• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

ColombiaansevlagCURAÇAO – De Colombiaanse regering en de linkse guerrillabeweging FARC hebben een akkoord bereikt over landhervorming. Beide partijen spreken van een belangrijke stap in hun langzaam voortschrijdende vredesoverleg in Cuba.

 
Bijzonderheden over het akkoord zijn niet bekendgemaakt, maar volgens beide partijen heeft het betrekking op eigendomsrechten, toegang tot het land en ontwikkeling van de infrastructuur op het platteland. “Deze overeenkomst zal het begin zijn van een radicale omvorming van het platteland”, zeggen de onderhandelaars vandaag in een gezamenlijke verklaring.

Overeenstemming
De partijen moeten nog overeenstemming bereiken op vijf andere terreinen, waaronder de politieke reïntegratie van guerrillastrijders van de FARC. Beide partijen benadrukken dat de concessies pas definitief worden als er een volledig vredesakkoord is bereikt. Maar ze zijn, in elk geval voor een dag, optimistisch omdat een zo belangrijke stap als landhervorming kon worden gezet.

Kwesties
“Vandaag hebben wij een echte kans om vrede te bereiken door middel van een dialoog”, zei regeringsonderhandelaar Humberto de la Calle. “Dit proces ondersteunen, is geloven in Colombia.” FARC-onderhandelaar Ivan Marquez liet weten dat nog verschillende kwesties rond de landhervorming uitgewerkt moeten worden. Volgens een betrokkene bij het overleg gaat het onder meer over de precieze omvang van het land waar de hervorming over gaat. Een andere kwestie is de eis van de opstandelingen dat maar een beperkte hoeveelheid grond in buitenlands bezit mag komen. De verschillende kwesties zullen in de komende weken nader worden besproken.

Oplossingen
Andere zaken die nog moeten worden opgelost wanneer de twee partijen volgende maand weer om de tafel gaan zijn de drugshandel en compensatie voor slachtoffers. De Colombiaanse regering houdt er vooralsnog aan vast dat leiders van de opstandelingen als onderdeel van een vredesakkoord gevangenisstraf accepteren.

‘Spoed-vredesproces’
De onderhandelingen zijn in oktober in de Noorse hoofdstad Oslo geopend en vervolgens voortgezet in Cuba, met Cuba en Noorwegen als toezichthouders. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos zegt dat er voor november een akkoord moet zijn; hij hoopt in 2014 herkozen te worden. FARC-commandant Jorge Torres Victoria, alias Pablo Catatumbo, noemt het door Santos aangegeven tijdsbestek niet realistisch. “Wij willen geen spoed-vredesproces”, zei hij in een interview met het Colombiaanse tijdschrift Semana. “Er zijn nog talrijke grote kwesties waar wij het nog niet over eens zijn.”

Vierde poging
Het overleg in Havana is al de vierde poging sinds de jaren tachtig om vrede te bereiken in Colombia. De oorlog in het land begon in 1964. De FARC is sinds 2000 aanzienlijk verzwakt, maar de rebellen zeggen nog altijd een macht te zijn waar rekening mee moet worden gehouden.

© Novum

www.versgeperst.com