• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Daniel HodgeCURAÇAO – Curaçao gaat het eigen opsporingsapparaat moderniseren. Voor de financiering wordt mogelijk een beroep gedaan op de Nederlandse regering. Dat zegt demissionair premier Daniel Hodge vandaag in een gesprek met NRC Handelsblad. De maatregel is een direct gevolg van de moord op Helmin Wiels.

De 54-jarige politicus en leider van de partij Pueblo Soberano werd zondag 5 mei op klaarlichte dag dood geschoten op het strand van Marie Pampoen. Volgens Hodge zijn er plannen om camera’s te plaatsen op plekken met hoge criminaliteitscijfers. Verder moet het politiekorps de beschikking krijgen over moderne apparatuur en forensische opsporingstechnieken, zoals DNA. “Het liefst houden wij onze eigen broek op. Maar indien nodig zullen wij aankloppen in Den Haag”, aldus Hodge.

Onderzoek
De demissionair premier weerspreekt berichten dat het onderzoek naar de moord muurvast zit. Hij is ‘hoopvol gestemd’ omdat justitie ‘een aantal leads’ heeft. Er werken volgens Hodge zo en 30mensen aan het onderzoek. Nederland en Curaçao zouden naar tevredenheid samenwerken. Kort na de moord verscheen op Youtube een dreigvideo. De makers achter de video, twee broers, suggereren dat de moord op Wiels de eerste van een reeks is. Twee dagen na de moord hebben de broers zichzelf aangegeven en zijn aangehouden wegens moord met voorbedachte rade. De broers ontkennen echter iets met de moord te maken te hebben.

Auto
Gisteren werd bekend dat de politie een auto in beslag heeft genomen die voldoet aan de beschrijving van het voertuig dat is gezien bij Marie Pampoen. Op de dag van de moord stopte een goudkleurige auto voor het strand. Hierin zat de dader(s) die de schoten heeft gelost op Wiels.

Closure
Sinds 31 december leidt Hodge een ‘takenkabinet’ zonder politici. Hij verwacht dat uiterlijk 1 juni een nieuw kabinet gepresenteerd wordt. Hodge: “Ik kan mij voorstellen dat mensen die in de toekomst de politiek in zouden willen gaan, zich twee keer bedenken als gevolg van de moord.” De moord heeft volgens hem een grote impact op de Curaçaose gemeenschap. “Men is dof geslagen en hunkert naar closure.”

 

16 reacties op “Hodge: opsporing moderniseren na moord”

 1. I completed such projects (cameras) in several countries and in the Caribbean…
  Cameras work….and 6 months later they forget about them…until arrests happen!

 2. @Ergernis, wou jij beweren dat Curacao ooit echte politici gehad had dan?
  Het is de eerste keer in de geschiedenis dat Curacao een capabele kabinet heeft gehad, dus mensen met verstand van zaken. En niet (omkoopbare) mensen als Godet etc.

  Ik hoop dat deze mensen aan de macht blijven, niemand zit te wachten op ongeschoolden om het land te ”besturen”.

  Petje af voor dit kabinet, chapeau!

 3. @philippe

  nee, dat gaat niet, het zal hier altijd een tering zooi blijven, mits de RST een veegronde kan doen van 6 maanden, het zijn van die 2 jaars golven, hier lokaal kunnen we helemaal nunca, nada, noppes, alleen rondrijden en pastechis vreten, onderzoek bestaat hier niet, kunnen we niet en willen we niet

 4. Laat hodge nu maar hulp vragen aan NL.Dan kan straks de tuinkabouter psychopaat tevens pathologisch leugenaar Gerrit de Raaf al deze camera’s en beveiliging apparaten wat nodig is om het eiland weer een beetje leefbaar te laten functioneren weer laten weg slopen, daar hij deze troep in zijn ogen (straatje) niet kan gebruiken,de VDC doet het wel!!??.zal hij zegen.

 5. Een takenkabinet zonder politici??! Met echte deskundigen zeker.

  Hahahaha, valt er toch nog wat te lachen op deze rots!

 6. Grappig detail, het gewelddadige overlijden van de man die zeker wist dat wij het op Curaçao zelf kunnen en beslist geen aalmoes (geld) van Nederland nodig hebben, wordt als het aan demissionair premier Hodge ligt, aanleiding om geld en steun in Nederland te vragen.
  Hoe snel kunnen wie iemand z’n idealen vergeten.
  Gelukkig hebben we al een hele lijst met niet uitgevoerde plannen van deze specialist liggen, we zullen dit er maar bijschrijven.

 7. Ha, daar hebben we weer zo’n preek van onze Godheid. Heeft hij nu echt niet door wat HIJ in een paar maanden tijd in het algemeen gesproken mede voor ellende over Curaçao heeft gebracht? Wat een waardeloze sfeer op het eiland heerst? Elke vorm van zelfkritiek ontbreekt bij deze narcist, met zijn vorstelijke salaris.

 8. ALS DE KALF VERDRONKEN is, DEMPT MEN DE PUT

 9. @Pete, Schotte deed al zaken met Colombia met als resultaat dat alle date van de BVD in handen kwamen van derden.. goed idee..

  Suriname.. ook een leuk land.. Een massamoordenaar en drugsdealer is daar president.. in de staten daar zitten andere corrupte figuren! echt een voorbeeld!

 10. En hoppa…. bedelhandje weer uitgestoken….

 11. Samenwerken en geld krijgen van NL is een ramp. De lopende projecten komen ook niet van de grond. Aan de Tweede Kamer wordt gemeld:

  “….Voor wat betreft de randvoorwaardelijke activiteiten, waaronder een consensus tussen de Minister van Justitie en de verschillende vakbonden aangaande personele aangelegenheden, kan gemeld worden dat nog steeds onderhandelingen plaatsvinden aangaande het Rechtspositie Besluit, waardoor deelprojecten van dit Implementatieplan die van een meer duurzame karakter zijn, zoals projecten gerelateerd aan opleidingen en cursussen, nog niet gerealiseerd kunnen worden….” Het schiet dus niet op zolang de bonden dwarsliggen

  En wat deden ze in NYC in de tijd van Giuliani en de criminaliteit er dramatisch daalde? “A city pegged as ungovernable was suddenly born again.”

  1. He gave precinct captains decision-making authority. – Dus, een politieverantwoordelijke per district, kennen we die?

  2. CompStat system tracked crime and held commanders responsible for their sectors. – Dus een soort WikiCrimes.org en districtsbaas politie erop aanspreken.(zie Curacao op Wikicrimes.org)

  3. A zero-tolerance approach to crime-fighting, which allowed police to stop and frisk suspicious people and make arrests for minor infractions that once had been ignored. – Dus ook kleine zaken aanpakken zodat iedereen weet dat het nu menens is.(niet eenmalig “awor si ta basta”)

  4 He encouraged police to stop suspicious people on the street to look for guns, outstanding warrants or drugs. – Dus preventief onderzoek als jongelui in te dure autos rijden. Zoeken naar drugs en wapens bij het minste vermoeden.

  5. “CompStat is not brain science, CompStat is holding people accountable for performance,” – Dus, de districts politie baas vliegt eruit als in zijn sector de criminaliteit stijgt.

  Giuliani: “When I left it was the safest large city in America. You don’t do that by not aggressively enforcing the laws.”

  Kan dat op Curacao?

 12. Hoeveel van dit soort auto’s rijden hier op Curaçao rond 1 of 100.

 13. En wéér die handjes ophouden; dit volk leert het écht nooit! Boor nieuwe kontakten aan in de eigen regio ipv 9000 km verderop; er bestaat méér dan NL heren politici!!!!!!!
  Wees creatief en regel het zelf; we zetten onszelf zo schaamteloos te kijk zo van we kunnen het niet en kloppen op de deur bij nl, waardoor hun weer zeggen/denken dat we niks kunnen!
  Dit is oude politiek: in mijn jongere generatie omgeving schamen en distansiëren wij ons van dit soort bedelstaffen en proberen zelf creatief te zijn.
  Je geeft het signaal af dat je een bedelaar bent en nooit de baas in eigen huis zult zijn, omdat je altijd je hand ophoudt; STOP DAAR AUB MEE!
  Neem een voorbeeld aan Suriname: daar bepalen en proberen ze ZELF zaken op te lossen met vallen en opstaan ondanks kritiek, maar dat is NL politiek spel, die overigens in grote getale naar dat prachtig (corrupt zeiden ze) land emigreert. Hierwillen we noch vallen, en noch opstaan, waardoor we nooit en te nimmer zelf gaan lopen!

 14. “Er wordt een beroep gedaan op de Nederlandse regering”….we horen de woorden in deze barre tijden weer met grote regelmaat. En prima natuurlijk. Hopelijk lukt het Curacao om zelf capaciteit op te bouwen indien een onafhankelijkheidwens blijft bestaan.

 15. Wanneer worden de mensen van de bvd weer op hun werk toegelaten zodat ze hun werk kunnen doen?

 16. Gaan we ook de veiligheidsdienst moderniseren en vrij maken van de verkeerde invloeden?