• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

tornadoCURAÇAO – In de Amerikaanse staat Oklahoma zijn maandag zeker 90 mensen om het leven gekomen door een tornado. Het dodental loopt naar verwachting nog op. Meer dan honderd mensen raakten gewond, onder wie veel kinderen. De tornado had een doorsnee van bijna een kilometer.

De tornado richtte vooral veel schade aan in Moore, waar onder meer een school werd verwoest. Onder de doden zijn kinderen van de basisschool, maar uit het verwoeste gebouw werden ook verschillende kinderen gered. Reddingswerkers gaven ze in een menselijke keten door naar een triagecentrum op het parkeerterrein waar bekeken werd hoe ze er aan toe waren.

Burgemeester
De tornado verwoestte ook het ziekenhuis en talrijke bedrijven. Burgemeester Glenn Lewis zag de storm langs trekken vanuit zijn juwelierszaak. “Al mijn personeel zat in de kluis”. De burgemeester zei dat de tornado veel breder was dan die van 1999, maar dat de wind zwakker was. Lewis zei dat het opruimwerk al was begonnen en dat gemeentewerkers al bezig waren nieuwe straatnaamborden te maken.

Mobiel netwerk
Gevallen stroomdraden en kapotte gasleidingen vormen volgens de politie nu het grootste gevaar in de getroffen gebieden. De vaste telefoonlijnen in het getroffen gebieden waren uitgevallen en het mobiele netwerk overbelast. Volgens gouverneur Mary Fallin zal het nog enige tijd duren voordat de verbindingen zijn hersteld.

Tornado Alley
De tornado van maandag volgde grofweg dezelfde weg als de twister van 1999, die toen gepaard ging met de hoogste stormsnelheden ooit gemeten op het aardoppervlak, namelijk 462 kilometer per uur. In de tornado van maandag werden windsnelheden tot 320 kilometer per uur gemeten. Moore werd in 1998 en 2003 eveneens door tornado’s getroffen. Oklahoma City en omgeving liggen in een regio die in de VS bekend staat als Tornado Alley.

© Novum

www.versgeperst.com