• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Ronald PlasterkCURAÇAO – Zorgen om Sint Maarten, de naweeën van de moord op Helmin Wiels op Curaçao en kansarme jongeren stonden centraal bij de bijeenkomst van Vereniging Antilliaans Netwerk met minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk afgelopen vrijdag. Dat meldt Caribisch Netwerk.

“Politiek en financieel is de situatie op Sint Maarten zorgelijk”, vindt Plasterk. Volgens hem zal het moeilijk worden om de financiële situatie van Sint Maarten in 2013 nog te veranderen, omdat de begroting van het land nog steeds niet is goedgekeurd. “Maatregelen kunnen al bijna geen effect meer sorteren waardoor wellicht een nieuw gat in de begroting zal ontstaan.” Hij vind het opvallend dat de grote geldstromen in het land niet overal terechtkomen: “Er is op Sint Maarten veel cashflow vanuit de private sector. Het zou goed zijn als dat geld iedereen ten goede komt.”

Curaçao
Voor Curaçao ziet Plasterk spannende tijden met de komst van een nieuw kabinet waarvan hij hoopt dat het de ingeslagen ‘verstandige koers’ doorzet. Ook de bouw van een nieuwe ziekenhuis en de problematiek rond de Isla-raffinaderij noemt hij als uitdaging voor het land. De moord op Wiels noemde Plasterk opnieuw afschuwelijk. De kritiek dat hij ‘naïef’ zou zijn wat betreft Wiels, weerspreekt Plasterk: “Uiteindelijk gaat het erom wat iemand doet als het moment daar is. Wiels heeft dat goed begrepen en dat zal ik blijven zeggen.”

Kansarme jongeren
Hoewel het, zeker sinds het vorige week gepubliceerde Unicef-onderzoek. duidelijk is dat de kinderrechten op de eilanden te wensen overlaten, verdient ook de benarde positie van kansarme jongeren op de eilanden en in Nederland meer aandacht, vindt het publiek. Jongerenwerkers uit Capelle aan de IJssel geven aan dat laagopgeleide jongeren het vaak niet redden in Nederland, omdat ze slecht geïnformeerd zijn over hoe alles er werkt.

Toekomst
De jongerenwerkers pleiten voor meer kansen op de eilanden zelf en ook voor meer informatie over Nederland, zodat jongeren eerder geneigd zijn hun toekomst op hun eigen eiland vorm te geven. Plasterk geeft aan hieraan een steentje bij te willen dragen. Er waren ongeveer 80 belangstellenden aanwezig bij de bijeenkomst in het Bijlmer Parktheater.Ronald Plasterk

Foto’s: Nico van der Ven

9 reacties op “Zorgen St. Maarten, Curaçao en kansarme jongeren”

 1. @ Paulina, op 27-05-2013 om 14:17

  Daar gaan we weer!! Niets is gemakkelijker dan te wijzen met het vingertje naar een ander: “Als jullie NL’ers jullie eigen taal niet goed beheersen, dan zijn de Antillianen wel vergeven.”
  Jammer dat jij hier geen inhoudelijke reactie geeft en mogelijke oplossingen voor de geconstateerde problemen noemt.
  In plaats daarvan ga jij hier zitten mierenneuken over: “Nederlands: 1. KOFFER is tegenwoordig BAGAGE ( engels baggage), ” Een koffer is nog steeds een koffer! Een koffer kán bagage zijn, maar bagage kan veel meer inhouden dan alleen een koffer! Een doos, een hengel of een surfplank kan tot je bagage behoren.
  2. LANGSGAAN is tegenwoordig PASSEREN ( papiaments pasa). Bij iemand langsgaan betekent dat je er op visite gaat. Met de auto de grens of een benzinestation passeren betekent dat je er voorbij rijdt ! Tevens kun je in deze laatste situatie zeggen dat je er bent langs gegaan.

  U HEBT is tegenwoordig U HEEFT. Hoe kom bij deze onzin?? Ga volgende keer aub eerst eens Googlen. Dan lees je: Antwoord. Beide werkwoordsvormen zijn correct. Bij de keuze tussen u heeft en u hebt kunt u uw eigen voorkeur volgen.

  Telkens maakt NL een nieuwe woordenboek met Engelse en Spaanse woorden in, omgebouwd tot Nederlandse versie, begrijp je dan dat Nederlands geen sterke taal is?! Wat jij noemt “sterke taal” bestaat niet.

  “Engels en Spaans is de belangrijkste taal wereldwijd. Nedrelands alleen in NL belangrijk, buiten NL is die taal (Nederlands) onbekend. Dus ik zou NL als 4e taal plaatsen, na Engels, Spaans en Papiaments.” Als je iets niet weet dan is dat niet erg, maar ga dan vervolgens hier geen onzin schrijven omdat jij denkt dat je het wel weet! Je hebt toch een computer? Dan vind je via Google o.a. http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands . “Het Nederlands is een West-Germaanse taal en de moedertaal van de meeste inwoners van Nederland, België en Suriname. In de Europese Unie spreken ongeveer 23 miljoen mensen Nederlands als eerste taal, en een bijkomende vijf miljoen als tweede taal. Verder is het Nederlands ook een officiële taal van de Caraïbische eilanden Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, terwijl er nog minderheden bestaan in Frankrijk, Duitsland en in mindere mate Indonesië, en nog ruim een half miljoen sprekers in de Verenigde Staten, Canada en Australië.” Zo, nu jij weer. Als ik iets niet weet dan zoek ik het gewoon op, is zo gebeurd en je leert weer eens wat.

  Ik citeer: “Er is geen enkele werkgever die zit te wachten op mensen die geen fatsoenlijke brief of e-mail kan schrijven”.

  Dat is puur een argument/excuus van de werkgevers om hun eigen volk (wit met blauwe ogen) aan te nemen. Je bedoelt een dom blondje?? Die de pil gebruikt omdat ze anders niet weet welke dag het is?? Dus een goede brief schrijven met een buitenlandse afkomst/achternaam zal altijd een excuus blijven voor een werkgever om een buitenlander niet aan te nemen. Jij zoekt excuses omdat JIJ niet wilt veranderen onder het mom van het helpt toch niet want ik ben een buitenlander en die nemen ze toch niet aan! Inderdaad, voor jou 100 anderen tenzij JIJ er voor zorgt dat je minstens net zo goed bent als die anderen en ze niet om je heen kunnen. PS, ik probeer in mijn vakgebied ook de beste te zijn zodat ze niet om mij heen kunnen! Kwaliteit wint op den duur altijd. Maar ik vind het mooi zo. Als jij niet vooruit in je leven wilt dan is dat jouw keuze maar ga daar niet een ander de schuld van geven!

 2. @ Marco

  Als jullie NL’ers jullie eigen taal niet goed beheersen, dan zijn de Antillianen wel vergeven. Nederlands: 1. KOFFER is tegenwoordig BAGAGE ( engels baggage), 2. LANGSGAAN is tegenwoordig PASSEREN ( papiaments pasa). Er zijn nog veel voorbeelden

  U HEBT is tegenwoordig U HEEFT. Telkens maakt NL een nieuwe woordenboek met Engelse en Spaanse woorden in, omgebouwd tot Nederlandse versie, begrijp je dan dat Nederlands geen sterke taal is?!

  Engels en Spaans is de belangrijkste taal wereldwijd. Nedrelands alleen in NL belangrijk, buiten NL is die taal (Nederlands) onbekend. Dus ik zou NL als 4e taal plaatsen, na Engels, Spaans en Papiaments.

  Ik citeer: “Er is geen enkele werkgever die zit te wachten op mensen die geen fatsoenlijke brief of e-mail kan schrijven”.

  Dat is puur een argument/excuus van de werkgevers om hun eigen volk (wit met blauwe ogen) aan te nemen. Dus een goede brief schrijven met een buitenlandse afkomst/achternaam zal altijd een excuus blijven voor een werkgever om een buitenlander niet aan te nemen.

 3. Wat te doen? Thierry Apoteker Consultants (TAC) door de regering hiervoor ingehuurd, stelde vast dat het onderwijs niet “matcht” met wat we nodig hebben. Ook hier hebben we de Nederlandse schooltypen gekopieerd en de leerlingen mogen zelf kiezen. Vrijheid blijheid.

  TAC stelt dat het elders in de regio anders werkt. Daar is het onderwijs geënt op de dominante bronnen van inkomsten en zijn daar de opleidingen en vakken op afgestemd. We steken als land wel veel geld in onderwijs, maar het werkt verkeerd uit: en “…the relative salaries of teachers in Curacao are comparatively higher than those in comparative economies in the region” . Ik zie de vakbonden al weer steigeren.

  Ons onderwijs is niet Caribisch en de salarissen te hoog. Het feit dat we met drie talen werken leidt ertoe dat we er geen een goed doen. In deze regio is Spaans of Engels de voorkeur. Kiezen , niet kwakkelen. En knopen doorhakken. Wie doet Onderwijs in de regering?

 4. Voer op de Antillen het aloude bekende LTS/MTS weer in, zie de aantallen ”oude jongeren” van enkele jaren her die deze vorm van onderwijs hebben genoten, zijn allen op hun pootjes terecht gekomen en niet vervallen in de criminaliteit.
  Laten we eens eerlijk zijn en kijken waarom deze jongeren kansarm worden genoemd, ze kunnen niet mee in het reguliere onderwijs maar er wordt hen ook Niets anders geboden om zich in te scholen.

  Verder zou het niet misstaan om de werkelijk onverbeterlijke jongeren in een soort ”strafkamp” onder te brengen en hen enige discipline en orde bij te brengen ipv hen op te sluiten tussen geharde-crimi”s waar ze alleen maar verder af zullen zakken en juist onhandelbaarder worden..

 5. HOE word je een kansarme jongere? Als je de “kans” voor scholing niet hebt gekregen óf niet met beide handen hebt aangepakt. Tegen die jeugd die er op school met de pet naar gooit of de school voortijdig verlaat zal toch harder moeten worden opgetreden om ze duidelijk te maken waarom scholing toch echt belangrijk is. Ik heb eens gelezen dat Antilliaanse studenten aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam graag bijles in de Nederlandse taal wilden hebben omdat zij die niet goed beheersen!! Dit moet toch een duidelijke boodschap aan het huidige onderwijs hier zijn? Jammer voor het Papiamentu maar daar heb je internationaal gezien niets aan dus moet je hier Nederlands en Engels als hoofdtalen verplicht stellen vanaf jonge leeftijd. Er is geen enkele werkgever die zit te wachten op mensen die geen fatsoenlijke brief of e-mail kan schrijven, tenzij je tomaten wilt plukken of asperges steken enzovoort……

 6. @ Mitar Blanki & Ne. Ik schreef niet voor niets: ‘…en ik kan hem geen ongelijk geven…’ Plastkerk zal natuurlijk waar het kan een pluimpje geven, een veer in de aangewezen lichaamsopening steken, etc, etc. Pure show natuurlijk. Nederland wil en kan(!) niet financieel meer helpen. Succes aan ons allen op deze klif. Nu MOETEN we het zelf doen: nos mester hasi nos mes…

 7. Plasterk stond erbij en keek ernaar. Aan het eind van de rit zal hij zeggen: het is zo verschrikkelijk jammer dat St. Maarten het niet heeft gered. Maar we konden er niets aan doen. Men wilde niet luisteren. Er is ook nog zoiets als wie niet luistert moet voelen, Plasterk.

 8. @Aurelius, wij moeten het zelf doen!
  Verwacht jij dan dat hij met Nederlands belastinggeld ons in de watten gaat leggen, in deze tijd?

  Curacao moet ZELF zorgen voor haar belastinginkomsten.
  Op Curacao betaalt men heel weinig belasting.
  Nederland kan alleen ”helpen” door te zorgen dat men op Curacao evenveel belasting gaat betalen, zoals op Bonaire.

  Maar ja, dan schop je gauw tegen heilige Curacoase huisjes.
  Het is niet ”we” kunnen het niet, maar ”we” willen het niet. En wanneer iemand opstaat om het toch te doen word letterlijk en figuurlijk kapot gemaakt door de elite en haar bomba’s.

  Maar het is wel de elite die als eerste begint te jammeren over criminaliteit. Die heeft geen flauw benul wat er leeft onder de mensen.

  Ze willen kost wat kost weer aan de macht komen om hun rijkDOM veilig te stllen via hun bomba’s.

 9. Hij gaat niks doen en ik kan hem geen ongelijk geven…