• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Emely Wu de speech die zij gisteren hield namens de Chinese gemeenschap tijdens de wandelmars tegen geweld.

Wij zijn vandaag naar dit evenement gekomen omdat we erg bezorgd zijn over onze toekomst hier op Curaçao, door alle overvallen en moorden die recentelijk zijn gebeurd. Wij Chinezen, en veel andere buitenlanders die naar Curaçao zijn gekomen, hebben ons leven, onze familie, onze zaken, alles hier op Curaçao. Het maakt niet uit wat voor afkomst je hebt. Curaçao is ons huis, onze schuilplaats, onze hoop op een beter leven. Wij allen vormen een grote familie. Hiermee wil ik aanduiden dat alle mensen gelijk zijn, met gelijke rechten.

Alle dingen die recent zijn gebeurd doen iedereen zich zorgen maken over onze veiligheid. Veiligheid is een eerste prioriteit en een belangrijke zaak voor een mens. Als dit er niet is binnen onze gemeenschap, gaat Curaçao bergafwaarts. Als er geen hoop meer is in een land, zal ons land langzaam sterven.

Om die redenen zijn wij allemaal hier gekomen vandaag en willen wij aandacht geven en nadruk leggen op dat wat er is gebeurd. Op het belang van dit feit, dan wel hoe wij overvallen en geweld kunnen voorkomen. Moeders, leer uw kinderen alstublieft hoe belangrijk het leven is en wat voor moraal je moet hebben als mens, zodat wij kunnen voorkomen dat zij slechte keuzes maken die hun en andermans leven kapotmaken.

We willen in één dezelfde richting gaan. En om dit voor elkaar te krijgen, moeten wij ons houden aan vier dingen: Respecteer het leven, respecteer de mensenrechten, tegen overvallen en tegen geweld. Samen kunnen wij een betere samenleving creëren, een betere toekomst, een betere gemeenschap en het meest belangrijke: een beter Curaçao.

18 reacties op “Ingezonden: ‘Curaçao is onze hoop op een beter leven’”

 1. Wie zijn eigenlijk de Yu? En hoe lang moet je hier wonen om Yu te zijn? Een mens is een mens en als je hier woont ben je Curacaoenaar en heb je je verantwoordelijkheid naar je medemensen. Laat de overheid de rol als beschermer op pakken en de ouders die van opvoeder, dan moet het goedkomen! Sterkte aan de getroffen families.

 2. Zolang de YdK de Chinees met “Chino” aan blijft spreken komen we geen stap verder. De respectloosheid van dit volk gaat alle perken van fatsoen te buiten. De Chinese bevolking werkt keihard en staat niemand in de weg. Ze veroorzaken nooit problemen, betalen hun belasting, voeden hun kinderen netjes op en worden dan door het uitschot, wat geen opvoeding genoten heeft, beroofd.
  Dit moet stoppen, als men thuis niets doet, dan moeten de scholen dit over nemen. Breng de jongelui respect bij voor alles wat leeft, zowel mens als dier.
  En waar was de politiek, waar was de minister van Justitie? Waar was de MP, waar was het OM? Allemaal aan het zuipen op het strand met hun lijfwachten?
  Schaamteloze loosers, allemaal!

 3. @Rignald,

  in je laatste reactie, kan ik me helemaal vinden.

 4. Plichtsbesef en plichtsgetrouw zal corruptie en misdaden uitbanen.

 5. Laten we eerlijk wezen. Politiek faalt al tientallen jaren. Op dit moment hebben zij ook geen interesse om de criminaliteit aan te pakken.. Alleen hun eugen veiligheid heeft nu prioriteit. Helaas kunnen we niet zeggen dat we op andere partijen moeten stemmen want corrupte criminelen halen makkelijk duizenden stemmen binnen. We kunnen dus niets van de overheid en politiek verwachten. We kunnen braaf belasting betalen en onze kinderen naar school sturen en ondertussen worden wij YDK en ook makambas touristen en chinezen slachtoffer van het tuig op dit eiland. We zullen uit een ander vaatje moeten tappen. 1 daarvan is preventie. Er voor zorgen dat er niet meer tuig bijkomt en wellicht moeten we gaan denken aan burgerwachten of militia.

 6. Kun je nog lager gaan Rignald? De Chinezen werken van vroeg in de ochtend tot laat in de avond en sommigen staan zich zelf 1 a 2 dagen per maand vrij toe. Het lijkt me dat er weinig tijd overblijft voor vrijwilligers werk, overigens zie ik dat heel veel door niet Curaçaoënaars gebeuren en duidelijk minder door de Yu!.

  Datzelfde geldt voor belasting betalen, kom Rignald, je moet het hier niet mooier maken dan dat het is. Politiek actief zijn Rignald? Er zijn “buitenlanders” die hebben geprobeerd een partij op te richten, bedreiging werd hun deel.

  Vraag aan de “buitenlanders” die hier nu als lid in een partij zitten wat hun ten deel valt, zelfs E de Jong Elhage toen ze minister president was kreeg naar haar hoofd geslingerd dat Libanezen zich alleen met keukens en meubels mochten bezig houden op dit eiland.

  Je moet eens naar de realiteit hier kijken, een grote groep die te bedondert is om uit zijn ogen te kijken wil helemaal geen verandering. DIE groep daar moet je je maar eens op richten en vragen wanneer ze belasting gaan betalen en wanneer en waar ze hun vrijwilligers werk gaan doen, ik wens je veel succes.

 7. @Tuna; je hebt helemaal gelijk. Door geen probleem te veroorzaken ben je deel van de oplossing. En ook dat is bijdrage aan de maatschappij. Je hoeft niet altijd zichtbaar te zijn om invloed uit te oefenen.

 8. Tuna heeft helemaal gelijk, Rignald.

  Ga eens kijken in Bon Futuro, ik weet zeker dat je er geen Chinees aantreft. En ook geen enkele macamba trouwens.

  Ga ik echter in de Bijlmerbajes kijken, dan weet ik nu al wie ik daar in grote getalen ga vinden.

  Juist ja.

 9. Respect !!

 10. Hoorde ik niet tot voor kort een tot politicus bekeerde sociaal werker heel duidelijk stelling nemen tegen invloeden vanaf een ander continent dan Afrika bezuiden de Sahara? Zijn toehoorders opzwepen tot het achter zich laten van passief afwachten en te nemen waarop zij recht hebben.
  Beschamend voor onze samenleving en zeker niet bevorderend voor respect voor anderen en samen met elkaar iets van het land te maken.
  Vrijheid van denken moet kunnen, het prediken kan niet altijd worden toegestaan, evenwel de grootte van de aanhang geeft m.i.z. aan dat de roep van Emely Wu pas o ver lange tijd gehoor zal vinden als onze samenleving hersteld is van deze indoctrinatie.

 11. De gemeenschap ben jij. Je kan ook als actieve burger deelnemen aan de maatschappij en dat houdt in niet alleen je eigen kinderen goed opvoeden en belasting betalen (alhoewel zijn het niet de chinezen die sjoemelen met OB?). Je kan ook onderdeel van de samenleving zijn door te helpen en vrijwilligerswerk te doen. Dat zie ik Chinezen nooit doen. Ze kunnen ook politiek actief zijn (wat ik wel zie in omliggende landen). We kunnen allemaal wel naar wijzen naar de oorzaken maar daar creeer je geen oplossingen mee!

 12. @Emely Wu:
  RESPECT for the way yu acted on this meeting !!!
  Good speech from the HART.
  A lot of YU can take an example of this mindset AND the way the Chinese community reacts and behaves.
  The “hé Chino”-attitude of a lot of YU’s is disgusting ad just to maskerade their own FAILURES to be successful or just a tiny bit respected !!!
  FOEI ………

 13. @ Sander 100% eens!!

 14. @Rignald,
  vraag aan jou wat doe jij om de maatscappelijke problemen op te lossen?
  de chinese mensen werken hard en betalen belasting.
  zodat we onze corruptici kunnen betalen en ook de gevangenis open kunnen houden.

  ik denk dat de meeste chinese gezinnen hard werken, hun kinderen goed opvoeden.
  deze ook laten studeren, zodat ze later ook weer hard kunnen werken om de balastingen te betalen.

  er is hier op curacao nog een te grote groep YDK, die niet werken, hun kinderen verwaarlozen, crimineel zijn, verslaafd zijn, kansloos enzovoort.
  de gevangnis puilt uit en dat is een fractie van de groep die ik beschrijf.
  deze groep stemmen op maffiapartijen, die een beetje geld geven voor hun stem.
  deze groep heeft toch niets te verliezen hoe groter de chaos hoe meer ze profiteren.
  En toch voelen dit soort lieden zich beter dan de chinezen.
  leg me dat eens uit….

 15. Helemaal gelijk!
  Maak niet uit wat je afkomst is, dit speech is voor iedereen. Niet alleen Chinezen, want er zijn ook Curaçaöenaars die slachtoffers worden van overvallers.

  Veranderd de mars of toespraak de gedachtengang van de daders? Ik hoop het, maar ik denk van niet!

 16. @ Rignald; Wat de Chinezen hier doen om de maatschappelijke problemen op te lossen? Heel simpel Rignald: Door ze niet te veroorzaken!!. Als we dat allemaal nou eens doen dan zijn we van die problemen af.

  Verder moet het me van het hart dat ik het een vreemd commentaar vindt om de groep die heel vaak het slachtoffer is om de oplossing te vragen, dan wel mogelijk medeverantwoordelijk te stellen. Hoop eerlijk gezegd dat ik je commentaar verkeerd interpreteer.

 17. Wat doen de Chineze eigenlijk om de maatschappelijke problemen op te lossen. Ze zijn een soort subgemeenschap op Curacao.

 18. Ben het hier zo mee eens!