• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Foto Nico van der Ven: Ronald PlasterkCURAÇAO – De Koninkrijksconferentie in juni op Aruba wordt vervangen door een informeel beraad.”We hebben gezamenlijk besloten eens vertrouwelijk met elkaar te overleggen.” Dat nieuwtje bracht minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) vrijdag, meldt Caribisch Netwerk.

Plasterk gaf aan dat de vier landen niet per se vast te willen houden aan een ‘formele georganiseerde sessie’: “We gaan nu informeler met elkaar spreken, dat kan openhartig en is nuttiger dan een formele bijeenkomst”, aldus de minister. Volgens de minister hebben de werkgroepen die de basis vormen van de Koninkrijksconferentie ook ‘niet zoveel vorderingen gemaakt’.

Beslissende momenten

Bij elkaar komen is wel belangrijk, ook zonder officiële Koninkrijksconferentie, vindt de minister: “De landen staan nu voor beslissende momenten dus daarom is het wel belangrijk om met de drie andere landen in het Koninkrijk, Aruba, Curaçao en Sint Maarten, te spreken over de toekomst. We willen kijken naar waar we nu staan en wat we in de toekomst van elkaar verwachten.”

Officiële ontmoetingen
Het lijkt erop alsof de landen in het Koninkrijk steeds minder waarde hechten aan officiële ontmoetingen. De Koninkrijksconferentie werd oorspronkelijk juist in het leven geroepen om na de staatkundige vernieuwing een bijeenkomst te hebben om gezamenlijk over zaken als buitenlandbeleid en toekomstvisie te spreken. De conferentie in juni zou pas de tweede conferentie zijn geweest (de eerste was in 2011). Ook het halfjaarlijkse Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) vindt sinds 2010 in de praktijk hooguit een keer per jaar plaats. Uiteraard is er tussentijds wel op allerlei andere manieren voortdurend overleg tussen de landen.

Jamila Baaziz van Caribisch Netwerk in gesprek met Ronald Plasterk:

10 reacties op “Koninkrijksconferentie wordt Koninkrijksberaad”

 1. @ Peter Bon Ze zullen elkaar vol liefde met wat glazige ogen elkander aanstaren. De volgende dag, als de bedwelming der rum is uitgewerkt en de katterige realiteit onder ogen wordt gezien, gaat men maar weer snel weg. Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was 😀

 2. Samenwerking is veranderd in “elkaar diep in de ogen kijken”. Ik denk dat wij als bewoners van het land Curaçao hiermee echt vooruit gaan.
  Wat een onbenullig gedoe op kosten van de gemeenschap.

 3. @Huh, op 27-05-2013 om 16:48
  Heb jij thuis, op school, op je sportclub, op je werk of waar dan ook geleerd wat “samenwerken” betekend?
  Wat voor rapportcijfer geef jij het oude kabinet Schotte voor “samenwerken” ?
  Ik heb het vermoeden dat het op de vingers van 1 hand is te tellen !! Dus hooguit een 4 !
  Weet je dat het met Curaçao een heel stuk beter zou gaan indien politici hun eigen belang nu eens ondergeschikt zouden maken aan het LANDSbelang !! Daarvoor moet er “samen gewerkt” worden. Maar als mensen moeten “samenwerken” komen ieders zwakheden boven drijven met een grote kans dat je door de mand valt!! Haha, dan blijkt de ongeschiktheid van sommigen cq politici. Denk hier maar eens goed over na.

 4. “en wat we in de toekomst van elkaar verwachten.” Ik vermoed Eurotekens in de ogen van sommige aanwezigen.
  “Het lijkt erop alsof de landen in het Koninkrijk steeds minder waarde hechten aan officiële ontmoetingen.” Ehhhh, in een officiële ontmoeting moeten zeker harde afspraken worden gemaakt en doelen worden gesteld met mijn handtekening eronder? Ehhhhh en dan ben ik daarvoor uiteindelijk de verantwoordelijke??? Waat? alleen ik?? Ehhhh kunnen we dan niet alleen gewoon maar samen wat gaan drinken dan??

 5. Goede Curacaose traditie, we noemen het anders en dan loopt het beter!

  PSC wordt KAP, de UNA heet nu anders, we hadden zo’n straatje in Punda wat ineens naar de naam van die CD zaak moest gaan heten, hierdoor wordt alles beter!!!!

  Als we Asjes een andere naam geven gaan we misschien ook ineens van hem houden……
  Of zou hij daar zelf straks mee komen?

 6. @ Huh. Lees je eerst eens goed in over onderlinge samenwerking en je komt vanzelf bij Wiels als woordvoerder van Curacao terecht. Je bent echt vermoeiend en ondeskundig.

 7. @Zorro, nee Zorro, het is voor jou vloek en de PAR een vloek anders zeg je het niet.
  Praat a.u.b. voor jezelf en niet voor ”Curacao”.

 8. Hoor ik hier het woord “samenwerking” zachtjes fluisteren, dat voor Curacao een vloek is.

 9. Tja de Nederlandse ambtenaren willen niet dit plezierreisje naar Aruba missen!!

 10. Hmm, we kunnen natuurlijk wel ontspannen met elkaar gaan praten, niets mis mee. Echter we vergeten iets te makkelijk dat een officiële bijeenkomst ook niet mogelijk is omdat de diverse commissies en werkgroepen die in het leven zijn geroepen, niet klaar zijn, of zelfs helemaaaal niet klaar zijn.
  ” Niet zoveel vorderingen gemaakt” heet dat dan netjes, met andere woorden we hebben geen bal gedaan. Zo schiet het dus echt niet op.