• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag reageert op Natasha Donker op de reacties op haar eerdere ingezonden stuk over het opsluiten van criminelen.

Zo… Die kwamen binnen. Ten eerste wil ik iedereen bedanken die de tijd heeft genomen om het te lezen en te reageren. In eerste instantie was het niet de bedoeling om het te publiceren maar dankzij mijn enthousiaste vader is dat toch gebeurd. Dank je wel, pap. De reden waarom het op mijn pagina stond was omdat ik als het ware hardop zat te denken. Het is een heel klein stukje, en ja misschien wat kort door de bocht, maar ik had geen idee dat het zoveel los zou maken.

Ik heb heel veel positieve en negatieve reacties gekregen. Positieve reacties zijn heel fijn maar negatieve reacties zijn nog beter. Want nu geef ik helemaal niet meer op. Ik zal vechten totdat ik er bij neer val omdat ik wel in verbetering geloof en zeker niet bang ben voor verandering.

Natuurlijk laat ik niet mijn kind achter bij een psychopaat. Ik heb het over de criminelen die een fout begaan hebben en een tweede kans verdienen. Ze moeten ook laten blijken dát ze het verdienen. Ik heb zelf genoeg fouten in mijn leven gemaakt maar heb wel een tweede, wat zeg ik, meerdere kansen gekregen om te verbeteren. Waarom zij niet? Opsluiten heeft in mijn ogen zeker zin, in zekere mate. Maar dan wel met een stukje begeleiding. Nee, je zult niet elke crimineel kunnen beteren, maar probeer je het niet, weet je heel zeker dat het niet lukt.

Het hele verhaal is inderdaad heel complex, want waar moet je beginnen? Door het kleine stukje dat ik heb geschreven, vind ik dat ik al een begin heb gemaakt. De discussie is in ieder geval op gang gekomen. Er zijn mensen waar ik tegenop keek van hun voetstuk gevallen omdat ze conclusies hebben getrokken die niks met het stukje te maken hebben, en er zijn heel veel mensen die me hebben verbaasd met hun positieve reacties. Dus als we allemaal met iets komen voor deze problematiek, zullen we een heel eind komen.

Ik verwacht niet dat er binnen een jaar geen criminelen meer rondlopen. Ik verwacht wel dat mensen, inclusief ik, de verantwoordelijkheid op zich nemen in plaats van te klagen. Kom met een oplossing. Misschien is het niet dé oplossing, maar als je het voor je houdt, gebeurt er niks. Misschien ben jij wél de persoon met de juiste oplossing. Wie weet zal misschien niet onze generatie, maar wel de volgende generatie kunnen lachen op die fantastisch mooie klip.

10 reacties op “Ingezonden: ‘opsluiten criminelen heeft geen zin (2)’”

 1. Natacha, je bent waarschijnlijk nog jong, maar lees alsjeblieft het stukje van Zorro nog eens goed. Word er niet kwaad om, maar neem het ter harte. Bestudeer het onderwerp nog eens goed en dan verwachten we een deel 3!

 2. Beste Natascha , wellicht dat het verwijderen van etalageramen goed werkt.

 3. Ik ben het eens dat een gevangenis Bo Futuro niet meedraagt aan een goede toekomst en een crimineel alleen maar crimineler maakt. Maar de materie is veel complexer.

  Daarnaast is het mij niet helemaal duidelijk over welke crimineel je nu spreekt? De drugscrimineel of spreek je ook over moordenaars en verkrachters? Het lijkt me niet echt prettig als zij kinderen of ouderen opvangen.

  Ik begrijp je goede intentie van je verhaal en ook geloof ik dat er criminelen zijn die een tweede kans verdienen maar dat is maar een kleine groep, die nog te veranderen is! Een moordenaar heeft wat mij betreft zijn kansen verspeeld. Het slachtoffer heeft ook geen tweede kans gekregen en hoe breng je het nieuws over aan de familie “de moordenaar van uw kind of partner verdient een twee kans. Want hij niks had om trots op had te zijn’? Daarnaast spreek je over “gratis personeel” denk je dat een instelling op dit soort mensen zit te wachten? Denk je dat ze allemaal gemotiveerd zullen zijn, op tijd komen?!

  Ik denk dat we terug moeten gaan naar de basis, opvoeding en scholing. Daarnaast heeft de politiek ook een voorbeeldfunctie, zolang zij ook graaien en de kinderen geen rolmodellen (vaders!) hebben is het onbegonnen werk. De criminelen moeten niet geconfronteerd worden met een wereld die ze niet kennen maar de KINDEREN! Gratis kinderopvang en na schoolse opvang, zodat kinderen niet rondhangen op straat.

 4. Zo Natas, nu stil blijven en omscholen naar een echt vak.

 5. Natascha,
  Dit heb ik van een niews-site gekopieerd, het handelt zich hier om kinderen op de eilanden, kijk er even naar, dit is namelijk de voedingsbodem van het gedrag wat hier dus leidt tot zoveel ellende. Dit rapport waarvan hier een klein uittreksel wordt morgen aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aangeboden.

  De laatste opmerking dat ook Nederland hier in een stuk verantwoording heeft die klopt, die verantwoording is ook genomen. Miljoenen en nog eens miljoenen aan fondsen zijn er hier het eiland opgekomen voor bestrijding van de armoede, verbetering van onderwijs en ga zo maar door. En dan zijn we meteen weer bij de criminelen, want wat is er mee gedaan???Waar is het gebleven?? Op zo een klein eiland als dit hadden deze bedragen absoluut zicht en tastbare verbeteringen tot stand moeten brengen!

  ” Kinderen op de Nederlandse Cariben groeien lang niet altijd op in omstandigheden die voldoen aan het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind.

  Dat concludeert Unicef na een eigen onderzoek, waarvan het rapport donderdag aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt overhandigd.

  De organisatie sprak met kinderen op de eilanden Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. Ook werden ruim 300 deskundigen geïnterviewd.

  Hoewel de kindersterfte vergeleken met andere landen in Midden-Amerika relatief laag ligt en de meeste kinderen basisonderwijs volgen, ontbeert het de kinderen volgens Unicef onder meer aan gezond eten. Ook ontbreekt een rustige, schone en veilige plek om te wonen en vaak zijn er te weinig scholingsmogelijkheden en activiteiten.

  Door betrokkenen bij het onderwijs, politie en jeugdzorg wordt gesproken over huiselijk geweld, ernstige verwaarlozing, misbruik, incest, armoede en honger, zeker als het over immigrantenkinderen gaat.

  Opvoeding
  Een van de oorzaken is volgens de onderzoekers de afwezigheid van vaders tijdens de opvoeding. Een kinderbijslag zoals Nederland die kent, bestaat niet. Ouders zijn daardoor vaak veel van huis om te werken. Hierdoor worden de kinderen vaak aan hun lot over gelaten. Zwangerschap onder tieners verhindert meisjes vaak om zelf aan een loopbaan te werken.

  “Veel kinderen groeien op in een omgeving waar schreeuwen of slaan aan de orde van de dag is”, schrijven de onderzoekers. “De ouders die hun kinderen op deze manier mishandelen, hebben dat vaak ook weer van hun ouders geleerd. Sommige ouders weten inmiddels dat geweld niet thuishoort in de opvoeding. Maar hoe het dan wel moet is voor velen nog onbekend.”

  Koninkrijk
  “De problemen op de eilanden zijn niet zomaar weggewerkt, maar een oplossing begint met oog en oor voor deze kinderen”, zegt kinderrechtendeskundige Karin Kloosterboer van Unicef in het rapport. “Een echt koninkrijk zorgt voor al haar kinderen.”
  “Er moet met volle kracht worden gewerkt aan een verbetering van de situatie, door de regeringen van de drie landen en door de Nederlandse overheid.”

  Door: NU.nl/Joost Nederpelt

 6. Natascha, Er is hier een politicus doodgeschoten, het onderzoek naar aanleiding daarvan, dat wordt uitgevoerd met zo goed als geleend geld. Er is dus niets te verbeteren zonder geld, laat staan de vraag of men dat hier eigenlijk wel wil of kan.

  Kan het met je wensen en gedachtegang eens zijn, alleen de wolken zijn in de realiteit minder roze dan jouw gedachten. Curaçao loopt mijlen ver achter met de behandeling van gevangenen in ieder opzicht, resocialisatie/opleiding is een ondergeschoven kindje, maar vooral loopt Curaçao achter met opvoeding en scholing van een groot deel van de bevolking. Daar ligt de oplossing welke indien goed ingevuld, pas over meerdere generaties echt vruchten zou kunnen afwerpen.

  De rolmodellen van nu zijn nauwelijks de moeite waard om als helden gezien te worden, ze vallen regelmatig op door negatief gedrag en dan zeg ik het nog netjes.
  Indien men naar een verkiezingsuitslag kijkt dan blijkt er fors percentage van de bevolking op bewezen criminelen te stemmen en of men heeft zich laten omkopen om dat te doen, hetgeen dus ook crimineel is, het zegt iets over de instelling van een helaas groot percentage van de bevolking.

  Het is een manier van denken die alleen maar neerwaarts gaat en goedwillenden maatschappelijk gezien met zich meetrekt. Curaçao in het bijzonder heeft wat dat betreft een fors probleem wat al jaren overbekend is en de export van dit probleem werd zelf door de nodige lieden gestimuleerd. Als je destijds op het lijstje van W. Paulo kwam, dan kreeg je een ticket naar Nederland en Curaçao was weer een probleem kwijt. Je moest een probleemgeval zijn, dat was de enige voorwaarde.

  Hier op het eiland hebben we de gevangenis een paar maal een andere naam geven, en de capaciteit uitgebreid. Dat was het heel simpel gezegd zo ongeveer wel.( met excuses aan hen die ik nu tekort doe) Het probleem is zonder de juiste middelen en mensen niet achteraf te corrigeren op dit eiland, afgezien van het feit dat velen het gewoon ook niet willen en er niet gevoelig voor zijn. Hun status en het makkelijke geld is veel belangrijker.

 7. Beste Natasha, ik vind dat je te veel de loftrompet over je kleine stukje laat schallen. Je liet het bij het ballonnetje “opsluiten criminelen heeft geen zin”, maar verder kwam je niet met suggesties of andere voorstellen om de discussie op gang te helpen, waardoor de discussie slechts ging over het inhoudelijk slechte artikel in plaats van over een oplossing van het probleem. Zeggen dat iets geen zin heeft, is heel erg goedkoop en moet je komen met wat wel zin heeft. Volgens mij wil je vader, dat je doorzet juist na met het stukje eigenlijk op je bek te zijn gegaan en dat heb je nog niet begrepen.

 8. Beste Natacha,
  Ik geloof heilig dat mensen die dit soort ideeen hebben als die jij nu probeert te verkondigen nog gevaarlijker zijn dan de criminelen zelf die jij met lief zijn wilt verbeteren. Natuurlijk zijn er mensen die een fout maken en dan een tweede of derde kans verdienen, maar dat zijn niet de criminelen waar het over gaat. Die moet je zo lang mogelijk opsluiten en desnoods de sleutel kwijt raken. Ouderwets, zei je? Wacht maar tot je die schatjes van je eens een keer van dichtbij mee maakt, maar dan wel aan het “business eind” van hun wapen, terwijl ze bol staan van crack of coke

 9. Nogmaals, lieve Natacha. Je moet wat beter inlezen over dit onderwerp, meid! Hoewel ik je toonzetting erg symphatiek vind, is het ook een beetje kinderachtig naief. De afschaffing der gevangenissen werd al door de wereldberoemde Desiderius Erasmus (1466-1536) bepleit. Nooit is het zover gekomen en dat heeft een reden. Een belangrijke reden is dat criminelen EN door hun opvoeding EN door hun volharding op het criminele pad, een andere hersenstructuur hebben, vooral in de temporaal en frontaal kwabben, die zijn gecorreleerd aan ethisch en moreel handelen. Je kunt ze dus niet veranderen. Ik ben geen pertinent tegenstander van afschaffing van gevangenis straf, maar die is pas mogelijk onder de volgende twee voorwaarden:
  1. Elke wetsovertreder die een doodzonde begaat (moord, verkrachting, incest en kindermisbruik) wordt van overheidswege ter dood veroordeeld. Er wordt geen rekening gehouden met een mentale stoornis.
  2. Elkeen die de wet overtreed, wordt bestraft in een werkkamp. De straf is naar rato van hun overtreding. Er zal bij de overtreding GEEN rekening worden gehouden met omstandigheden en lichamelijke handicaps. In geval van overduidelijke mentale stoornis, wordt de persoon GEDWONGEN opgenomen en dient hij zijn straf uit na verbetering van zijn/haar toestand. Bij afwezigheid van mentale genezing, blijft hij opgenomen.
  Ik besef terdege dat ik pleit voor de terugkeer van concentratiekampen en het gekkenhuis. Durf jij ook zover te gaan? Pas dan is het haalbaar wat je wil. Ik moet zeggen dat ik nog zo mijn twijfels heb…

 10. Beste oplossing een militair drilkamp! Niks geen soft gedoe met dit soort lieden.