• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

ExamenCURAÇAO – Alle examenkandidaten van het Vespucci College in Julianadorp, maken dit jaar een aantal eindexamens in de herexamenperiode, het tweede tijdvak. Door het tijdverschil met Nederland zouden de leerlingen de huidige ‘ochtendexamens’ anders om 03.00 uur moeten maken.

Dat meldt Scholieren.com. De examens worden bovendien op Bonaire afgenomen, omdat Curaçao geen officiële Nederlandse gemeente meer is. De examens moeten op Nederlands grondgebied worden gemaakt. De leerlingen maken in het eerste tijdvak wel gewoon de ‘middagexamens’ die in Nederland om 13.30 uur en op de voormalige Antillen om 07.30 uur beginnen.

Behoorlijke operatie
Onderwijsmanager Ger Thewissen van het Vespucci College spreekt van een ‘behoorlijke operatie’ in de examenperiode. “De leerlingen vliegen elke zondagavond in hun examenperiode naar Bonaire en blijven daar meestal de hele week. Op vrijdag gaan ze naar huis en zondags komen ze weer terug. Gemiddeld vliegen de meesten dus drie tot vier keer op en neer.”

Geen zeurende ouders
Leerling Isabelle Rave vindt het wel gezellig de examenperiode in een hotel op Bonaire door te brengen. “Ondertussen voelt het hier als een tweede thuis.” Ze verhuist in september naar Nederland om in Utrecht te gaan studeren. “Ik vind het een groot pluspunt dat je hier op Bonaire geen zeurende ouders hebt die je op de huid zitten. Ik vind het akelig als mijn ouders telkens zeggen dat ik moet gaan leren en me de hele dag confronteren met het feit dat ik examens heb. Ik weet zeker dat ik thuis meer stress zou hebben dan hier.”

Veel meer structuur
Ook Torsten Pietersz heeft het naar zijn zin op Bonaire. “In het begin was het wennen, maar nu vind ik het hier heel ‘chill’. Je hebt veel meer structuur dan thuis. Je leeft echt om de examens heen. Je gaat naar bed op een bepaald tijdstip en moet een aantal uur per dag verplicht leren, wat op zich wel fijn is.”

Tijdverschil
In voorgaande jaren werden alle examens in het eerste tijdvak gemaakt, maar werd rekening gehouden met het tijdverschil. De Caribische leerlingen mochten de ochtendexamens een paar uur later maken, mits ze de tussenliggende uren in quarantaine doorbrachten. Zo werd voorkomen dat ze vroegtijdig de vragen en/of antwoorden zouden horen. Nu zijn de regels verscherpt: alle examen móeten op een officieel examentijdstip worden afgelegd.

Afgezonderd
“Maar we zijn hier ook compleet afgezonderd van de buitenwereld. Niet per se omdat we geen contact mogen hebben met mensen van buiten, maar omdat de internetverbinding hier heel slecht is. We zitten hier toch op een eiland”, zegt leerling Rashiq Asgarali. Torsten: “Als een examen slecht ging, wil je dat natuurlijk aan je ouders vertellen, maar zij reageren toch paniekeriger dan je klasgenoten. Als je hier baalt omdat een examen niet goed ging, zeggen wij klasgenoten tegen elkaar dat het wel goed komt en dat we natuurlijk altijd nog recht op een herexamen in het derde tijdvak hebben. Iedereen is hier een stuk relaxter dan thuis.”

Uitslag later
Toch hebben de leerlingen ook enkele klachten. “Soms is het wel irritant dat we geen internet hebben. Met vakken als geschiedenis zou ik graag historische filmpjes willen bekijken op internet”, zegt Rave. Dat kan nu niet. Hier moet je echt vertrouwen op elkaars kennis en maar hopen dat de docenten je de stof zo kunnen uitleggen dat je het begrijpt.” Ook weten de leerlingen pas later dan Nederlandse kandidaten of ze geslaagd zijn. In Nederland kan voor de meeste leerlingen half juni de vlag al uit. “Wij beginnen dan net met de examens in het tweede tijdvak en moeten wachten op ‘het belletje’ tot 5 juli”, aldus Rave.

www.versgeperst.com