• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

unicefCURAÇAO – Te veel kinderen op de BES-eilanden groeien op in onveilige en ongezonde omstandigheden. Dat meldt Unicef op basis van interviews met meer dan honderd kinderen en ruim driehonderd deskundigen. Unicef verrichtte sinds 2010 onderzoek op de voormalige Antillen en Aruba.

De situatie waarin de ruim 90.000 kinderen op de eilanden opgroeien, voldoet niet aan het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind, concludeert kinderrechtendeskundige Karin Kloosterboer van Unicef Nederland. Hoewel de kindersterfte vergeleken met de rest van Midden-Amerika vrij laag is en de meeste kinderen basisonderwijs volgen, zijn gezond eten en een rustige, schone en veilige plek om te wonen voor veel kinderen op de voormalige Antillen niet vanzelfsprekend.

Gebrek
Ook zijn er onvoldoende scholingsmogelijkheden en activiteiten voor kinderen op de eilanden. Verder ontbreken voorzieningen voor gehandicapten en hebben immigrantenkinderen maar beperkt toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. De organisatie maakt verder melding van huiselijk geweld, ernstige verwaarlozing, misbruik, incest, armoede en honger. Relatief veel tieners raken zwanger. “We hebben een zwijgcultuur: problemen blijven binnen het gezin. Veel mishandelingen en dat soort dingen komen pas uit als het heel erg is”, vertelt een van de geïnterviewde jongeren.

Bonairiaanse jeugd
“Ik denk dat vanwege de cultuur die we hebben op de eilanden, de ouders niet goed weten hoe ze seksuele voorlichting moeten geven aan hun kinderen”, zegt een andere Bonairiaanse jongere. “Mijn moeder vindt ‘t goed dat ik vaak bij de buurman ben. Soms zie ik haar bijna niet. Als ze thuiskomt, dan roept ze naar mij en zegt ze dat ze thuis is”, zegt een vijftienjarige jongen. “Hoe de moeder is opgegroeid, zo voedt ze ook haar kind op. Als er een stabiele situatie is, dan gaat het. Hulp vragen is taboe”, zegt een deskundige in het rapport over Bonaire. “Kinderen staan niet op de eerste plaats maar eerder de behoeftes van de ouders. Kinderen lijken voor sommige ouders een last te zijn.”

Rapport
De resultaten worden vandaag aangeboden aan minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) tijdens een symposium op de Universiteit Leiden. Daar zijn ook bewindslieden en gezaghebbers van de eilanden aanwezig. Unicef vraagt de betrokken overheden de situatie zo snel mogelijk te verbeteren. Daarvoor moet beter worden samengewerkt tussen de overheden en de maatschappelijke organisaties die verantwoordelijk zijn voor het jeugdbeleid op de eilanden. Daarbij moeten ook de kinderen zelf en hun ouders intensief worden betrokken, aldus Unicef.

Curaçao
Vorige week woensdag presenteeerde Bastiaan van ‘t Hoff van UNICEF Latin America and the Carribean Regional office, het onderzoeksrapport op Curaçao. Van ’t Hoff noemde de inwoners van Curaçao ‘het meest betrokken bij haar jeugd in Latijns-Amerika en de Cariben’. Het volledige onderzoeksrapport is te downloaden op de website van UNICEF.

© Novum

7 reacties op “Unicef: kinderen Caribisch Nederland in de knel”

 1. Sander: je moet je ogen uit je kop schamen voor je reacties!

  Niet deskundigen, maar regeringen moeten problemen oplossen. Deskundigen kunnen slechts signaleren en mogelijkheden aangeven. Zij zijn slechts de boodschapper.

  De veroorzakers zijn de gekozen politici. De houding dat “we alles zelf kunnen” kan alleen opgeld doen als regeringen/overheid alle slimheid ter wereld benut, en verder kijkt dan de eigen kring van vriendjes. In een democratie geldt zeker “Ieder land krijgt de regering die het verdient” omdat je die zelf kiest. Kiezen wij dan zo raar of zijn we op het eiland in een grote apathie vervallen?

 2. Het meest verbaasd was ik nog om van mensen te horen dat pedofilie hier niet bestond, dat gebeurde alleen maar in andere landen. Zucht..

  @Sander; Ik begrijp je frustratie, echter als jij en ik gaan vertellen dat er van alles mankeert dan worden we sneller de mondi ingestuurd dan “de officiële boys”.
  Dit soort rapportages legt meer gewicht in de schaal, en men kan er moeilijker omheen, het is een noodzakelijk “kwaad”.

 3. ik begrijp het wel die deskundigen hebben gestudeerd en dan gaan ze geen shit opruimen.
  alleen mooie raporten schrijven.
  veel kennis en weinig werklust!!!
  Triest………

 4. weer een mooi raport geschreven.

  even een citaat: Dat meldt Unicef op basis van interviews met meer dan honderd kinderen en ruim driehonderd deskundigen.

  300 deskundigen???? en 100 kinderen?????
  kunnen die 300 deskundigen niet gewoon aan het werk en het probleem oplossen
  i.p.v. kostbare raporten schrijven!!!
  die raporten lossen niets op!!!!!!!!!!!!!!!

 5. Ach ja de regering heeft er nog nooit aan wat gedaan en zal dat ook nu niet doen!

 6. John heeft helemaal gelijk. Het kindermisbruik is hier vreselijk en het ergste is dat als er weer eens een geval in Nederland in het nieuws komt, onze ‘dushi hende’ zeggen: zie je nou wel, wij zijn misschien wel crimineler dan in Nederland, maar onze kinderen raken we niet aan!’ Niet dus…

 7. Reeds jaren schrijf ik hier over en we hebben zelf 53 kinderen in huis gehad. Tot voor kort moest ik zwijgen en werd ik bedreigd vanuit de politiek maar ook vanuit de lokale bevolking! De pers geloofde me niet in ik werd voor eilandsgek verklaard maar ook onder curatele gezet!

  Nu komt een UNICEF met (nog niet de juiste} cijfers en Nederland Schreeuwt!!

  Lees hier de waargebeurde verhalen uit mijn boek”

  Title: Geboren voor één cent ISBN 978-1-4452-6787-6
  http://www.johnbaselmans.com/Downloads/Books/Een_cent_free_version.pdf

  Title: Mi bida bal niun sèn ISBN 978-1-4467-2954-0
  http://www.johnbaselmans.com/Downloads/Books/Mi_bida_download2010.pdf

  Een van onze acties

  Oproep aanpak kindermisbruik.
  http://www.johnbaselmans.com/Curriculum/Protest/Curricul_protest.htm

  John Baselmans.com/Curriculum/Protest/Curricul_protest.htm