Feitelijk hebben we dus geen gezond en gebalanceerd functionerende VDC meer. Zoveel werd in de praktijk duidelijk na de ‘positieve’ VDC-screening van Monk en Trinidad. En nu dus nog pijnlijker: de PS houdt nog even stevig de lippen op elkaar, maar weten we het al. Geheel in sync met voorgaande screenings sinds Römer, zal ook Ivar Asjes ‘positief’ gescreend worden als Minister President van Curacao.

Wie ex-Statendictator Ivar Asjes is, hoeft geen betoog. De meesten zien dan ook het volgende voorland:
1) Asjes ‘positief’ gescreend door VDC
2) Asjes PM
3) PS valt uit elkaar (doelstelling corruptie-bestrijding valt weg met Asjes als trekker daarvan)
4) Daarmee ook de komende regering
5) Asjes exit
6) Curacao sinds 10-10-10 op weg naar 4e regering in 3 jaar tijd

Wat we vooral dienen in te plannen voor de komende tijd, is oorzaken aanpakken. Schotte, Hakim, Jamaloodin, Constantia, Cooper, die waren het gevolg van een gladde Schotte, handig gebruik makend van hoop. En een niet functionerende screeningswet. Die wet is inmiddels bijgewerkt en in plaats. Nu zitten we alleen nog met een Schotte-legacy: VDC Hoofd Micheal Romer. Om het maar eens in de woorden te houden van PAIS-leider Alex Rosaria:

“De systematische afzwakking van instituten zoals het VDC zorgt ervoor dat criminele activiteiten zoals het witwassen van geld en daarmee gerelateerde activiteiten de kans krijgt. Je zet je doelpartijen verder uit elkaar.” Tijdens het gesprek refereerde Rosaria specifiek aan het stelselmatig negeren van gerechtelijke uitspraken over de directeur van de VDC waar het kabinet van Schotte aan weigerde te voldoen en waarmee de Veiligheidsdienst stelselmatig is afgezwakt.” (Bron: http://www.abcourant.com/adarchief/20130518.pdf).

Toch heeft ook het huidige takenkabinet verzuimd iets aan deze uiterst precaire situatie te doen. Mijn punt? Schotte-erfenissen dienen met de meest gezwinde spoed plaats te maken voor een integer Hoofd VDC. Een idee voor de After-Asjes regering?

27 reacties op “Ingezonden: Veiligheidsdienst VDC is essentieel”

 1. Waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede heeft het parlement per brief laten weten dat de beëdiging van het kabinet niet maandag plaatsvindt, zoals de coalitie voor ogen had. “Op dit moment is nog niet volledig aan alle vereisten die Landsverordening Integriteit voorschrijft, gedaan.”

  There is hope!

 2. De ontslagbrief van Asjes is conform procedure direct naar het Hoofdstembureau gestuurd. Hierna zijn de geloofsbrieven geaccpeteerd. Mi betekent dat dat het ontslag is geaccepteerd.

  Met een beetje welwillendheid is there no way back voor de waanzinnig impopulaire Drs. Visa Jasjes.

 3. Gisteren ging het gerucht de ronde dat ik de screening niet zou zijn doorgekomen. Dit gerucht heb ik gister laat in de middag op mijn Facebookpagina rechtgezet:

  “Kerido Pueblo, felis wikent,

  Un 30 minut pasá, mi a keda aserká dor di un reportero di TeleCuraçao ku ela ‘tende’ di un reportero di un otro medio di komunikashon ku mi persona (supuestamente) lo no a pasa skrinen, esta e kòntròl di integridat. E reportero di TeleCuraçao a puntra si mi por konfirma e ‘redu’ aki.

  “Formateur Glenn Camelia heeft mij vanaf vorige week op 24 mei, geïnformeerd dat ik door de screening ben gekomen. Voor meer informatie (en/of bevestiging) verwijs ik naar de formateur.”

 4. Als Jasjes door de screening komt dan kunnen we die screening beter afschaffen, want dan komt ook Obama Bin Laden door de screening.

  Met dank aan Gerrit Schotte, de meest rampzalige premier die Curacao ooit gekend heeft. Vergeleken daarmee zijn we met Asjes niet eens zo slecht af.

 5. wel wel wel wel wel zo gaat het in curaçao iedereen doet voor zicht zelf,
  mij vraag is Asjes door de streaming, en hoe komt dat?
  ik dacht iemand met een strafblad mag niet deel nemen aan het minister post of President,
  het is mijn heel vreemd als deze meneer President van curaçao wordt.

  NOS MES POR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. Nardy Cramm heeft een helder betoog op papier gezet.
  Verrassend is dat niemand werd vervolgd voor zijn wandaden.
  Niet verrassend is dat het taken kabinet niet de opdracht, of de ballen had om de VDC weer op poten te zetten. Regeerden zij bij volmacht van de PS leider?? Ja dus.
  Wiels heeft aan de afbraak meegewerkt, geweigerd aan de opbouw mee te werken, natuurlijk met de ervaring dat zijn partij niet instaat is een handje vol integere bestuurslieden te leveren.
  We zetten ons land weer leuk op de kaart. Ja, wij, in ieder geval de meerderheid, want het zijn democratisch gekozen mensen die ons de vernieling in helpen.

 7. Dank je wel Mitar Blanki. Helder uiteengezet.
  Schotte-Wiels legacy was misschien een beter woord.

 8. Het gaat erom dat het sociale geweten van de kiezer en vooral van de parlementariërs van Pueblo Soberano vorm krijgt en men laat weten dat Ivar Asjes niet de aangewezen persoon is, om vorm te geven aan een kabinet. Nota bene in een tijdsperiode waarin alles op alles moet worden gezet om uit een zeer diep dal omhoog te klauteren.

  In al zijn bestuursfuncties, zowel in de politiek als daarbuiten, heeft de man jammerlijk gefaald. In feite is dat nog niet eens mijn grootste punt van kritiek. Het gaat er mij om dat Asjes niet de man is om vorm te geven aan een kabinet om reden dat waardigheid, slagvaardigheid en sociaal geweten, de motto’s moeten zijn van het nieuw te vormen politieke kabinet.

  Hoe Ivar Asjes deze 3 motto’s zou moeten vormgeven, is mij een volkomen raadsel. De man staat niet garant voor leiderschap, nog voor slagvaardigheid en zijn sociale geweten is onderontwikkeld. Sterker uitgedrukt, hij is een grabbelaar.

  Pueblo Soberano is een volkspartij, geformeerd uit kiezers en leden uit met name de volkswijken op het eiland. Weliswaar aangevuld met lieden uit de middenklasse en intellectuelen maar het merendeel van de kiezers bestaat uit mensen die hun hoop hadden gevestigd op een leider die garant trachtte te staan voor een sociaal geweten. Een leider die bereid was hen de weg te wijzen naar meer gelijkheid en minder corruptie.

  Het is niet zo dat ik plotseling een ommezwaai maak van 180 ͦ en vergeten ben hoe Wiels fulmineerde tegen alles en iedereen die hem onwelgevallig was. Ik vrees wel dat het tijdperk Asjes een tijdperk inluidt van grote instabiliteit, waarbinnen een aantal machtsfactoren die buiten de deur gehouden zouden moeten worden, kans krijgen om hun greep op de samenleving te verstevigen.

  Pueblo Soberano, bezint eer gij begint. Het Wiels erfgoed voortzetten, is niet gediend met een man als Asjes en ik vrees dan ook dat dat u, in uw hoedanigheid van bestuur van deze partij, na verloop van tijd geconfronteerd zal worden met leegloop. Dat niet alleen, de stabiliteit van de toekomstige regering is er niet bij gebaat dat een politieke clown, die heeft aangetoond dat hij geen boodschap heeft aan parlementaire democratie, het voortouw neemt.

  Er speelt nog iets anders mee, namelijk het gegeven dat de V.D.C. doelbewust werd uitgehold door het op non-actief stellen van het betrouwbare managementteam en haar medewerkers. Het enig denkbare motief dat hieraan ten grondslag lag, was het verwijderen van de spreekwoordelijke angel.

  Helaas voor Wiels, heeft hij volop meegewerkt aan de eliminatie van de V.D.C. en is het met name zijn paradepaardje, Michael Römer, die hij heeft binnengehaald als het aanstormende talent. Hiermee de weg vrijmakend voor lieden als Asjes.

  Ik hoop dat deze kapitale blunder, niet zal meeregeren over het graf van Helmin Wiels.

 9. Straks het ware gezicht van VDC-hoofd Micheal Romer en Formateur Glenn Camelia.

 10. @Edsel @ Black Lion: Bedankt, ik heb ze…

 11. @Jerrel, leg me uit waarom die criminelen die je noemde gewoon vrij rondlopen ondanks alle aanklachten? De burgers hebben zelf al het onderzoek gedaan voor het OM!

 12. Als Asjes premier wordt dan weten we met wie we in de volgende verkiezingen moeten afrekenen: met Alex Rosaria!

  Allemaal mooie woorden maar je maar een corrupte man onze Premier? Weet je wie de schoonvader is van Asjes? Weet je wie aan de touwtjes zal trekken in dit land?

  Dan moet je niet raar opkijken als Curacao een Casinoland wordt.

  Beste Alex Rosaria: je bent niet geloofwaardig meer. Je laat de VDC een corrupte ex dictator (weten jullie niet meer hoe hij de Staten heeft gegijzeld?) premier worden? Misschien is het een meesterzet zoals Nardy hier boven aangeeft en leidt dit tot het einde van PS. Maar je experimenteert met ons brood Alex. Je maakt een man die geen scrupules heeft onze topbaas. Zijn positie bij Kraanchi is al geregeld. Als hij Premier af is gaat hij toch al naar Kranchi, toch?

  Wat een bananenrepubliek is mijn land geworden. Je weet niet meer voor welke politicus je moet stemmen. Volgende keer wordt jij het niet Alex. Volgende keer gaat mijn stem naar Omayra.

 13. Wat ik onbegrijpelijk vind is dat Asjes door de screening schijnt te zijn. Heeft de VDC een extreem kort geheugen, of zijn de screeningscriteria gunstig voor minder integere personen?

 14. The Days After Asjes…

  Geheid dat Asjes wederom vorm- en vergaderfouten gaat maken als MP. Fout 1, 2 en 3 zullen nog wel (gedwongen?) “geaccepteerd” gaan worden, maar daarna verwacht ik dat de sociale helft van het kabinet in het geweer komt en zeker de oppositie, zoals PAR waar toch heel veel mensen op hebben gestemd.
  Het staat nu al vast dat het politiek onrustig wordt en blijft, want telkens zien we als kiezer signalen van eigenbelang en voelen ons bedrogen. Het landsbelang dienen, weet u nog wel? Economische vooruitgang boeken, armoede- en criminaliteitbestrijding op de agenda zetten, toerisme een oppepper geven, kortom het land op een democratische manier regeren.

  Dat gaat met Asjes helemaal niet lukken en daarom ben ik blij dat mevrouw Cramm hierboven een heldere toelichting geeft omtrent voorgeschiedenis VDC en de directe gevolgen. Het volk verdient beter!

 15. Krijg ik nu de indruk dat behalve het grootste deel van het volk, nu ook de PS Ivar Asjes als voortrekker van anti-corruptie en als Minister President mogelijk toch ook niet zo’n goed idee vindt…?

  Willemstad – In de sede van Pueblo Soberano, Soberano City, vond gisteren een partijraadvergadering plaats. Bij het ter perse gaan van deze krant was de vergadering nog steeds gaande. Eerdere geruchten dat de partij tijdens de vergadering van gisteravond een eventuele royement van Ivar Asjes zouden bespreken, werden door partijvoorzitter Donald ‘Donny’ Balentina tegenover deze krant ontkracht.

  Vandaag houdt de partij om 14.30 uur aan de Breedestraat een persconferentie waarbij duidelijkheid zal worden verschaft over de ministersposten en wie deze zullen vervullen.

 16. Ik ben benieuw over het geen onze volksvertegenwoordigers (parlamentairs) zou gaan doen als dhr asjes of anders, welke een negatief advies voor is uitgevaardigd, alsnog tot premier-min of minister in de volgende politieke kabinet zou worden?! want als het zo zou zijn, dan kan het volk geen vertrouwen meer hebben in onze rechtstaat. want na het hele debacel schotte en de screening eisen die in november jl. zijn aangekondigd, zou een mogelijke beeindiging van z’n iemand nooit toegestaan mogen worden. zowel kan ik dat concluderen dat onze overheids organen niet betrouwbaar noch on partijdig zijn. Aldus, de drie lagen van overheids organen besmet zijn.

 17. @ Phillip Maaskamp; je kan het bericht ook hier vinden http://www.kkcuracao.com/?page_id=28365

 18. VDC:…………. Bijt niet in de hand die je voedt!!!
  U kent de uitslag van de screening al. Wat een farce.
  Curaçao zet zichzelf weer op de kaart.

  Asjes is van hetzelfde, zo niet nog van een slechter allooi als Schotte, Jamaloodin, Constantia, Hakim enz. enz. En zoiets wordt MP?????
  Inderdaad een bananenrepubliek.

 19. Asjes zal straks wel zeggen dat hij is goedgekeurd door belastingdienst, OM etc etc.
  Alsof hij nooit wat heeft gedaan. Brandschoon. Zo kennen we hem toch?

  Visa Jasjes.

  1 troost: Glenn Camelia is medeverantwoordelijk voor de screening. We gaan meemaken wat dat inhoudt.

 20. Egypte
  Syririe.
  De Curacaose bevolking kan massaal de straat opgaan om te betogen tegen de aan-
  stelling van Ivar Asjes als minister president.
  Komen 60.000 personen demostreren?
  Nee
  Dan zijn we vlug uitgepraat.
  Daarna niet meer over Ivar Asjes ouwehoeren

 21. Phillipe, de link naar het debat in de Tweede Kamer:
  https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33000-IV-73.html (flink scrollen)

 22. Conclusie mag zijn dat dit land absoluut nog niet in staat is zichzelf te besturen. Ondanks een grote hoeveelheid goedwillenden, maken de kwaadwillenden achter de schermen de dienst uit. Dat moet dus wel fout gaan, zeker als tijdperken zoals Schotte, c.q. Asjes zich alternerend aandienen. Pais kan hier een belangrijke rol spelen, door de politiek van dit eiland als partij, zo zuiver mogelijk te houden en dit ook duidelijk uit te dragen. Ze maken dadelijk deel uit van een coalitie die deels verdacht is. Dat Pais hardop moge zeggen wat haar niet aanstaat. Weglopen is kansen scheppen voor onheil.

 23. @Nardy, de link naar Tweede Kamer krijg ik niet aan de praat..hij kan t niet vinden.

 24. Het is zo makkelijk op te lossen: gewoon Gumbs weer terug op zijn rechtmatige plek. Gumbs heeft er maar liefst 4 rechtszaken voor gewonnen. Onbegrijpelijk dat zelfs dit Takenkabinet het niet wilde of kon ? regelen danwel oplossen.

  En die 15 VDC werknemers die nog steeds werkeloos maar betaald op de bank zitten?

  Bravo, kabinete Schotte en kabinete Hogde, voor deze erfenis!!

 25. @Nardy,

  helaas alles wat je schrijft is een feit.
  het VDC werkt niet.
  het OM werkt niet.
  De corruptici werken niet, behalve als ze zelf wat kunnen verdienen.
  Curacao is overgenomen door een paar maffia families…..
  Het volk deed en doet niets…..
  Nederland doet niets….
  protestacties zinloos…..niemand komt opdagen….
  straks met Asjes aan het hoofd krijgen we een Schotte II regering.
  triest, dat er niemand iets aan kan doen.

  straks stemmen met al dat mondi volk dat alleen maar gaat stemmen als ze betaald krijgen.
  krijgen we weer een corrupte regering en zo gaat de cirkel iedere keer rond.
  Wat een afgang voor Curacao….
  het credo is hou het volk dom, zodat we stemvee hebben.
  dat wordt in stand gehouden door de maffia families met onze corruptici.
  hoe dommer het volk hoe meer stemmen ze krijgen.
  staan ze weer langs de weg te lachen met hun MFK vlaggetjes op de verkiezingsdag.

  mijn hoop is gevestigd op de gouverneur, dat ze de moed heeft om dit niet te laten gebeuren.
  Adele doe je plicht!
  kan je het niet dan moet je aftreden.
  ik heb wel vertrouwen in je, dus ik heb nog enige hoop.

 26. Helder.
  Die Tweede Kamer publicaties trouwens ook.

 27. Helemaal mee eens met het ingezonden stuk, we hebben nog steeds geen schone basis om daar van uit te werken. Zo lang er allerlei dubieuze figuren op deze manier kans zien om op posten te komen welke cruciaal zijn, dan kun je weer op de ellende gaan zitten wachtten.

  Tot nu toe is gebleken dat bij alle twijfelachtige figuren het eigenbelang en dat van hun vriendjes boven dat van het landsbelang ging, waar de belangen van de nu nieuw beoogde PM liggen dat heeft hij al ruimschoots bewezen. Kan me heel goed voorstellen dat het buitenland weer naar ons kijkt met een blik van: Als ik ooit een zaak win op Curaçao dan stelt dat niets voor, want zelfs de regeringen leggen gerechtelijke uitspraken gewoon naast zich neer, koppel daaraan het dubieus elan van enkele lieden die hier aan de touwen trekken of naar het schijnt weer gaan trekken en het plaatje is compleet.

  De basis is nog steeds niet stevig genoeg om op te kunnen bouwen.