• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Mario KleinmoedigCURAÇAO – De prioriteit van de homobeweging op Curaçao en Bonaire ligt niet bij het homohuwelijk. Wel is de mogelijkheid om te trouwen een sterk signaal dat minderheden ook een plaats hebben in de samenleving. Dat zegt Mario Kleinmoedig van Fundashon Orguyo Korsou (FOKO) tegenover Caribisch Netwerk.

De focus van FOKO, maar ook van zusterorganisatie Diversity Bonaire, ligt op hulpverlening voor seksuele minderheden. “Er is nog steeds sprake van discriminatie, waarbij zelfs slachtoffers vallen door zelfmoord”, zegt Kleinmoedig.

Cultuur
De woordvoerder beseft dat er nog een lange weg te gaan is op de eilanden van de voormalige Antillen. Argumenten dat de kerk iets te zeggen heeft in de politieke discussie over het homohuwelijk, veegt Kleinmoedig resoluut van tafel. “Wij kennen een seculiere staat. Je kunt geloven wat je wilt, de overheid is er voor alle burgers.” Ook het argument dat het homohuwelijk tegen de cultuur op de Caribische eilanden ingaat, houdt volgens Kleinmoedig geen stand: “Seksuele minderheden zijn onderdeel van de cultuur hier, wij zijn het levende bewijs.”

‘Ban Boneiru ban kas’un be’

Volgens de woordvoerder van FOKO heeft het oeroude Curaçaose liedje ‘Ban Boneiru ban kas’un be’ (Laten we naar Bonaire gaan en trouwen) sinds zaterdag een nieuwe dimensie erbij gekregen.

Dick Drayer van Caribisch Netwerk in gesprek met Mario Kleinmoedig:

11 reacties op “‘Homohuwelijk Bonaire is geen eind van discriminatie’”

 1. Vrienden, art bedoelt met het ‘overgrote deel van de wereld’ natuurlijk de Islamitische wereld, en dan heeft hij gelijk. Over 5 jaar mag je in de meerderheid van de Latijns Amerikaanse landen trouwen als homopaar, let maar op!

 2. Goh art, wat een wijsheid. Dit type “gezond verstand” kunnen we missen als kiespijn.
  Zoveel vooroordeel, zoveel domheid eigenlijk.

 3. @ art: Moeder natuur is heel duidelijk, 2 mannen en 2 vrouwen kunnen met elkaar geen kinderen krijgen.

  Art daarin heb je 100% gelijk. Allean gaat dit artikel niet over bevruchting. Dit stukje gaat over het huwelijk. Of daar wel of geen baby’s uit voortvloeien is niet relevant. Er bestaan veel kinderloze huwelijken, daarin gaat het meestend gewoon om liefde.

 4. @ art; Als ik jou was zou ik dan maar eens vlug kijken naar de stand van zaken betreffende deze ziektes, dat ligt vele malen hoger dan waar jij denkt dat het vandaan komt, ook de verspreiding daarvan zit niet in de hoek die jij nu suggereert.
  Verder lijk je me iemand die de zaak wat opsart, zo dom als je uitspraak kan niemand zijn … toch?

 5. @art: Het gaat hier niet om kinderen krijgen maar om trouwen.
  En die enge ziektes die jij aan homo’s toeschrijft komen vooral voor onder promiscue mannen of vrouwen die geen voorbehoedsmiddelen gebruiken. Zijn die mensen er op Curacao of zijn die er veel?

 6. @art
  overigens komt die ziekte hier velen malen vaker voor onder hetero’s dan in nederland
  dat je het even weet

 7. @art
  homofoob?
  of gewoon ordinaire christen…………….die zijn nog erger namelijk

 8. Moeder natuur is heel duidelijk, 2 mannen en 2 vrouwen kunnen met elkaar geen kinderen krijgen.

  Houdt die gekte en de daaraan gerelateerde ziektes aub in Nederland. Gelukkig wordt in het overgrote deel van de wereld wel gezond verstand gebruikt.

 9. Het kan me niet schelen wie en hoe er van elkaar wordt gehouden, ik maak me meer zorgen over alle personen die op bijzonder domme en ook agressieve wijze zich hier tegen verzetten, vaak met een bepaald boek in de hand. Hebt uw naaste lief..enz…Daar is meer van te vrezen.

  Leven en laten leven.

 10. Tuurlijk hoort het homohuwelijk er ook bij! Het heterohuwelijk is toch ook toegestaan?
  Raar dat het nog een discussie is voor sommigen.

  Hoe dan ook: Liefde is liefde.
  En eerlijk is eerlijk: Bonaire gaat in ieder geval lekker met z’n tijd mee 😉

 11. Zeg dat maar tegen Boka mevrouw J.C.