• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Daniel HodgeCURAÇAO – Volgens demissionair premier Daniel Hodge is er hoogstwaarschijnlijk olie en gas in de Curaçaose wateren. Dat zei Hodge vanmorgen in de Staten, meldt Amigoe. De premier stelde voor de landsrecherche onderzoek te laten doen naar de oliedocumenten, waar veel onduidelijkheid over is.

De discussie over de aanwezigheid van aardgas in het territorium van Curaçao loopt al jaren. De PAR zou tijdens haar bewind al onderzoek hebben laten uitvoeren na de aanwezigheid van aardgas. MFK-leider Gerrit Schotte probeerde al voor zijn aantreden als premier de documenten van eventuele olieboringen boven water te krijgen. Schotte beweerde in 2010 dat het kabinet De Jongh-Elhage drie contracten getekend heeft met olie-exploitatiemaatschappijen en dat de documenten naar olieboringen waren verdwenen.

Gaskaarten
Hodge bracht in april een bezoek aan het archief van de regering om meer informatie te krijgen over de petroleum- en gaskaarten. Tijdens het werkbezoek kreeg hij een rondleiding door de archieven van gas- en oliezaken van het vroegere Bureau Oliezaken. Dit bureau stond onder leiding van Clarck Gomes Casseres, die volgens Hodge pleit voor een proefboring om de mogelijkheid van olie en gas in de Curaçaose wateren in kaart te brengen. Hodge verklaarde vanochtend dat ook hij de drie contracten die de PAR met olie-exploitatiemaatschappijenzou hebben getekend, niet heeft gevonden. Daarom wil hij de landsrecherche inzetten.

45 reacties op “‘Vermoedelijk olie en gas in Curaçaose wateren’”

 1. Mensen
  Wat een geouwehoer allemaal over olie en gas.
  Koninklijke Shell is de grootste en meest innovatieve olieboer ter wereld.
  Koninklijk Shell zet voor de komende jaren in op brandstof winnen uit schaliegras.
  Curacao heeft niet eens geld om kerstverlichting te kopen.
  Proefboringen kosten minimaal U.S.D.100.000 per dag plus bijkomende kosten.
  Koninklijke Shell is van Curacao weggegaan.
  Juist,ja,omdat zij niets meer konden verdienen.
  Kijk in je keukenkast.
  Als je een fles olijfolie hebt dan ben je nnog geen olie-sjeik

 2. Nou alleen een dombo kan deze verhaal geloven,volgens mij als er olie ergens wordt gevonden dan wil je zo snel mogelijk profijt van nemen dan ga je de documenten aan de publiek laten zien en als de par zogenaamd documenten achterhoudt hahaha,ja ja zou je als je politiek was documenten achterhouden,je zou zelfs mee willen scoren en voor altijd mp zijn,als je aan mij vraag is het gewoon weer een verhaal om de bevolking zoet te houden op een faliet eilandje, weer een fairy tail verhaal .

 3. Waarom kocht olie-boer Ansari de Banco di Caribe, Ennia en NIB? Waarom kreeg Etienne Eis daar een top positie?

 4. In Amerika is dit anders, daar is de eigenaar van de grond ook eigenaar van de bodemschatten.
  Dus de Maffia kan GEEN aanspraak maken op de Curaçaose bodemschatten omdat dit gewoon niet mogelijk is, het is via de Mijnwet geregeld.

 5. Alle maar dan ook alle bodemschatten die in de Curaçaose bodem zitten zijn van Curaçao en Nederland. Of de bodemschatten nu in de bodem van Oostpunt of Westpunt zitten, het is en blijft gemeenschappelijk bezit van Curaçao en Nederland, zolang Curaçao bij Nederland behoort. Zie Mijnwet. Het is LANDELIJK bezit.

  Of de bodemschatten in de bodem van de tuin van Bubu of Chichi zit, maakt niet uit!
  Chichi en Bubu zijn alleen eigenaar van de oppervlakte van hun tuin en niet van de bodemschatten die bij hun in de bodem zitten.

  Laat u niet gek maken. Niemand maar dan ook niemand kan beslag leggen op bodemschatten van Curaçao en Nederland.
  In de boer uit Groningen waar ooit gas in zijn achtertuin gevonden werd is er ook niet rijk van geworden.
  Het is gewoon gemeenschappelijk bezit van Nederland.

  In Amerika is dit anders, daar is de eigenaar van de grond ook eigenaar van de bodemschatten.
  Dus de Maffia kan aanspraak maken op de Curaçaose bodemschatten omdat dit gewoon niet mogelijk is, het is via de Mijnwet geregeld.
  He he, zucht.

 6. http://www.defensie.nl/marine/hydrografie/geodesie_en_getijden/zonegrenzen/caribische_zee

  Is een nuttige link voor wie wil weten wat de “wateren van Curacao” zijn.

  Zoeken naar olie betekent investeren. Oliebedrijven willen kosten delen als ze winsten moeten delen. Curacao zal niet kunnen/willen delen in de kosten, maar wel de volle mep van de opbrengsten willen. Het zal dus nog wel even duren voordat er een overeenkomst is.

  Daarna komen er proefboringen.

  Daarna duurt het nog 10 jaar voordat we ervan gaan genieten…

 7. Als er ooit olie of gas uit deze diepe zee gehaald kan worden.
  zullen de rijke maffia families nog rijker worden en de rest kan gewoon verder blijven leven in armoede.
  het domme volk stemt toch altijd op de maffia partijen.
  want deze beloven het meest en betalen 100NAF voor hun stem.
  helaas moet ik nu zeggen dat Brinkman gelijk had dit eiland is en blijft een boevennest.

  zolang ze het volk dom weten te houden, zullen de boeven b lijven regeren.
  hoe houden ze het volk dom: papiamentu zalig verklaren….
  iemand die alleen het zalige papiaments spreekt zal nooit iets begrijpen van de wereld om hem heen.
  alle leugens worden dan geloofd!!!

 8. Raar verhaal, velen weten stellig dat er olie/gas is aangetoond. Velen hebben met de documenten lopen zwaaien. Des gevraagd kan niemand ze tonen. Welke onbenul of criminele leugenaar heeft ze zoek gemaakt?
  Geen man overboord. Politie (heeft toch weinig te doen op dit door overvallen en inbraken geteisterde eiland) gaat onderzoek doen. Nieuwe zeebodem onderzoeken zullen nieuwe rapporten produceren. Gelukkig beginnen we aan de 5 de regering in 3 jaar. De vraag of we al deze onderzoeken kunnen betalen is niet aan de orde. Het geld gaat weer binnenstromen. Arme slachtoffer bevolking!

 9. Uhm als er echt wat te vinden (halen) was zou Shell dan ooit weggegaan zijn…? Just a thought. Wel goed hoor dat iedereen weer even wordt afgeleid door deze droom van snel geld. Dan hoeven we ons tenminste niet af te vragen wat er gedaan wordt om de moord op Wiels op te lossen. Kunnen we weer allemaal lootjes kopen bij Robbie. Als het eiland zoveel geluk heeft dat we gas hebben dan zal ik persoonlijk toch ook wel een keertje de lottery winnen. En hoeven ons ook niet druk te maken over die boeve bende van MFK die de kas leeg heeft geroofd en onze aanstaande premier die zn plannetje aan het trekken is om hetzelfde te doen. Dat maakt allemaal niets uit want we hebben gas en misschien ook olie. Ach weet je Venezuela was ook zo blij toen ze al die olie ontdekten en daar heeft het ook wonderen gedaan voor de bevolking… Nog even en dan zitten er ook diamanten en goudvoorraden in de wateren. Dream on!

 10. Ik ben al oud aan het worden en vergeet namen maar tijdens de Ja/Nee kamp was er een zgn geleerde naar Curacao gekomen. deze man is ooit als topambtenaar weggestuurd en kreeg als beloning een leuke post in Brussel voor Curacao. Rutzen Martina ofzo. Deze meneer had de mening dat Curacao geen schuldsanering hoefde aan te vragen want immers er was heel veel olie in Curacao. Misschien kan deze meneer worden gevraafs waar precies deze olie is?

 11. Goed gesproken @ “Wiens @Herman brood”,Herman had geen brood omdat zijn schilderijen van curacaose olieverf waren geschildert ,sprong van het dak om dat hij het niet zag zitten om aan het Gas te gaan,de tijd zal het leren.grapje?.

 12. @ Wiens ………….. Met hoeveel PS-nicknames ben je hier vertegenwoordigd? Schotte/Wiels hebben in 22 maanden 1,1 miljard over de balk gegooid.

 13. @ Aurelius. Ik hoop natuurlijk dat het echt zo is: zou een goudmijn zijn.

  Alsjeblieft nog geen vreugdekreten, want Curacao met aan het hoofd Jasjes als staatsgevaarlijke MP zal zich dan onmiddellijk in de onafhankelijkheid storten. Je kent het stemgedrag dus dat referendum is bij voorbaat al geslaagd.

 14. @Wiens brood men eet diens woord men spreekt
  Kun jij je schrijven aan Vader Abraham Mossel nader verklaren? Ik begrijp niks van je reactie en hoewel ik geen mossel-fan ben, heb ik het idee dat Abrahamius Mytilus wel degelijk kritiek kan geven, ook op zichzelf. Daarom de vraag: verklaar je nader, want ikke niet begrijp.

 15. La Switz heeft gelijk: Pechthold maakt er in het programma Pauw en Witteman gewag van dat er olie gevonden zou zijn in de ‘antilliaanse wateren.

  Was het maar waar. Er is potdorie ook een filmpje waar Pechtold zijn excuses uitspreekt en dat hij zich vergist heeft, Hij heeft zich versproken, hij bedoelde Brazilie. Helaas kan ik dat filmpje niet meer terugvinden.

  En voor de complotdenkers: ik zal jullie voor zijn. Pechtold heeft dit niet moeten zeggen van noch Nederland, noch Curacao.

  @Beer: sinds wanneer ben jij een Suri?

 16. @George

  Suri-types? HAHA laat me niet lachen.
  Wie zaait haait op Curacao? Zijn het niet de gekozen parlementsleden van de Staten van Curacao die elkaar voor alles uitmaken.
  Dat je buitenlanders de schuld geeft ….mooie conclusie hoor!
  En over SUriname gesproken: die kent geen premier. Dus als je voortaan een land aanhaalt, weet er veel meer over voor je dingen aanhaalt welke niet helemaal kloppen.
  Mensen als jij zien nog steeds niet dat KORSOUW een multi-culturele eiland is geworden door de eeuwen heen.

 17. @Abraham Mossel, beter een ”maatpak” dan 20 miljoen over de balk voor een roestboot!

  Je ziet wat je wilt zien en sluit jouw ogen voor eigen gebreken en gebreken van jouw eigen clubje die je misschien te eten geeft. Wel de splinter in andermans ogen zien en niet de BALK in eigen ogen. Maar dat zijn we gewend hier op Curaçao.

  Wiens brood men eet diens woord men spreekt.

 18. Als er werkelijk gas en olie in de Curacaose wateren is, zal er serieus over de vraag nagedacht moeten worden: ‘Wie profiteert ervan om dit geheim te houden?’ De Nederlandse overheid niet, de Amerikaanse overheid niet en Curacao zelf al helemaal niet. Wie wel? Dat lijkt me een zeer urgente vraag en vroegere regeringen die hebben ontkent dat er gas en olie is, zouden dan heel wat uit te leggen hebben. Ik hoop natuurlijk dat het echt zo is: zou een goudmijn zijn. Het zou ook een enorm geluk zijn! Geluk is iets wat je krijgt war je eigenlijk geen recht op hebt, dat begrijpen helaas veel mensen alhier nog steeds niet. Die mentaliteit zou ook moeten veranderen, dan kan Curacao hier waarlijk van profiteren. Als, als, als… Gas en olie vind je natuurlijk niet in ‘verdwenen documenten’, maar ik volg het met nieuwsgierigheid. La Switz heeft gelijk: Pechthold maakt er in het programma Pauw en Witteman gewag van dat er olie gevonden zou zijn in de ‘antilliaanse wateren’. Nogmaals: ik hoop dat het zo is 😀

 19. Haleedieoo? daar gaan we weer,gas gas gas,de éénigste waarheid is dat we aan het GAS komen te LIGGEN met een Jasjes aan de macht. Hoe zit het eigenlijk met de nieuwe screeningswet!.

 20. @ George, aangaande je reactie op Beer. Heb je niet goed geslapen jongen? Ben je een Surinamer-hater? Je zult de Makamba ook vast wel haten… Het zijn pertinent NIET de ‘Suri-typetjes’ of de Makambas, Haitianen, Jamaicanen, Chinezen of Joden die Curacao naar de haaien helpen, maar de zo onterecht als ‘dushi hende’ omschreven YDK. Ga vananvond maar vroeg naar bed, zoetjes slapen en laat je niet bedienen door een ‘chino’ in een snek…

 21. @ VITO. Schotte en Wiels hebben beiden met die papieren lopen wapperen, die volgens jou door de PAR geheim werden gehouden. De inhoud van die papieren bleek net zo onbelangrijk als jouw reactie. Papieren met contracten tussen Curacao en diverse olieboeren om te mogen boren berusten op pure fantasie en zijn er gewoon niet.

 22. Het staat hier toch zwart op wit vermeld. Wie liegt nu?
  Dit soort dingen gebeuren als je kleuterleiders etc. het land laat besturen.

  https://www.versgeperst.com/nieuws/108901/mfk-wil-opheldering-gasboringen.html

 23. Laat Hodge c.s. de volgende link maar niet lezen!
  http://www.davidicke.com/forum/showthread.php?t=230115

  Er staan zelfs foto’s op dat er geboord wordt voor de kust bij Plaza.
  Of is R.Wederfoort een alias van J. Baselmans?

 24. @Beer, jaloers omdat jij het nooit zover zal schoppen?

  Haat omdat je niet op Curaçao mag wonen en werken?
  Haat omdat je geen overheidsbaan kan vinden op Curaçao?
  Haat omdat Suriname jou niets te bieden heeft?
  Probeer maar premier van Suriname te worden en laat Curaçao met RUST!

  Het zijn Suri-typetjes als jij die haat zitten te zaaien op ons eiland.
  Ga het CV van jou Suri-leider maar napluizen.
  Je bent ziek van haat en jaloersheid even ziek als jou Suri-leider.

 25. Als er 3 documenten zijn over grondboringen naar olie met 3 bedrijven waarom houdt de vroegere regering PAR dan alles geheim dat wil ik wel weten.

 26. Zal dhr Hodge ook onderzoek laten doen naar de verdwenen documenten uit het Forti na het gedwongen val van het kabinet Schotte. Of is dat niet belangrijk genoeg. Het volk heeft verder niks meer gehoord van die verdwenen kapitalen uit de BV’s van de regering of zijn die niet zo belangrijk meer. Wanneer ze al dat olie uit de grond hebben gehaald dan zal Curacao op zijn vesten gaan trillen. Kijk maar naar aardbevingen in Venezuela en Iran.

 27. In de Amigoe van vandaag staat dat hij het over Schotte heeft. Deze schijnt kopieën van oliecontracten gezien te hebben maar wilt verder niets vertellen over deze kopieën.
  Wie A zegt moet ook B zeggen.
  Dus laat Schotte maar vertellen waar deze kopieën zijn …gebleven…
  Iedereen wil het nu weten.

  Wie A zegt moet ook B zeggen!

 28. Olie en gas zijn een essentieel onderdeel van verkiezingen in Curaçao. Het hoort
  bij het politieke gezelschapspel : Jezelf Rijk Rekenen”
  Beschouw deze opmerkingen van Hodge maar als zijn politieke testament, nu het eind van zijn periode als MP in zicht is. Verwarring en stabiliteit zijn elkaars vijanden.

 29. Is het niet beter de landsrecherche de moorden o.,a. op Wiels en vele abdereb te laten onderzoeken. Of is Hodge van plan het allemaal zo te laten.

 30. Asjes dient ontslag in als Statenlid en maakt zich op voor premierschap.

  uit de brand ben je met zo’n onbenul
  Schijnbaar maakt het niets uit Jasjes op kosten van de gemeenschap te laten aan meten.
  What a shame!!!!!!

 31. ‘Curacao has become a fantasy island’. Om inzicht te krijgen in de aanwezigheid van gas en olie zal de landsrecherche onderzoek doen naar oliedocumenten. Of de demissionaire premier is oliedom of hij leeft in een complete fantasiewereld. Tenslotte nog een derde mogelijkheid de arme man is bedwelmd door de gassen die de Isla uitstoot.

 32. Hodge hoopt Asjes een voorzetje te geven in het kader van brood & spelen, waar het volk naar verlangt. Om te voorkomen dat er te veel protest komt tegen zijn premierschap.

 33. Is al vaker gezegd, die olie is van ISLA en lekt uit Bullenbaai en Schottegat.
  En het gas is van mijn flatulentie vanwege deze verhalen.

  Hodge laat zich als een ware PS-er kennen.
  In plaats van naar de olie en gas te zoeken, gaat hij zoeken naar papieren waarvan men denkt dat ze bestaan.
  Waarschijnlijk ook een studie aan een kunstacademie gedaan…….

 34. Waar maken wij ons druk om (eige;lijken) op graven! gerrit de raaf

 35. Ai mi Dios… Here we go again

 36. Om je ziek te lachen, wat een soap is dit hele gas en olie gebeuren, nu gaan we de recherche er bij halen, de PM heeft zelf al in de archieven lopen zoeken. Schotte heeft ook al eens met papieren staan wapperen en iedereen is zo langzamerhand verdacht. Alsof je hier zonder dat het opvalt, ineens alle gas (als het er is) weg zou kunnen halen.

  Intriges, spanning en sensatie, het zou een aflevering uit Dallas kunnen zijn. Curaçao is een dorp, met een hoop geouweH, verdachtmakingen en met een hoop mensen die het “zeker en zuiver” weten, maar niets op tafel kunnen brengen.

  Hetgeen er dus tot nu toe bekend is dat is dat er een onderzoek is gedaan en dat er “mogelijk” gas onder het plateau richting Venezuela (Aruba zijde) zit als ik het me goed herinner. We zijn ons allemaal aan het rijk prijzen voor iets wat niet duidelijk is, wat een giller.

 37. @ Huh. Zorro dat, was de vraag niet. De vraag was, ”waar zijn de contracten gebleven?”

  Spijtig dat je hier bent neergestreken als een hersenloze vogel. Het is misschien jouw vraag maar niet de mijne. Dat boeit mij niet, want er zijn geen contracten. Ik heb het over de opmerking van Hodge zoals die in de kop- van het artikel vermeld staat. Je moet dus bij Hodge zijn, als jij als enige hier verward bent.

 38. Vermoedelijk zit er olie en/of gas in de grond onder de wateren rondom Curacao ?

  Vermoedelijk gaat het morgen niet regenen, maar kan ook zijn dat het wel regent !

  Zo lust ik er nog wel een paar.

 39. Gewoon even een copietje bestellen in Texas.. Is niet zo ingewikkeld..

  Hydrocarbon Potential of the Aruba and Western Curacao Basins, Offshore Venezuela

  Hamed Z. El-Mowafy, Paul Mann, and Alejandro Escalona
  Institute for Geophysics, Jackson School of Geosciences, The University of Texas at Austin, C1140, Austin, TX

 40. @Zorro dat, was de vraag niet. De vraag was, ”waar zijn de contracten gebleven?”
  Je probeert verwarring te zaaien, zoals altijd. Typisch.

 41. @Pfff, hoezo vermoeiend? Dhr. Hodge doet gewoon wat hij moet doen, het is zijn werk!

 42. gezien de huidige olieprijzen en de anti USA van onze buren, was er dan al lang geboort.

 43. Laten we eerst maar eens kijken of het te ontginnen is met een winstgevende exploitatie. Dat kunnen we zoals alles met een gerust hart overlaten aan onze nieuwe MP Jasjes. Iemand anders zal moeten uitzoeken hoe hij in vredesnaam door de screening is gekomen.

 44. Goedzo, dit moet onderzicht worden. Wat niet van jou is mag je niet weggeven.
  Waar blijft Zorro nu???
  Heeft de PAR toch wat te verbergen? Als ik het niet dacht!

 45. Pfff, vermoeiend weer. Sjeik Hodge dus 🙂