• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Tanja NijmeijerCURAÇAO – De FARC zoekt informeel contact met de VS om uitlevering van kopstukken van de Colombiaanse guerrillabeweging, onder wie de Nederlandse Tanja Nijmeijer, te voorkomen. Dat meldt de Colombiaanse krant El Espectador. De FARC ontkent de beweringen vandaag in een reactie.

De krant schrijft op basis van bronnen die anoniem willen blijven dat de FARC via derden contact zoekt met de Amerikaanse ambassade. Het doel zou zijn te praten over de uitleveringsverzoeken van de VS die tegen 52 ‘guerrillabazen’ lopen. Een van die leiders zou Nijmeijer zijn. Ook wil de beweging proberen FARC-commandant Simon Trinidad, die in de VS vastzit, aan de onderhandelingstafel in Havana te krijgen.

Drugshandel
De meeste FARC-leden worden door de VS gezocht vanwege drugshandel. Tegen Nijmeijer loopt een uitleveringsverzoek omdat zij wordt verdacht van medeplichtigheid aan de ontvoering van drie Amerikanen in de Colombiaanse jungle in 2003. Zij kwamen vijf jaar later vrij.

Besprekingen

De arrestatiebevelen die in Colombia tegen Nijmeijer en andere FARC-leden lopen zijn tijdelijk opgeschort om vredesonderhandelingen met de Colombiaanse regering in Cuba mogelijk te maken. Deze besprekingen, waar Nijmeijer aan deelneemt, gingen in november van start. Als het tot een vredesakkoord komt is het voor de FARC-top van belang te weten of zij bij terugkomst in Colombia niet worden uitgeleverd.

Akkoord

Zondag eindigt de negende onderhandelingsronde in het vredesproces. Volgens persbureau AFP wordt gespeculeerd dat er op die dag een akkoord wordt aangekondigd over landbouwhervormingen, waarover de afgelopen maanden is gesproken. De FARC wil dat landbouwgrond wordt teruggegeven aan ontheemde boeren. In de eerste week van juni zouden de besprekingen worden hervat.

© Novum

3 reacties op “‘FARC wil uitlevering Nijmeijer voorkomen’”

  1. De uitlevering kan Colombia zelf regelen en voorkomen. Het enige lastige is dat ze dat niet moet proberen te gaan reizen. Overigens is uitlevering zelf niet altijd zo beroerd als wordt gedacht. NL heeft bijvoorbeeld de deal met de USA dat veroordeelden de straf in NL kunnen uitzitten naar NL maatstaven. Geen idee of Curacao daar ook in meedoet. Laatst was er iemand die zijn uitlevering naar de USA tegen kon houden. Maar als die de grens over gaat en elders wel wordt uitgeleverd, blijft hij in USA zijn straf uitzitten. Weet wel wat ik liever zou doen. Toch eens nagaan of Curacao met dit verdrag meedoet.

  2. en lever deze knuffel-terrorist na het uitzitten van haar straf ook maar uit aan het international strafhof voor de door haar bekenden kindermoord

  3. Moordenaars horen achter tralies.