• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

regenCURAÇAO – De hevige regenval van de afgelopen weken blijft Suriname parten spelen. Grote delen van Paramaribo staan nog steeds blank. Vooral het oosten van het land is zwaar getroffen. Nog steeds wachten daar zo een driehonderd mensen om terug te kunnen keren naar hun huizen.

President Desi Bouterse bezocht woensdag het rampgebied langs de buiten zijn oevers getreden Cotticarivier. Hij werd enthousiast onthaald door de dorpelingen. “Niemand had voorzien dat er zo veel water zou neerkomen. Mijn bezoek toont alvast aan dat we meeleven met de mensen die in nood verkeren. Samen met de regering zal bekeken worden hoe dit in de toekomst kan worden vermeden”, zei Bouterse.

Opties
Een van de opties zou zijn om alle dorpen langs de rivier samen te voegen tot een nieuwe leefgemeenschap, die verder van de oevers zou worden herbouwd. Veel inwoners willen echter liever niet verhuizen omdat ze al generaties lang op dezelfde plek wonen.

Hulp
Het leger zorgde voor voedsel en drinkwater en ook enkele bedrijven deelden hulpgoederen uit. Veel getroffenen zijn nu al een week lang hun huis ontvlucht. De nacht brengen ze door in een voetbalstadion in Moengo, het grootste dorp in het gebied. Ze vrezen dat plunderaars intussen hun slag slaan in de verlaten dorpen.

Onverantwoord verkavelen
In het parlement van Suriname werd de minister van openbare werken gisteren aan de tand gevoeld. De parlementsleden wijten de wateroverlast niet alleen aan de hevige regenval, maar ook aan het onverantwoord verkavelen van moerasgebieden en de gebrekkige controle bij bouwwerkzaamheden.

Gebrek aan geld
De minister verdedigde zich door te stellen dat zijn ministerie kampt met een ernstig gebrek aan geld. “Wij zijn continu bezig met onderhoudswerken in het hele land. Niemand kan zeggen dat er niets wordt gedaan. Er is echter veel geld nodig om het probleem structureel op te lossen.” De meteorologische dienst van Suriname verwacht ook de komende dagen zware buien en onweer.

© Novum

www.versgeperst.com