• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Gebouw Openbaar MinisterieCURAÇAO – Het Openbaar Ministerie (OM) eist twintig jaar celstraf met aftrek van voorarrest in de  zaak-Gensley Jacinto Pieter. De 25-jarige Q.L. wordt ervan beschuldigd dat hij op 24 oktober 2011 de 32-jarige Pieter heeft doodgeschoten. Het OM gaat uit van een afrekening.

 
Volgens L. was hij die bewuste dag bij verschillende familieleden. ‘s Avonds ging hij naar Bandabou. Zijn vriend Reggie Kani, sinds 2011 verdwenen en vermoedelijk vermoord, had daar een appartement. L. sliep echter in zijn auto om Kani en zijn omgeving ‘niet in problemen te brengen’. L. stelt dat twee vroegere vrienden hem op willen laten draaien voor de moord.

Bewijsmateriaal
Het OM heeft als belangrijkste troef de getuigenis van Pieter. DNA- en sporenonderzoek leverden niets op, net als de telefoontaps. L. en Pieter kenden elkaar. Het motief zou wraak zijn voor de moord op Albert Kani in oktober 2011. De ex van Pieter werkte bij de kapper waar Kani werd vermoord en zou de daders getipt hebben over Kani’s aanwezigheid. Het OM voerde ook verklaringen van ooggetuigen en medegedetineerden aan, die door de verdediging om meerdere redenen als onbetrouwbaar werden weggezet.

Meerdere zaken
L. stond ook terecht vanwege verboden wapenbezit (wat hij toegaf), daarnaast inbraak, diefstal, heling van 46 laptops bij VSBO Maris Stella en het bezit van een kneedbare springstof. Dat laatste kwam aan het licht op initiatief van de verdachte. Advocate Saran Inderson eiste vrijspraak van alle delicten, op wapenbezit na. Ze vindt dat het proces is gebaseerd op veel ‘gebakken lucht’, voor moord of doodslag is in haar ogen onvoldoende bewijs. Dat rechtvaardigt de anderhalf jaar voorarrest van L. niet, aldus Inderson. Inzake de gestolen laptops en het explosief heeft L. op cruciale momenten een oneerlijk proces gekregen, vindt ze. “Hij is een aantal keren niet op zijn rechten gewezen.” Ook hekelde ze dat de verdediging stukken laat kregen opgestuurd.

Onbetrouwbaar
Het OM vond de verklaringen van L. onbetrouwbaar. L.’s broer verklaarde dat hij L. op de dag van de moord niet gezien had, in tegenstelling tot wat L. beweerde. De officier van Justitie vond ook dat L. erg ‘strategisch’ omging met zijn zwijgrecht. Op een aantal vragen gaf hij geen antwoord. Daarnaast viel het de officier op dat L. juist Kani opvoerde als gezelschap, iemand die dat hoogstwaarschijnlijk niet kan ontkennnen of bevestigen. Omdat L. volgens haar de nabestaanden ‘onherstelbaar verdriet’ heeft aangedaan, kwam het OM tot een eis twintig jaar celstraf. Strafkorting vond de officier niet op zijn plaats ondanks het verweer van Inderson.

Schietpartij
Pieter haalde ‘s avonds de opbrengst van loterijen op en zat in een geparkeerde auto bij Catia Snèk in Kanga toen twee mannen hem van dichtbij beschoten. Hij is in kritieke toestand naar Colombia gebracht, waar hij op 15 december 2011 overleed aan zijn verwondingen. Voor zijn dood verklaarde Pieter dat L. de schutter was, maar de andere schutter kon hij niet zien. De moord zou een afrekening in het criminele circuit zijn. L. vreest sindsdien voor zijn leven. Hij werd vandaag door gewapende agenten binnengebracht, die bivakmutsen en kogelwerende vesten droegen.

www.versgeperst.com