• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

wateroverlastCURAÇAO – In het oosten van Suriname zijn ruim tweehonderd mensen geëvacueerd. Na dagenlang aanhoudende tropische regens staan verschillende dorpen aan de oever van de Cotticarivier blank. Er zijn geen meldingen van slachtoffers.

 
Volgens ochtendblad De Ware Tijd staat het water in een vijftal binnenlandse woongemeenschappen wel een meter hoog. “De bewoners werden vanmorgen verrast in hun slaap. Het is de allereerste keer dat dit hier gebeurt. De situatie is heel ernstig, er is dringend hulp nodig”, meent parlementslid Ronnie Brunswijk, afkomstig uit het gebied. De slachtoffers zijn intussen overgebracht naar een voetbalstadion in de nabijgelegen hoofdplaats Moengo, waar ze de nacht zullen doorbrengen. Het rampencoördinatiecentrum van de Surinaamse overheid zorgt voor schoon drinkwater.

Natste maanden
De meimaand is traditioneel één van de natste maanden van het jaar in Suriname. Het regenseizoen is volop aan de gang. De meteorologische dienst van het land meldt dat storingen in de luchtbewegingen op de evenaar, de zogenoemde intertropische convergentiezone, verantwoordelijk zijn voor de hevige slagregens. Het waarschuwt ook de komende dagen voor wateroverlast.

Overstromingen
In hoofdstad Paramaribo staan eveneens hele buurten blank en zijn talloze huizen ondergelopen. Jaar in jaar uit klagen inwoners over een slechte aanpak van de overheid van de ontwatering. Het is niet de eerste keer dat het binnenland van Suriname getroffen wordt door overstromingen. In mei 2006, ook tijdens de regentijd, werden zeker 175 dorpen getroffen toen verschillende grote rivieren buiten hun oevers traden. Daarbij vielen drie slachtoffers en sloegen duizenden mensen op de vlucht.

© Novum

www.versgeperst.com