• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Ronald PlasterkCURAÇAO – Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) heeft gisteren een Kamerbrief aan de Tweede Kamer gestuurd over de ontstane situatie op Curaçao na de moord op Helmin Wiels. De vaste commissie voor Koninkrijksrelaties had de minister verzocht om een schriftelijke reactie over de gebeurtenissen.

Plasterk heeft namens de ministerraad van Nederland de plechtigheden bijgewoond die voorafgingen aan de begrafenis. “Na een plechtige vergadering van de Staten van Curaçao vond een indrukwekkende massale afscheidsbijeenkomst plaats in een van de stadions te Willemstad, waar ook ik mijn afgrijzen heb uitgesproken over deze moord op een politicus”, zegt de minister in de brief.

Geen koerswijzigingen
“Mij is tijdens mijn verblijf op Curaçao vorige week gebleken dat de ingrijpende gebeurtenissen geen koerswijzigingen van het, inmiddels demissionaire, kabinet tot gevolg hebben”, gaat Plasterk verder. “De werkzaamheden van de door de gouverneur benoemde formateur voor het nieuw te vormen kabinet vinden doorgang, op basis van het in december vorig jaar tussen coalitiepartijen overeengekomen programma. Volgens dat programma zal de regering van Curaçao de aanwijzing op grond van de Rijkswet Financieel Toezicht blijven naleven, en staat deugdelijkheid van bestuur hoog op de agenda.” Tot slot bespreekt Plasterk het onderzoek naar de moord op Wiels dat valt onder de verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie op Curaçao.

Moord
Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels werd op 5 mei doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen. Kort na de moord verscheen een dreigvideo op Youtube waarin de spreker suggereerde achter de moord op Wiels te zitten. De makers, twee broers, zijn kort daarna aangehouden wegens moord met voorbedachte rade. De rechter heeft vorige week geoordeeld dat de broers niet meer verdacht worden van de moord. Hun voorlopige hechtenis is nu alleen nog gegrond op de bedreiging met een terroristisch misdrijf. Afgelopen donderdag is een auto in beslag genomen die voldoet aan de beschrijving van de auto die op de dag van de moord is gezien. Gisteren meldde de politie dat er 65 tips over de moord zijn binnengekomen.

Kamerbrief van minister Plasterk

3 reacties op “Kamerbrief van Plasterk over politieke situatie Curaçao”

  1. @ Carlos. Lees wat er staat en als je conclusies trekt zijn die voor je eigen rekening. Diverse politici hier hebben het volk tot kalmte gemaand dus zou jouw conclusie ook voor onze eigen politici gelden en hebben die regeringsfunctionarissen niet een beeld van ons eiland, maar van figuren in de PS.

  2. In Amigoe: Plasterk schrijft: “Er is in Curaçao geschokt gereageerd op de moord op de heer Wiels. Dit heeft niet geleid tot ongeregeldheden op het eiland in de afgelopen periode.”

    Eigenlijk lezen we hier dat Plasterk dus had verwacht dat de PS achterban Punda zou platbranden? Wat voor beeld heeft de man van ons eiland? Niemand die dit opvat als een belediging? Als het volk niet wordt opgehitst, valt het best mee.

  3. Standaard vragen en voorspelbaar antwoord.