• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Curasub in action_smCURAÇAO – Voor het eerst wordt het diepe rif van Bonaire onderzocht tijdens de ‘Bonaire Deep Reef Expedition I’. Met de onderzeeër Curasub en het onderzoekschip de Chapman van het Curaçao Sea Aquarium, gaan onderzoekers van het instituut IMARES de biodiversiteit van de riffen in kaart brengen.

De verwachting is dat er nieuwe soorten voor de wetenschap gevonden zullen worden in deze haast onverkende dieptes tussen 60-300 meter. Dit onderzoek wordt verricht in opdracht van het ministerie van Economische Zaken in het kader van het gezamenlijk beheer door de eilanden en Nederland van de mariene biodiversiteit en visserij in de wateren rond de eilanden vanaf de buitengrens van de mariene parken tot en met de Exclusieve Economische Zone (EEZ).

‘Curasub’
Op Curaçao heeft de Curasub al veel duiken gemaakt onder meer met onderzoekers van het Smithsonian Institute aan boord, die diverse nieuwe soorten vissen, schelpen en krabben ontdekten. De Bonaire Deep Reef Expedition 1 zal onder andere opheldering geven of deze soorten ook bij Bonaire voorkomen of dat daar weer andere soorten voorkomen.

‘Chapman’
De Curasub wordt van Curaçao naar Bonaire vervoerd op het onderzoekschip de Chapman dat door de eigenaar van het Curaçao Sea Aquarium, Adriaan (Dutch) Schrier, aangekocht werd van de Universiteit van Puerto Rico. Dit schip is na een complete renovatie en herinrichting sinds enkele maanden klaar voor expedities en kan de Curasub te water laten. De Chapman arriveert morgen bij Bonaire en zal afmeren in de haven, waarvandaan de eerste duiken zullen plaatsvinden op donderdag. De daaropvolgende dagen zal respectievelijk vanaf de WEB pier bij Hato en vanaf de Cargill pier gedoken worden.

www.versgeperst.com