• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

unicefCURAÇAO – Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk heeft vandaag het rapport ‘Koninkrijkskinderen’ van Unicef ontvangen. Dit gebeurde tijdens een symposium in Leiden. Het rapport beoordeelt de situatie van kinderen op de voormalige Nederlandse Antillen.

Vertegenwoordigers uit de jeugdzorg en onderwijs van Caribisch Nederland waren aanwezig. In een reactie stelt Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) dat de openbaar lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba, Centra voor Jeugd en Gezin, de Voogdijraad, Jeugdzorg en Gezinsvoogdij en het ministerie Veiligheid en Justitie nauw samenwerken op het gebied van jeugdzorg.

Basisvoorzieningen
“De focus voor de jeugd ligt wat hen betreft op het bieden van goede basisvoorzieningen”, aldus de Rijksdienst. De dienst geeft wel aan dat er nog veel valt te doen aan ontbrekende voorzieningen. Het doel is nu een meerjarenplan op te stellen en stapsgewijs verbeteringen te introduceren.

Aanpak
De genoemde organisaties  “richten zich onder andere op de verdere verbetering van de jeugdgezondheidszorg, het bieden van opvoedingsondersteuning aan ouders van tieners, het versterken van seksuele educatie, het begeleiden van tienermoeders, het bereiken van ouders in de buurten via buurtmoeders en een sluitende aanpak van kindermishandeling”, aldus de RCN.

Verbeteringen
De dienst wijst erop dat de afgelopen jaren wel al verbeteringen zijn gerealiseerd. Zo is er een Centra voor Jeugd en Gezin opgericht, zijn er opvoedtrainingen aangeboden, zijn de vrijetijdsvoorzieningen voor jongeren verbeterd, is de Voogdijraad versterkt en is er een jeugdreclassering opgezet. Het volledige onderzoeksrapport is te downloaden op de website van UNICEF

7 reacties op “Rapport Unicef aangeboden aan Plasterk”

 1. @Sander, Mee eens, het gaat in de la bij PLasterk, en terecht, want we moeten het zelf doen. Op Curaçao kopiëren we klakkeloos de NL structuur van Jeugdzorg en alle instituten en organisaties die daaromheen hangen, zoals we ook een ” “Inspecteur Generaal” Gezondheidszorg hebben om alle (?) Regionale Inspecteurs en lokale Inspecteurs te managen. Belachelijk!!

  Wanneer gaan we nu eens onze eigen dingen bedenken? Als je de jeugd aanpakt en steunt zoals dat bij Curaçao past, zouden we al een heel stuk verder zijn, met minder kosten. Laten we dan ons niet laten adviseren door NL “deskundigen”, maar meer in de regio kijken. Met NL adviezen krijgen we mini NL instellingen met veel teveel overhead. … Hoe doen ze dat in Brazilië, Trinidad, in Colombia? Pas als we NL niet meer kopiëren, geloof ik dat we op weg zijn naar autonomie.

 2. heeft hij nog een lege la dan?

  en over 5 jaar doen we het onderzoek nog een keertje.
  want de gestudeerde mensen moeten toch geld blijven verdienen.
  een plan van aanpak…..
  maar wie gaat het echt aanpakken????
  niet de gestudeerde medemens, die blijft rapporten schrijven.
  of het hardwerkende personeel lastig vallen met regeltjes en tijdsgrafieken.
  In NL is dat de praktijk van de dag, ik hoop dat het hier nog even op zich laat wachten.
  We zitten niet te wachten op afgestudeerde managers, maar op goed geschoold personeel

 3. @ Kl. 80-20 en gratis onderwijs zijn van belang om de neerwaardse spiraal te stoppen.

  Blijkbaar heb je van de honderden reacties over de onhaalbaarheid en discriminatie van 80/20 niet gelezen. De PS (Wiels) heeft het onderwijs ook gratis gemaakt voor de rijken, die voor nog 10 kinderen naast hun eigen kinderen het onderwijs zouden kunnen betalen. Alleen gratis dan wel gesubsidieerd onderwijs zoals het was voor degenen, die het nodig hebben!!!!!!

 4. Wat wil je als je een buitenlander aan het hoofd hebt die in twee jaar tijd maar liefst 4060 buitenlanders aan het werk helpt en maar slechts 160 Curacaoenaars?
  80-20 en gratis onderwijs zijn van belang om de neerwaardse spiraal te stoppen.
  Wie er tegen is moet maar zelf met een alternatief komen. Het is 5 voor 12.
  Klaag niet maar kom met een oplosssing. Veel blablaba is geen oplosssing.

 5. Als we al geen updated onderzoeksrapport kunnen maken, is dat al triest. Hoewel ik er doorgaans een tegenstander van ben, kan ik in dit geval niet anders dan Nederland erbij halen. Als ik over betrokken instanties als voogdijraad, jeugdzorg, kinderbescherming lees, word ik meteen depressief over de toekomst van die kinderen. In Nederland falen de instellingen regelmatig dramatisch en ik wacht de rapporten af over de recente moord op de 2 jongens door hun vader. Het is in ieder geval zeker, dat Curacao het zo NIET moet doen.

 6. Het is inderdaad om te janken, we hebben het over de toekomstige volwassenen, die dezelfde “boodschap” dus door gaan geven mits ze nu niet worden geholpen, dit probleem is niet nieuw op Curaçao, maar we hebben niet de juiste tools en ook niet de juiste consequentheid van het doorvoeren van de plannen en initiatieven die er zijn, of zijn geweest.
  Plannen maken is leuk, maar uitvoering en het blijven uitvoeren is een tweede. Vaak gaan een hoop projecten onderuit omdat mensen zich terugtrekken of ook omdat de prioriteiten van de geldverschaffers elders werd gelegd.
  Hulde aan hen die in dit veld werkzaam zijn en hun best doen, waaronder heel veel vrijwilligers!.

 7. Ons ministerie reageerde over het Curacao deel al eerder “Dit soort onderzoek is erg belangrijk voor de regering. Op deze manier komen wij aan cijfers en aandachtspunten waarmee wij verder kunnen werken”

  Ik denk dat ze het rapport niet eens hebben doorgebladerd. Bij alle tabellen staat de bron. Er is nada, maar dan ook helemaal nada info opgenomen die nieuw is. Er is opgeschreven wat ze is verteld door allerhande organisaties op Curacao.

  Meest pijnlijk vond ik deze:

  “During 2008, the year with the most recent data, between 160 and 170 young people under 24 years were imprisoned on Curaçao.” We weten dus al 5 jaar niet hoeveel jongeren we opsluiten? Geeft te denken!

  Ik kreeg toch wel kippevel van deze stukjes:

  “Moreover, 26 per cent of young people do not feel safe in their neighbourhoods. Girls feel even less safe (32 per cent) than boys (20 per cent)”

  en…

  “When there is a lot of abuse in a household, the Child Protection Service. …. investigates cases. …. serves about 1,400 children annually, of which 200 to 300 are removed from their homes and treated at the care centre. “