• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Sint MaartenCURAÇAO – De kabinetscrisis in Sint Maarten dreigt uit te lopen op een politiek steekspel. De parlementsvergadering waarin de laatste politieke ontwikkelingen en een motie van wantrouwen tegen vijf ministers, is gisteren opnieuw door parlementsvoorzitter Rodolphe Samuel uitgesteld.

Dat meldt Caribisch Netwerk. De Verenigde Volkspartij UP, Democratische Partij DP en onafhankelijk parlementslid Romain Laville vormen een meerderheid in het parlement. Daartegenover staat wat nog over is van de voormalige coalitie onder leiding van Nationale Alliantie (NA), die vorige week naar huis werd gestuurd.

Furieus
Samuel, die zondag op de radio nog had aangekondigd zijn ontslag te zullen aanbieden, liet een dag later tijdens een tumultueuze vergadering weten op zijn beslissing te zijn teruggekomen. De parlementsvoorzitter zegt dat hij ‘de Grondwet wil beschermen’. Parlementsleden reageerden furieus op Samuel’s beslissing om hen niet aan het woord te laten en lieten luidruchtig weten dat zij zich gemuilkorfd voelden. De uitgestelde parlementsvergadering staat nu voor aanstaande vrijdag op de agenda.

Actie
Minister-president Sarah Wescot-Williams heeft aangekondigd actie te zullen ondernemen tegen vice-premier William Marlin van voormalig coalitiegenoot NA. Marlin zou tegen de regels in namens de ministerraad en gouverneur Eugene Holiday om ontbinding van het parlement en het uitschrijven van nieuwe verkiezingen hebben gevraagd.

Protesten
Er zijn inmiddels verschillende burgerinitiatieven gestart, waaronder een petitie, waarin wordt opgeroepen om de kiezers nu aan het woord te laten. Vorige week gingen bezorgde burgers de straat op om te protesteren tegen corruptie in de politiek en eiste nieuwe verkiezingen.

3 reacties op “Regeringscrisis St. Maarten loopt uit op politiek steekspel”

  1. Sloeg de PVV nou werkelijk de plank zo ver mis???

  2. The Political Caribbean Virus?

    In ieder geval lijkt het een verlengstuk te zijn van wat zich hier vorig jaar heeft afgespeeld, waarbij nogmaals gezegd mag worden dat Drs. I. Asjes een dikke pluim heeft verdiend voor autoritair en onbehoorlijk voorzitterschap. Ik hoop niet dat het een tendens gaat worden, een blijvende verandering van wat men onder de noemer “behoorlijk bestuur” verstaat. Het volk van St. Maarten gaat nu gelukkig knokken tegen de toegenomen machtsorgie.

  3. Curaçaose toestanden op St Maarten.. alleen heet Asjes daar Samuel.