CURAÇAO – Desi Bouterse is de populairste presidentskandidaat blijkt uit een steekproef van Stichting Enquête Statistiek en Onderzoek Suriname (Sesos). Ruim 42 procent van de kiezers wil hem weer als president, circa 30 procent geeft de voorkeur aan VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi.
Dat meldt De Ware Tijd. De steekproef is in de periode maart-april genomen onder 1.280 respondenten.
Opmerkelijk
Het is opmerkelijk te noemen zegt Sesos, dat ‘bijna de helft van de Bouterse-aanhangers in de leeftijdscategorie van 18-25 jaar zit en de helft van de Santokhi-aanhangers in de leeftijdscategorie 26-40 jaar’. Uit de enquête blijkt dat meer dan de helft van de inheemsen, afro-Surinamers, gemengden, Javanen en Chinezen de voorkeur geeft aan Bouterse. Bij de inheemsen is dat zelfs 83 procent. Alleen bij de Hindoestanen (29 procent) en Marrons (40 procent) is dat minder dan 50 procent.
Scores
Wat de persoonlijke waardering van de Surinaamse kiezer betreft, wijken de twee partijleiders geen duimbreed van elkaar. Bouterse is goed voor een gemiddelde puntenscore van 6.6 en Santokhi 6.5. Bij hun partijaanhangers scoren ze 7.8 om 7.9. Het cijfer voor Bouterse kan volgens Sesos de komende periode, afhankelijk van beleidsbeslissingen, campagne, inlossing van verkiezingsbeloften, maar vooral wat de oppositie gaat doen, anders worden. De standvastigheid van de coalitie, vooral tussen PL en Abop kan van invloed zijn, wordt gesuggereerd.
In 2010 heeft de partij van Bouterse nog geen 40% van de stemmen gehaald.
Dus de meerderheid heeft niet voor zijn partij gestemd.
Dankzij steun van coalitiepartners ui het vorig kabinet die zijn overgelopen, is er een meerderheid gevormd. HET PARLEMENT heeft Bouterse gekozen en niet het volk. De president in Suriname wordt niet rechtstreeks gekozen, maar wordt na de verkiezingen door 51 parlementsleden gekozen.
ALs je op straat vraagt of men blij is met Bouterse als president, dan zijn de meningen sterk verdeeld.
In Suriname is 1 stem niet evenveel waard. In Suriname zijn er 10 kieslijsten per partij. Elk partij kan maximal tien lijsten indienen omdat er 10 districten zijn. Dit omdat er per district wordt gestemd. In Paramaribo heb je bijkans 8000 stemmen nodig voor 1 zetel, in Coronie (minst aantal inwoners) heb je ongeveer 300 stemmen nodig.
Verklaart dat iets meer????!!!
Om over het volk van Suriname te oordelen moet je iets meer weten hoe het systeem werkt. En de vorige regeringen die meerderheid hadden op basis van deze kromme zetelverdeling hebben nooit en nimmer gewerkt aan one man one vote……En dat zal voorlopig nog zo blijven want het werkt in het voordeel van de politiek……
@Aurelius… Bouterse houdt van zijn volk? Sorry… ik moet nu hard hoesten want ik verslik me. Zijn de decembermoorden een vorm van houden van????
@ obsevator ‘kleptocratie’, wat een fantastisch woord. Kende ik nog niet. Dank voor deze uitbreiding van mijn vocabulaire!
In het land der blinden is 1 oog koning. Net zoals op Crimicao.
Het zegt veel over het niveau van de kiezer, vaak onopgeleid en sociaal niet uitblinkend, Het zegt helaas vaak ook iets over hun omstandigheden, waarbij ze zich niet realiseren dat juist de keus op misdadigers deze omstandigheden absoluut niet verbetert.
Nationale trots heeft men niet indien je wilt dat je land wordt geregeerd door dit soort crimineel en internationaal niet in aanzien staand soort mens. “Democratie” gebaseerd op moord en angst is bij mij nog steeds wat anders dan waar het woord voor staat..
Dit valt er nog te zeggen Nardy: Er is kennelijk geen betere kandidaat en Desi Bouterse houdt van zijn volk. Dat kan je van de leiders hier niet zeggen. Hier op Curaçao
zijn er betere kandidaten, in Suriname zou ik misschien ook wel op Bouterse gestemd hebben. Hier kiezen ze, terwijl ze betere keuze hadden, voor Gerrit de raaf en Stoker Wiels…
@Nardy, precies……
hier hebben we ook een MP gehad van een heel laag niveau.
Maffia geld motmeldingen, moord door met 100km per uur iemand dood te rijden.
amper een schoolopleiding, privefotoslaaf en bodygards op een eiland zo groot als Almere .
maar helaas het onopgeleide volk stemt op de partijen die het meest beloven en ook nog eens geld geven om op hem te stemmen.
En dat kan allemaal omdat het OM hier niet functioneerd.
Typerend voor de teloorgang van Suriname dat zich ontwikkeld tot een kleptocratie met als leiders moordenaars, drugsdealers, geweldenaars en dieven. Een leiderschap dat helaas niet uitblinkt in kennis, kunde en capabiliteit. Ook de zgn. economische bloeiperiode is schinbaar voorbij dankzij het leiderschap van incapabele gekozen criminelen en dalende grondstoffenprijzen.
Wie o wie zou dit dan kunnen worden in Curacao ????? Mensen denken misschien wel hetzelfde !
Het Surnaamse volk kiest als leider een drugsdealer en moordenaar….
Wat valt er nog te zeggen 🙁